CRW-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med CRW-filtypen er en Canon Raw CIFF Image-fil. Disse filene er ubehandlede og ukomprimerte bilder tatt med et Canon digitalkamera. CRW-filer er strukturert på samme måte som TIFF-filformatet.

CRW-formatet brukes ikke lenger i nyere Canon-kameraer fordi det er blitt erstattet av CR2-formatet. Den siste spesifikasjonen for formatet er versjon 1.0 revisjon 4, datert sent i 1997. Du kan lese alt om det i CIFF-spesifikasjonen på Image Data File [PDF].

De tidligere digitale kameraene som støtter CRW-formatet inkluderer Canons EOS6D, EOSD30, EOSD60, EOS10D, EOS300D, Powershot Pro1, Powershots G1-G6 og Powershots S30-S70.

Canon Raw CIFF Image-filformat ligner på andre rå bildefiler tatt av andre digitale kameraer, som Sonys ARW, Nikons NEF, Fuji's RAF og Olympus 'ORF-filformater.


Hvordan åpne en CRW-fil

Du kan åpne en CRW-fil gratis ved å bruke IrfanView, XnView, Microsoft Windows Photos, Able RAWer, RawTherapee og Microsoft Windows Live Photo Gallery (med Microsoft Camera Codec Pack installert).

Programvaren som følger med et Canon-kamera, skal også kunne åpne bilder som er lagret i CRW-format.

Hvis CRW-filen på dette punktet ikke åpnes i disse programmene, foreslår vi at du kjører den gjennom en av filkonvertererne nevnt nedenfor, slik at du kan lagre bildet i et format som de fleste bildevisere gjenkjenner.

Selv om disse programmene ikke er gratis, bør du også kunne åpne en CRW-fil med Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Lightroom, ACD Systems Canvas, XARA Photo & Graphic Designer, AZImage, og sannsynligvis også noen andre populære foto- og grafiske verktøy.

Hvis ingen av disse programmene kan åpne filen din, må du være sikker på at du leser filtypen riktig, og at den egentlig ikke er en fil som bare har en filtype som ser ut som ESW, CRX, ARW eller RWT.

Hvis du finner ut at et program på din PC prøver å åpne CRW-filen, men det er feil program, eller hvis du heller vil at et annet installert program skal åpne CRW-filer, kan du endre standardprogrammet for en bestemt filtype i Windows.


Hvordan konvertere en CRW-fil

Det er mange forskjellige gratis filkonverterere som kan konvertere populære bildeformater som PNG, JPG, GIF, etc., men den raskeste måten å konvertere CRW-filer er Zamzar fordi det er en online filkonverterer. Online omformere betyr at du ikke trenger å laste ned et konverteringsverktøy, men kompromissen er at du må laste opp filen din til nettstedet og deretter laste ned den konverterte.

Zamzar konverterer CRW-filer til JPG, PNG, TIFF, PDF og flere andre bildeformater. En annen online CRW-omformer som ligner på Zamzar er CRW Viewer, men jeg har ikke prøvd det selv for å se at det fungerer.

Hvis du vil konvertere CRW til DNG, kan du gjøre det med Adobe DNG Converter.

Legg igjen en kommentar