PBM-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med PBM-filtypen er sannsynligvis en Portable Bitmap Image-fil.

Disse filene er tekstbaserte, svart-hvitt-bildefiler som inneholder enten en 1 for en svart piksel eller en 0 for en hvit piksel.

PBM er ikke så vanlig et format som PNG, JPG, GIF og andre bildeformater du sannsynligvis har hørt om.

PBM er også en forkortelse for andre teknologirelaterte termer, men ingen av dem er relatert til filformatene nevnt på denne siden. Noen eksempler inkluderer partisjon boot manager, bærbart bitkart og offentlig bokmerke.


Hvordan åpne en PBM-fil

PBM-filer kan åpnes med Inkscape, XnView, Adobe Photoshop, Netpbm, ACD Systems Canvas X, Corel PaintShop Pro, og sannsynligvis også noen andre populære foto- og grafiske verktøy.

Gitt at PBM-filer er tekstbaserte og hovedsakelig bare inneholder ener og nuller, kan du også bruke hvilken som helst tekstredigerer, som Notepad ++, Notepad i Windows, eller en tekstredigerer fra denne listen, for å åpne en PBM-fil. Vi har et eksempel på en veldig grunnleggende PBM-fil nederst på denne siden.

Hvis du finner ut at et program på datamaskinen din åpner PBM-filer som standard, men du helst vil at et annet installert program skal åpne dem, kan du alltid endre standardprogrammet for en bestemt filtype.


Hvordan konvertere en PBM-fil

Den enkleste måten å konvertere en PBM-fil til PNG, JPG, BMP eller annet bildeformat er å bruke en gratis filkonverterer. To av favorittene våre er online-omformerne FileZigZag og Convertio.

En annen måte å konvertere en PBM-fil på er å åpne den i en av PBM-seerne / redaktørene vi nevnte noen avsnitt ovenfor, som Inkscape, og deretter lagre den i PDF, SVG eller et annet lignende format.

Eksempel på en PBM-fil

Når du åpner en PBM-fil i et tekstredigeringsprogram, ser det ut til å være noe annet enn tekst - kanskje noen få koder og noen notater, men absolutt mange 1s og 0s.

Her er et veldig enkelt eksempel på et PBM-bilde som, sett på som et bilde, vil se ut som bokstaven J:

P1
# Bokstaven "J"
6 10
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
0 0 0 0 1 0
1 0 0 0 1 0
0 1 1 1 0 0
0 0 0 0 0 0
0 0 0 0 0 0

Hvis du ser nøye på, forutsatt at siden du leser akkurat nå ikke bryter opp tallene du ser ovenfor, kan du faktisk se 'J' representert som 1s.

De fleste bildefiler fungerer ikke i nærheten av denne måten, men PBM-filer gjør det og er absolutt en interessant måte å lage bilder på.


Mer informasjon om PBM-filformat

PBM-filer brukes av Netpbm-prosjektet og ligner på Portable Pixmap Format (PPM) og Portable Graymap Format (.PGM) -format. Til sammen kalles disse filformatene noen ganger Portable Anymap Format (.PNM).

Portable Arbitrary Map (.PAM) er en utvidelse av disse formatene.

Du kan lese mer om Netpbm-formatet på Netbpm og Wikipedia.

Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Noen filformater bruker en filtype som ligner .PBM, men det betyr ikke at de har noe til felles. Hvis filen din ikke åpnes med programmene nevnt ovenfor, betyr det sannsynligvis at du ikke har å gjøre med en PBM-fil, noe som betyr at du må se andre steder etter en måte å åpne filen på.

Noen få gode eksempler på hvor enkelt det kan være å blande sammen filendelser kan sees når du vurderer disse: PBP (PSP Firmware Update), PBN (Portable Bridge Notation), PDB og PBD (EaseUS Todo Backup). Hver utvidelse tilhører et eget format, så hver av disse filene trenger et annet program for å åpne / redigere / konvertere den.


Legg igjen en kommentar