Skjult arkivverktøy: Mac-komprimeringsprogramvare

macOS 'Finder bruker systemets innebygde arkivverktøy til å utføre komprimering (arkivering) og utvidelse av filer i bakgrunnen, uten å åpne et vindu for selve verktøyet. Den er avhengig av flere forhåndskonfigurerte standarder: For eksempel, som installert, vil Finder alltid bruke ZIP-format og vil alltid lagre arkiver i samme mappe som originalen. Du kan endre disse standardene for å få litt mer kontroll over arkivformatet, hva som skjer med de originale filene, og hvor utvidede eller komprimerte filer lagres ved å bruke Archive Utility direkte.

Prosedyrene og skjermbildene som er beskrevet her gjelder macOS 10.15 (Catalina), men de skal være veldig like i eldre versjoner av macOS og OS X.


Starter innstillingene for arkivverktøy

Du finner arkivverktøyet på / System / bibliotek / CoreServices / applikasjoner (eller på / System / Bibliotek / CoreServices i pre-Yosemite-versjoner).

Søk etter "Archive Utility" i Finders søkefelt for å finne det raskt. Alternativt kan du åpne et søk i Spotlight ved å trykke på kommando + mellomrom.

Arkivverktøy åpnes uten å presentere et vindu; i stedet er det bare et sett med menyer øverst på skjermen. Åpne for å endre standardverdiene Arkivverktøy > Preferanser.


Administrere innstillinger for arkivverktøy

De Preferanser vinduet er delt inn i to seksjoner: en for å utvide filer og den andre for å komprimere dem.

Utvidelsesalternativer

Alternativene for å utvide filer er som følger:

Lagre utvidede filer: Velg hvor du vil lagre utvidede filer på din Mac. Standardplasseringen er den samme mappen som inneholder den arkiverte filen du utvider. For å endre destinasjonen for alle filutvidelser, klikk på pilene til høyre og naviger til ønsket målmappe.

Etter utvidelse: Dette spesifiserer hva som skjer med originalfilen etter at den er utvidet. Standardhandlingen er å la arkivfilen være på den nåværende plasseringen (la arkivet være i fred), eller du kan velge fra rullegardinmenyen for i stedet å flytte arkivfilen til søpla, slette arkivet eller flytte arkivfilen til en bestemt mappe. Hvis du velger det siste alternativet, blir du bedt om å navigere til målmappen. Husk at denne mappen vil bli brukt som målplassering for alle arkiverte filer du utvider. Du kan når som helst endre valgene dine, men det er vanligvis enklere å velge ett sted og holde seg til det.

Avslør utvidede element (er) i Finder: Når dette alternativet er merket av, vil Finder markere filene du har utvidet. Dette kan være nyttig når filene i et arkiv har andre navn enn hva du forventet.

Fortsett å utvide om mulig: Denne boksen er merket av som standard og forteller arkivverktøyet å fortsette å utvide elementene den finner i arkivet. Dette er nyttig når et arkiv inneholder andre arkiver.

Komprimeringsalternativer

Her er de konfigurerbare alternativene for komprimering:

Lagre arkiv: Denne rullegardinmenyen styrer hvor arkivfilen er lagret etter at de valgte filene er komprimert. Standard er å opprette arkivfilen i samme mappe der de valgte filene ligger. Velg ønsket hvis du vil Into alternativet for å velge en destinasjonsmappe for alle opprettede arkiver.

Arkivformat: Arkivverktøyet støtter tre komprimeringsformater.

  • Komprimert arkiv, som er det samme som en UNIX-komprimeringsmetode kalt cpgz.
  • Vanlig arkiv, også kjent i UNIX-verdenen som cpio. Denne metoden utfører faktisk ingen komprimering; i stedet oppretter den bare en containerfil som består av alle de valgte filene.
  • ZIP er det siste alternativet, og den som de fleste Mac-brukere er kjent med. Dette er standard ZIP-format som har blitt brukt på Mac- og Windows-datamaskiner i årevis.

Etter arkivering: Når du er ferdig med arkivering av filer, kan du la filene være i fred, som er standardalternativet; flytte filene til søpla; slette filene; eller flytt filene til en mappe du ønsker.

Avslør arkiv i Finder: Når dette er merket, vil denne boksen føre til at arkivfilen blir uthevet i det nåværende Finder-vinduet.

Alternativene du har angitt, gjelder bare når du manuelt åpner arkivverktøyet for å utvide / komprimere filer. Finnerbasert komprimering og utvidelse vil alltid bruke standardalternativene fra fabrikken, uansett hvordan du stiller innstillingene her.


Bruke arkivverktøyet

Start Archive Utility, hvis det ikke allerede er åpent. For å komprimere filer:

  1. Plukke ut filet > Lag arkiv.

  2. Et vindu åpnes som du kan bruke til å navigere til mappen som inneholder elementene du vil komprimere. Gjør ditt valg, og klikk deretter Arkiv.

 Slik utvider du et eksisterende arkiv:

  1. Plukke ut filet > Utvid arkivet.

  2. Et vindu åpnes som du kan bruke til å navigere til mappen som inneholder arkivet du vil utvide. Gjør ditt valg, og klikk deretter Expand.

Legg igjen en kommentar