ARW-fil (hva det er og hvordan man åpner en)

En fil med filtypen ARW står for Sony Alpha Raw, og er derfor en Sony RAW-bildefil. Den er basert på TIF-filformatet og ligner på andre RAW-filer fra Sony-kameraer, som SR2- og SRF-filer.

Et rå bildeformat betyr bare at filen ikke har blitt komprimert eller manipulert på noen måte; det er i samme råform som det var da kameraet først fanget det.

Mens Sony RAW-filtypen er mer vanlig, kan en ARW-fil i stedet være en ArtStudio Scene-fil.


Hvordan åpne en ARW-fil

ARW-filer som har Sony RAW-bildeformat (dvs. fra et digitalt Sony-kamera) kan åpnes av forskjellige grafikkprogrammer. Microsoft Windows Photos og Windows Live Photo Gallery er to eksempler.

Andre grafiske programmer som Able RAWer, Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements, ACDSee og ImageMagick kan også åpne ett.

Avhengig av hvilken versjon av Windows du bruker, kan det hende du må installere Sony RAW Driver før de innebygde bildeviserne som Photo Gallery kan se filen.

Du kan også laste den opp til raw.pics.io-nettstedet for å se den eller redigere den i nettleseren din uten at du trenger en dedikert åpner installert på datamaskinen.

En ARW-fil som er en ArtStudio Scene-fil kan åpnes med ArtStudio.


Hvordan konvertere en ARW-fil

Den beste måten å konvertere en Sony RAW Image-fil på er å åpne den i et av programmene nevnt ovenfor. Photoshop kan for eksempel konvertere en ARW-fil til RAW, TIFF, PSD, TGA og en rekke andre formater gjennom filet > Safe As menyen.

Hvis du konverterer filen på raw.pics.io-nettstedet, kan du lagre den på datamaskinen din som JPG eller PNG.

Adobe DNG Converter er et gratis verktøy for Windows og Mac som kan konvertere ARW til DNG.

En annen måte å konvertere denne filtypen på er å bruke en gratis filkonverterer som ARW Viewer eller Zamzar. Med Zamzar må du først laste opp bildet til det nettstedet, og deretter kan du konvertere det til JPG, PDF, TIFF, PNG, BMP, AI, GIF, PCX og flere andre lignende formater.

Hvis ARW-filen din er en ArtStudio-scenefil, kan du bruke ArtStudio's filet > Eksport -menyen for å lagre filen i en BMP-, JPG- eller PNG-bildefil. Du kan også eksportere scenen som en EXE-, SCR-, SWF-, animert GIF- eller AVI-videofil.


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

En grunn til at du ikke kan åpne filen, kan være at du leser feil bokstavene / tallene som følger filnavnet. Hvis filtypen ender med noe som bare ser ut som ARW, kan du forvirre et annet filformat for dette, noe som betyr at det virkelig skal åpnes i et helt annet program.

For eksempel kan filen din ende med .ARR-filtypen, som ser veldig ut som ARW, men sannsynligvis bare fungerer i et program som Clickteam Fusion, siden noen filer som bruker filtypen er MultiMedia Fusion Array-filer.

Det samme kan sies for AWW-filer som brukes med Ability Office, eller XAR-filer opprettet av Microsoft Excel. Andre eksempler inkluderer ARD- og GRD-filer.

Hvis du finner ut at du ikke egentlig har en ARW-fil, kan du undersøke filtypen du ser, enten her på Web eller på Google, for å lære mer om formatet og hvilke programmer som kan åpne eller konvertere det.


Legg igjen en kommentar