TEX-fil (hva det er og hvordan man åpner en)

En fil med TEX-filtypen er mest sannsynlig en LaTeX Source Document-fil opprettet av LaTeX som brukes til å definere strukturen til en bok eller et annet dokument, som om det skal gjøres til et artikkelformat, brevformat osv.

LaTeX kildedokumentfiler er ren tekst og kan inneholde ikke bare teksttegn, men også symboler og matematiske uttrykk.

En TEX-fil kan i stedet være en teksturfil. Dette er bilder som noen videospill bruker for å lagre teksturen til objekter slik at de ser annerledes ut enn andre 2D- eller 3D-objekter. Dead Rising 2 og Serious Sam er to eksempler på videospill som bruker TEX-filer.

Det kan være enkelt å forveksle en TEX-fil med en tekstfil, men de er ikke nødvendigvis det samme.


Hvordan åpne en TEX-fil

LaTeX Source Document-filer som bruker TEX-filtypen, kan vises og redigeres i hvilken som helst tekstredigerer, siden de bare er vanlige tekstfiler. Notisblokk i Windows, Notepad ++ og Vim og er noen eksempler på tekstredigeringsprogrammer.

Selv om TEX-filer er helt kompatible med et tekstredigeringsprogram, brukes de vanligvis bare i sammenheng med et program som er ment spesielt å fungere med LaTeX-dokumenter. På Windows, macOS og Linux kan dette omfatte TeXworks eller Texmaker. Windows-brukere kan i stedet bruke LEd (LaTeX Editor) som TEX-filvisning og -redigerer, eller proTeXt.

Noen LaTeX Document-filer bruker LTX-filtypen i stedet, men de kan åpnes med de samme programvarene som fungerer med TEX-filer.

Teksturfiler som bruker TEX-filtypen, kan kanskje åpne med en generell bildeviser som IrfanView, men du må kanskje først gi nytt navn til filen til noe som programmet støtter, som PNG eller JPG.

Hvis en generisk bildefilåpner ikke leser TEX-filen, kan du prøve et program ment spesielt for å åpne videospillets teksturfiler. For eksempel bør Dead Rising 2 Tools kunne åpne TEX-filer som brukes med det spillet (selv om du kanskje først må gi nytt navn til det for å bruke .BIG-filtypen, slik at programvaren vil gjenkjenne det).

Du kan ha hell med å bruke et program fra Croteam, skaperne av Serious Same, for å åpne den typen TEX-fil.

Siden noen TEX-teksturfiler faktisk er lagret i DirectDraw Surface (DDS) -filformatet, kan et verktøy som XnView MP, Windows Texture Viewer eller GIMP kanskje åpne en. Husk imidlertid at det er mulig at dette bare vil fungere hvis du omdøper * .TEX-filen for å ha * .DDS filtypen slik at disse programmene faktisk kan gjenkjenne filen.

Windows Texture Viewer lastes ned som en RAR-fil som du trenger en filutpakker som 7-Zip for å åpne. For å bruke DDS-filer med GIMP krever DDS-plugin.

Hvis disse programmene ikke fungerer for å åpne teksturfilen din, har du kanskje å gjøre med en Wii Texture-fil som bruker .TEX0-filtypen. De kan åpnes i BrawlBox, som er et verktøy som er inkludert i BrawlTools.


Hvordan konvertere en TEX-fil

CloudConvert skal kunne konvertere TEX til PDF hvis du trenger å lagre LaTeX-filen til det mye mer populære PDF-formatet. Du kan også gjøre dette med pdfTeX.

Hvis TEX-filen inneholder en ligning som du vil konvertere til PNG, kan du bruke latex2png eller iTex2Img. Begge er online TEX-omformere som lar deg lime inn LaTeX-koden i en tekstboks for å produsere et bilde som du deretter kan lagre på datamaskinen.

Texmaker-programmet kan konvertere en TEX-fil til en rekke andre TeX-relaterte filformater som BIB, STY, CLS, MP, RNW og ASY.

Du kan mest sannsynlig bruke en av teksturfilviserne ovenfra for å konvertere den slags TEX-fil til et annet filformat. Hvis det ikke virker, kan du prøve å gi nytt navn til teksturfilen til .JPG eller .PNG og deretter konvertere den med en gratis bildefilkonverterer.


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Mange filformater bruker bare noen få bokstaver for filtypen, så det er lett å forveksle dem med hverandre hvis du leser feil. Dobbeltsjekk filen for å sikre at den ender med ".TEX" og ikke noe lignende.

For eksempel kan du i stedet ha en ren tekstfil som bruker .TXT- eller .TEXT-suffikset, og det er derfor den ikke åpnes med et program du prøver ovenfra. Vanlige tekstfiler åpnes med et tekstredigeringsprogram, slik at du ikke kan prøve å lese en med teksturbildeviser, for eksempel.

EXT er en annen filtillegg som lett kan leses feil som TEX. Hvis du har en EXT-fil, har du enten en Norton Commander Extension-fil eller et generisk e-postvedlegg, som ikke er relatert til LaTeX eller teksturfiler.

Hvis det ikke er en TEX-fil du har, må du undersøke filtypen du trenger for å lære mer om hvordan du åpner eller konverterer den. Hvis du faktisk har en TEX-fil som ikke åpnes med programmene ovenfra, så bruk en teksteditor for å lese filen og se om det er noen setninger eller ord som hjelper deg med å identifisere hvilket format filen din kan være i; Dette kan hjelpe deg med å finne programmet som er ansvarlig for å åpne det.


Legg igjen en kommentar