TGZ- og GZ-filer (hva de er og hvordan du åpner dem)

En fil med filendelsen TGZ eller GZ er en GZIP Compressed Tar Archive-fil. De består av filer som er plassert i et TAR-arkiv og deretter komprimert ved hjelp av Gzip.

Disse typene komprimerte TAR-filer kalles tarballs og bruker noen ganger en "dobbel" utvidelse som .TAR.GZ, men forkortes vanligvis til .TGZ eller .GZ.

Filer av denne typen blir vanligvis bare sett med programvareinstallatører på Unix-baserte operativsystemer som macOS, men de brukes også noen ganger til vanlige dataarkiveringsformål. Dette betyr at selv om du er en Windows-bruker, kan du støte på og ønske å hente ut data fra denne typen filer.


Hvordan åpne TGZ og GZ filer

TGZ- og GZ-filer kan åpnes med de mest populære zip / unzip-programmene, som 7-Zip eller PeaZip.

Beste gratis Zip & Unzip-programmer

Siden TAR-filer ikke har innebygde komprimeringsfunksjoner, vil du noen ganger se dem komprimert med arkivformater som støtter komprimering, og det er slik de ender med filtypen .TAR.GZ, GZ eller .TGZ.

Noen komprimerte TAR-filer kan se ut som Data.tar.gz, med en annen utvidelse eller to i tillegg til TAR. Dette er fordi, som beskrevet ovenfor, filene / mappene først ble arkivert ved hjelp av TAR (oppretting av Data.tar) og deretter komprimert med GNU Zip-komprimering. En lignende navngivningsstruktur ville skje hvis TAR-filen ble komprimert med BZIP2-komprimering, og opprettet Data.tar.bz2.

I disse typer tilfeller vil TAR-filen vises hvis du trekker ut GZ-, TGZ- eller BZ2-filen. Dette betyr at når du har åpnet det første arkivet, må du åpne TAR-filen. Den samme prosessen skjer uansett hvor mange arkivfiler som er lagret i andre arkivfiler - bare fortsett å pakke dem ut til du kommer til det faktiske filinnholdet.

For eksempel, i et program som 7-Zip eller PeaZip, når du åpner Data.tar.gz (eller .TGZ) -filen, ser du noe som Data.tar. Inne i Data.tar-filen ligger de faktiske filene som utgjør TAR (som musikkfiler, dokumenter, programvare osv.).

TAR-filer komprimert med GNU Zip-komprimering kan åpnes i Unix-systemer uten 7-Zip eller annen programvare, ganske enkelt ved å bruke kommandoen som vist nedenfor. I dette eksemplet er file.tar.gz det komprimerte TAR-filnavnet. Denne kommandoen utfører både dekompresjon og deretter utvidelse av TAR-arkivet.

gunzip -c file.tar.gz | tjære -xvf -

TAR-filer som er komprimert med Unix komprimeringskommandoen kan åpnes ved å erstatte kommandoen "gunzip" ovenfra med kommandoen "komprimere".


Hvordan konvertere TGZ- og GZ-filer

Du er sannsynligvis ikke ute etter en faktisk TGZ- eller GZ-arkivkonverterer, men ønsker i stedet sannsynligvis en måte å konvertere en eller flere filer fra inne i arkivet til et nytt format. For eksempel, hvis TGZ- eller GZ-filen har en PNG-bildefil, kan det være lurt å konvertere den til et nytt bildeformat.

Måten å gjøre dette på er å bruke informasjonen ovenfra for å trekke ut filen ut av TGZ / GZ / TAR.GZ-filen og deretter bruke en gratis filkonverterer på hvilke data du vil i et annet format.

Imidlertid, hvis du vil konvertere GZ- eller TGZ-filen til et annet arkivformat, som ZIP, RAR eller CPIO, bør du kunne bruke den gratis online Convertio-filkonvertereren. Du må laste opp den komprimerte TAR-filen (f.eks. Uansett. Tgz) til det nettstedet og deretter laste ned den konverterte arkivfilen før du kan bruke den.

ArcConvert er som Convertio, men det er bedre hvis du har et stort arkiv fordi du ikke trenger å vente på at det skal lastes opp før konverteringen starter - programmet kan installeres som et vanlig program.

TAR.GZ-filer kan også konverteres til ISO ved hjelp av AnyToISO-programvaren.

GZIP-komprimering brukes også på CPIO-filer for å lage CPGZ-filer.