DNG-fil (hva det er og hvordan man åpner en)

En fil med DNG-filtypen er sannsynligvis en Adobe Digital Negative Raw Image-fil. Formatet er et svar på mangelen på en åpen standard for digitale kamera råformater. Andre råfiler kan konverteres til DNG slik at et bredere utvalg av programvare kan bruke dem.

DNG-filstrukturen gir ikke bare en måte å lagre et bilde på, men også midler for å bevare tilleggsinformasjon om bildet, for eksempel metadata og fargeprofiler.


Andre bruksområder for DNG-filtypen

Andre DNG-filer kan være Virtual Dongle Image-filer. De er digitale kopier av fysiske dongler som noen programvare kan kreve for å aktivere programmet. En fysisk dongle fungerer som en nøkkel som inneholder programvarelisensinformasjon, så en virtuell dongle brukes til samme formål, men med dongleemulatorer.

Ikke forveksle DNG-filer med filer som har DGN-utvidelsen, som er MicroStation Design 2D / 3D-tegnefiler. Du kan åpne en av dem med MicroStation eller Bentley View.


Hvordan åpne en DNG-fil

DNG-filer kan åpnes med flere forskjellige bildevisere, inkludert den innebygde Photos-appen i Windows og macOS, Able RAWer og ACD Systems 'Canvas X. Selv om de ikke er gratis, støtter Photoshop og Lightroom også DNG-filer. Adobe Photoshop Express-appen for Android kan også åpne DNG-filer; den samme er tilgjengelig for iOS.

Du kan åpne en Virtual Dongle Image-fil med USB Dongle Backup and Recovery-programmet fra Soft-Key Solutions.

Hvordan konvertere en DNG-fil

Hvis du allerede bruker et program som kan åpne DNG-filer, kan du sannsynligvis også bruke det til å konvertere det. Photoshop støtter lagring av dette formatet til en rekke andre filtyper som RAW, MPO, PXR og PSD.

Hvis du for eksempel åpner DNG-filen i Adobe Photoshop, går du til filet > Lagre som for å konvertere bildet til en rekke Photoshop eller andre bildeformater.

Et annet alternativ er å bruke en gratis filkonverterer. Et eksempel er Zamzar, en online DNG-omformer som kan lagre den i JPG, TIFF, BMP, GIF, PNG, TGA og andre bildeformater, inkludert PDF.

Noen av DNG-filåpnerne ovenfor kan også komprimere filen hvis du vil beholde formatet, men uten større filstørrelse. Lightroom er et eksempel: Høyreklikk på filen og gå til Eksport > Eksport, velg DNG som bildeformat, velg Medium for innstillingen JPEG Preview, aktiver Bruk Lossy Compression, og endre størrelse på bildet etter behov.

Adobe DNG Converter er en gratis omformer fra Adobe som gjør det motsatte - den konverterer andre rå bildefiler (f.eks. NEF eller CR2) til DNG-format. Du kan bruke dette programmet på Windows og macOS selv om du ikke kjører et Adobe-produkt.


Legg igjen en kommentar