ODS-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med .ODS-filtypen er sannsynligvis en OpenDocument-regnearkfil som inneholder regnearkinformasjon som tekst, diagrammer, bilder, formler og tall, alt plassert innenfor rammen av et ark fullt av celler.

Outlook Express 5-postkassefiler bruker også ODS-filtypen, men holder e-postmeldinger, nyhetsgrupper og andre e-postinnstillinger. de har ingenting med regnearkfiler å gjøre.

ODS står også for noen teknologibetingelser som ikke er relatert til disse filformatene, som på diskstruktur, online databasetjeneste, utleveringssystem og operativ datalagring.


Hvordan åpne en ODS-fil

OpenDocument-regnearkfiler kan åpnes med det gratis Calc-programmet som kommer som en del av OpenOffice-pakken. Inkludert i den suiten er også noen andre applikasjoner, for eksempel en tekstbehandler og et presentasjonsprogram.

LibreOffice (Calc-delen) og Calligra Suite er to andre suiter som ligner på OpenOffice som også kan åpne ODS-filer. Microsoft Excel fungerer også, men det er ikke gratis.

Hvis du bruker Mac, fungerer noen av programmene ovenfor for å åpne filen, men det gjør NeoOffice også.

Chrome-brukere kan installere utvidelsen ODT, ODP, ODS Viewer for å åpne online ODS-filer uten å måtte laste dem ned først.

Uansett hvilket operativsystem du bruker, kan du laste opp filen til Google Drive for å lagre den online og forhåndsvise den i nettleseren din, der du også kan laste den ned til et nytt format (se neste avsnitt nedenfor for å lære hvordan det fungerer).

DocsPal og Zoho Sheet er to andre gratis online ODS-seere.

Selv om det ikke er veldig nyttig, kan du også åpne et OpenDocument-regnearkprogram med et filutpakningsverktøy som 7-Zip. Hvis du gjør dette, kan du ikke se regnearket på samme måte som du kan i Calc eller Excel, men det lar deg trekke ut eventuelle innebygde bilder og se en forhåndsvisning av arket.

Du må ha Outlook Express installert for å kunne åpne ODS-filer som er tilknyttet det programmet. Se dette Google Groups-spørsmålet om å importere en fra en sikkerhetskopi hvis du er i den situasjonen, men du er ikke sikker på hvordan du får meldingene ut av filen.


Hvordan konvertere ODS-filer

OpenOffice Calc kan konvertere en ODS-fil til XLS, PDF, CSV, OTS, HTML, XML og en rekke andre relaterte filformater. Det samme gjelder de andre gratis nedlastbare programmene ovenfra.

Hvis du trenger å konvertere ODS til XLSX eller annet filformat som støttes av Excel, er det bare å åpne filen i Excel og deretter lagre den som en ny fil. Et annet alternativ er å bruke den gratis online-omformeren Zamzar.

Google Drive er en annen måte du kan konvertere filen på nettet. Last den opp der og høyreklikk den og velg å åpne den med Google Sheets. Når du har gjort det, bruk filet > Last ned menyen for å lagre den som en XLSX-, PDF-, HTML-, CSV- eller TSV-fil.

Zoho Sheet og Zamzar er to andre måter å konvertere ODS-filer online. Zamzar er unik ved at den kan konvertere filen til DOC for bruk i Microsoft Word, så vel som til MDB og RTF.


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Det første du bør gjøre hvis du ikke kan åpne filen din med programmene nevnt ovenfor, er å dobbeltsjekke stavemåten. Noen filformater bruker en filtype som kan se ut som ".ODS", men det betyr ikke at formatene har noe å gjøre med hverandre, eller at de kan åpne med de samme programmene.

Et eksempel er ODP-filer. Selv om de faktisk er OpenDocument-presentasjonsfiler som åpnes med et OpenOffice-program, åpnes de ikke med Calc.

En annen er ODM-filer, som er snarveifiler tilknyttet OverDrive-appen, men de har ingenting å gjøre med regnearkfiler eller ODS-filer.


Mer informasjon om ODS-filer

Filer som er i OpenDocument-regnearkfilformatet er XML-baserte, omtrent som XLSX-filene som brukes med MS Excel-regnearkprogrammet. Dette betyr at alle filene holdes i ODS-filen omtrent som et arkiv, med mapper for ting som bilder og miniatyrbilder, og andre filtyper som XML og en manifest.rdf-fil.

Outlook Express 5 er den eneste versjonen av Outlook Express som bruker ODS-filer. Andre versjoner av e-postklienten bruker DBX-filer for samme formål. Begge filene ligner på PST-filene som brukes med Microsoft Outlook.