TIFF- og TIF-filer forklart og hvordan du åpner dem

Hva å vite

  • En TIF / TIFF-fil er en merket bildefil.
  • Vis en med XnView eller det innebygde bildeprogrammet til operativsystemet ditt.
  • Konverter en til JPG, PNG eller PDF med en bildekonverterer som CoolUtils.com eller Adapter.

Denne artikkelen beskriver hva TIF / TIFF-filer er og hvordan de er unike sammenlignet med andre bilder, hvilke programmer som kan åpne en, og hvordan du konverterer en til et annet bildeformat.


Hva er TIF- og TIFF-filer?

En fil med filtypen TIF eller TIFF er en merket bildefil. Denne filtypen brukes til grafikk av høy kvalitet av raster. Formatet støtter tapsfri komprimering, der ingen bildedata går tapt under kompresjonsprosessen. Dette lar grafikere og fotografer arkivere bildene av høy kvalitet på en håndterbar mengde lagringsplass uten å gå på kompromiss med kvaliteten.

TIFF og TIF kan brukes om hverandre. TIFF er et akronym for merket bildefilformat.

GeoTIFF-bildefiler bruker også TIF-filtypen. Dette er bildefiler som lagrer GPS-koordinater som metadata med filen, ved hjelp av de utvidbare funksjonene i TIFF-formatet.

Noen skanning-, faks- og OCR-applikasjoner bruker også TIF-filer.


Hvordan åpne en TIF-fil

Windows Photo Viewer og Photos, begge inkludert i den forskjellige versjonen av Windows, kan brukes til å åpne en TIF-fil. Disse appene gir ikke et middel for å redigere dem.

På en Mac kan forhåndsvisningsappen åpne TIF-filer.

Tredjepartsapper er også tilgjengelige for visning og redigering av TIF-filer, spesielt når det gjelder flersidige TIF-filer. Populære apper inkluderer GraphicConverter, ACDSee, ColorStrokes og XnView.

Hvordan redigere TIF-filer

Et alternativ for redigering av en TIF-fil er å bruke et av konverteringsverktøyene nedenfor. Du får en TIF-editor og omformer i ett verktøy.

Hvis du vil beholde filen i TIF-format, men redigere den, kan du bruke det gratis fotoredigeringsprogrammet GIMP. Andre populære foto- og grafikkverktøy kan også fungere med TIF-filer, for eksempel Adobe Photoshop, men disse er ofte ikke tilgjengelige gratis.

Hvis du jobber med en GeoTIFF-bildefil, kan du åpne TIF-filen med et program som Geosoft Oasis montaj, ESRI ArcGIS Desktop eller GDAL.


Hvordan konvertere en TIF-fil

Hvis du har et bilderedigeringsprogram eller en visningsprogramvare på datamaskinen som støtter TIF-filer, kan du åpne filen i det programmet og deretter lagre TIF-filen i et annet bildeformat, for eksempel JPG.

Dette kan vanligvis oppnås gjennom programmets Fil-meny, som filet > Lagre som, og velge et annet bildeformat.

 Tim Fisher

Det er også gratis image converter-programmer du kan bruke, hvorav noen kjører helt online slik at du ikke trenger å laste ned noe. I noen tilfeller kan gratis online konverteringsprogrammer også håndtere TIF-filkonverteringer.

For eksempel er CoolUtils.com og Zamzar to gratis online TIF-omformere som kan konvertere TIF til JPG-, GIF-, PNG-, ICO-, TGA- og til og med PDF-filformater. GeoTIFF-bildefiler kan vanligvis konverteres på samme måte som en vanlig TIF / TIFF-fil.

Hvis du konverterer en GeoTIFF-bildefil, kan GPS-metadata gå tapt i prosessen.

Mer informasjon om TIF / TIFF-format

TIFF-formatet ble utviklet av et selskap som heter Aldus Corporation for desktop publishing-formål. Adobe eier nå opphavsretten til TIF-formatet.

Versjon 1 av standarden ble utgitt i 1986, TIFF ble et internasjonalt standardformat i 1993, og 6.0 er den siste versjonen.


Legg igjen en kommentar