Z-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med Z-filtypen er en UNIX-komprimert fil. Som andre arkivfilformater, brukes Z-filer til å komprimere en fil for sikkerhetskopierings- / arkivformål. Imidlertid, i motsetning til mer komplekse formater, kan Z-filer lagre bare en fil og ingen mapper.

GZ er et arkivformat som Z som er mer vanlig på Unix-baserte systemer, mens Windows-brukere ofte ser lignende arkivfiler i ZIP-format.

Z-filer som har små Z (.z) er GNU-komprimerte filer, mens .Z-filer (store bokstaver) komprimeres ved hjelp av komprimere kommando i noen operativsystemer.


Hvordan åpne en Z-fil

Z-filer kan åpnes med de fleste zip / unzip-programmer. 

Unix-systemer kan dekomprimere .Z-filer (med store bokstaver Z) uten programvare ved å bruke denne kommandoen, hvor navn.z er navnet på .Z-filen:

komprimere navn. z

Filer som bruker små bokstaver .Z (.z) komprimeres med GNU-komprimering. Du kan dekomprimere en av disse filene med denne kommandoen:

gunzip -name.z

Noen .Z-filer kan ha en annen arkivfil inne i den som er komprimert i et annet format. For eksempel er en name.tar.z-fil en Z-fil som når den åpnes inneholder en TAR-fil. Filpakkingsprogrammene ovenfra kan håndtere dette akkurat som de gjør Z-filtypen - du må bare åpne to arkiver i stedet for ett for å komme til den faktiske filen inne.

Noen filer kan ha filendelser som 7Z.Z00, .7Z.Z01, 7Z.Z02, etc. Dette er bare deler av en hel arkivfil (en 7Z-fil i dette eksemplet) som ikke har noe å gjøre med UNIX-komprimert filformat. . Du kan bli med i denne typen Z-filer sammen ved hjelp av forskjellige zip- / pakkeprogrammer for filer.


Hvordan konvertere en Z-fil

Når en filkonverter konverterer et arkivformat som Z til et annet arkivformat, dekomprimerer Z-filen for å trekke ut filen, og komprimerer deretter filen til et annet format du vil ha den i.

For eksempel kan du bruke en av de gratis filutpakkerne ovenfra for å konvertere en Z-fil manuelt ved først å pakke ut filen til en mappe og deretter komprimere den utpakkede filen til et annet format som ZIP, BZIP2, GZIP, TAR, XZ, 7Z , etc.

Du kan gjennomgå en lignende prosess hvis du trenger å konvertere filen som er lagret i .Z-filen, og ikke selve Z-filen. Hvis du for eksempel har en PDF som er lagret i Z-filen, i stedet for å lete etter en Z til PDF-omformer, kan du bare pakke ut PDF-filen fra Z-filen og deretter konvertere PDF-filen til et nytt format ved hjelp av en gratis dokumentkonverterer.

Det samme gjelder for ethvert format, som AVI, MP4, MP3, WAV, etc.


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Z er en sjelden filtillegg fordi det bare er en bokstav. Dette gjør det enkelt å forvirre for andre, lignende filtyper som ZI eller ZW.

Imidlertid, bare fordi to filtyper er like, betyr ikke det at de er relaterte, eller at de kan åpnes eller konverteres med de samme verktøyene. ZI-filer omdøpes for eksempel ZIP-filer, og ZW-filer er enten Zooper Widget Mal-filer eller kinesiske tekstfiler.

Legg igjen en kommentar