Hvorfor din bærbare PC kjører så sakte

Går den bærbare datamaskinen treg? Uansett om det er gammelt eller nytt, en Windows-PC eller en Mac, er det ikke en hyggelig opplevelse å bruke en treg bærbar PC.

Hvis du leter etter måter å få den bærbare datamaskinen til å kjøre raskere ved å oppgradere den med raskere lagring og RAM, eller ved å fjerne ting som kan redusere hastigheten, for eksempel skadelig programvare, virus og til og med antivirusapper, eller hvis du bare vil for å effektivisere den bærbare datamaskinen for optimal ytelse, så er dette stedet å starte. Vi har samlet disse ytelsesrelaterte tipsene for bærbare datamaskiner som kan puste nytt liv i den gamle bærbare datamaskinen din, eller få den nye til å ta av.


Skadelig programvare, virus og antivirus

Enten det er adware, spyware eller virus, kan skadelig programvare være en ledende årsak til datamaskins nedgang.

Selv om virus, adware, trojanere og spionprogrammer alle har unike elementer som klassifiserer dem, kommer vi til å vurdere dem alle under malware-paraplyen, som ond ondskap gyter vi ikke vil se på våre bærbare datamaskiner. Uansett hvilken type bærbar datamaskin du har, Windows, Mac eller Linux, bør du vurdere en form for anti-malware-app som en første forsvarslinje.

filo / Getty Images

For Windows- og Linux-brukere er aktive anti-malware-apper som kan skanne den bærbare datamaskinen din, både i bakgrunnen og på forespørsel, et godt valg. For Mac-brukere kan skadelig programvare-skanner for øyeblikket være et bedre valg siden den ikke tar opp ressurser bortsett fra når den er i bruk.

Men ikke la deg rive med; en enkelt anti-malware skanner er et tilstrekkelig forsvar. Å kjøre mer enn en om gangen er mer sannsynlig å føre til en treg datamaskin som ikke svarer enn å finne ytterligere skadelig programvare.


For mange apper åpne

Trenger du virkelig alle disse appene som kjører? En vanlig årsak til nedgang i bærbare datamaskiner er det store antallet apper som er aktive. Hver app spiser opp systemressurser, inkludert RAM, diskplass (i form av midlertidige filer som opprettes), og CPU- og GPU-ytelse. Og mens apper som kjører i bakgrunnen kan være ute av syne, bruker de fremdeles noen av de begrensede ressursene på den bærbare datamaskinen.

Men det er ikke bare antall åpne apper, men hvordan du bruker en app. Et godt eksempel er nettleseren din. Hvor mange faner har du åpne? De fleste nettlesere bruker en sandbokseteknikk for å isolere hvert åpent vindu og fane fra de andre. Dette betyr at du kan vurdere hver åpen nettleserfane eller hvert vindu som om det var en åpen individuell nettleser-app. Se hvor raskt antall "åpne apper" øker, og effekten det har på ressursene til bærbare datamaskiner? Å bli vant med å lukke ubrukte apper, og bare åpne de du trenger, er en god måte å administrere ressurser og ytelsen til den bærbare datamaskinen.

 • Avslutt apper når du er ferdig med å bruke dem.
 • Lukk nettleserfaner du ikke lenger trenger.

Kontroller oppstartselementer

Du bør også vurdere å forhindre at apper starter automatisk. Alle de viktigste operativsystemene lar deg konfigurere apper slik at de starter automatisk når du starter datamaskinen. Disse kan spare deg for tid ved ikke å måtte huske å starte bestemte apper, men vi glemmer ofte å fjerne, selv om vi ikke lenger bruker appen. Om ikke annet, er det lurt å ta en titt på hva som starter opp.

 • Mac-brukere: Fjern påloggingselementer du ikke trenger.
 • Windows-brukere: Forhindre at programmer lastes inn ved oppstart av Windows.

Frigjør diskplass

Hvis det ikke er nok ledig plass på oppstartsstasjonen, tvinger du den bærbare datamaskinen til å jobbe hardere for å finne den plassen som trengs for å huse midlertidige filer som brukes av systemet, og av apper (en annen grunn til å begrense antall apper). Systemet setter også av diskplass for virtuelt minne, en måte for operativsystemet å presse ut ekstra RAM-plass ved å flytte eldre data fra RAM til den tregere disken.

Når det blir trangt om plassen, kan den bærbare datamaskinen din redusere når overhead for operativsystemet øker når den prøver å administrere disse lagringsoppgavene. Du kan lette overhead ved å sikre at den bærbare datamaskinen alltid har god ledig plass.

Som en generell retningslinje, bør det å holde minst 10 til 15 prosent av plassen ledig sikre at den bærbare datamaskinen din ikke opplever en dramatisk nedgang på grunn av lagringsproblemer. Enda bedre, du kan sikre at du ikke har noen lagringsproblemer i det hele tatt ved å holde 25 prosent eller mer ledig plass tilgjengelig for operativsystemet til å bruke som det passer.

Windows inkluderer et praktisk innebygd verktøy for å hjelpe til med diskopprydding.

Hvis du trenger hjelp med en større diskopprydding, kan du sjekke ut 9 Free Disk Space Analyzer Tools.

Mac-brukere finner mer informasjon tilgjengelig i Hvor mye ledig plass trenger jeg på min Mac?

Bør du defragmentere diskene dine? Generelt sett nei. Både Mac- og Windows-bærbare datamaskiner er i stand til å defragmentere harddiskplass så lenge det er nok ledig plass. Selvfølgelig kan du ha spesifikke behov for defragging, avhengig av hvilken type bruk du bruker den bærbare datamaskinen. Bare husk: aldri defragmentere en SSD.

 • Hold god ledig plass på oppstartsstasjonen.
 • Det er ikke nødvendig å defragre en stasjon.

Kutt ned på visuelle effekter

Hvis du har en ny bærbar PC med den nyeste og beste CPU og GPU, trenger du kanskje ikke å kutte ned på noen av de vanvittige visuelle effektene som både Mac- og Windows-operativsystemene ser ut til å kaste i ansiktene våre.

Men selv om du ikke trenger det, vil du kanskje fortsatt. Å eliminere noen av OS-visuelle effekter kan bidra til å øke den generelle ytelsen ved å sikre at CPU og GPU ikke er opptatt med ubrukelig godteri når du trenger produktiv bruk av prosessorene.

Mac-brukere vil finne at mange av de visuelle effektene administreres i forskjellige systempreferanseruter, for eksempel Dock og tilgjengelighet.

Windows har sine egne systemegenskapsinnstillinger som påvirker ytelsen. Du kan lære hvordan du får tilgang til og kontrollerer de visuelle egenskapene i vår guide Justere visuelle effekter for å forbedre PC-hastigheten.

I de fleste tilfeller vil nedtoning av de visuelle effektene gi et mye mer responsivt brukergrensesnitt, og holde ressurser tilgjengelig for apper som trenger dem.

 • Reduser grafisk øye godteri til et minimum.

Oppgrader RAM, disk, grafikk og batteri

Så langt har vi snakket om å administrere ytelse ved å holde færre apper åpne, øke mengden ledig plass på oppstartsdisken din ved å fjerne filer og generelt administrere ressursene til den bærbare datamaskinen.

Men hva om du har en app som vil være bedre å utføre hvis den hadde mye mer RAM eller diskplass, eller en topp-av-linjen GPU å jobbe med? Eller kanskje du bare ville få mye mer gjort på den bærbare datamaskinen din hvis den kunne gå lenger mot en kostnad.

Avhengig av den bærbare datamaskinmodellen, kan det hende du kan øke ytelsen ved å øke mengden RAM som er installert, bytte til en raskere eller større (eller begge) disk, oppgradere en CPU eller GPU, eller til og med bare bytte ut batteriet, for å få litt ekstra kjøretid.

Denne typen oppgraderinger kan gi betydelige ytelsesforbedringer, vanligvis til en lavere pris enn å bytte ut en bærbar datamaskin. For å finne ut om du kan (eller bør) oppgradere den bærbare datamaskinen din, ta kontakt med produsenten og deretter shoppe for de beste oppgraderingsprisene på komponenter.

 • Mer RAM tilsvarer mer plass for apper å kjøre.
 • Hurtigere stasjon lar apper åpne og jobbe raskere.
 • Grafikkintensive apper kan prestere bedre med en oppgradert grafikkmotor.
 • Bytte av et gammelt bærbart batteri kan øke kjøretiden.

Hold programvaren oppdatert

Sist men på ingen måte minst, å holde OS-en din oppdatert kan dempe forsinkelser forårsaket av feil. det hjelper også ved å erstatte systemfiler som kan ha blitt ødelagt over tid. Det samme gjelder for appene dine. 

Bruk Windows Update for å holde deg oppdatert, eller Mac App Store for å oppdatere Mac-en.

 • Hold operativsystemet og appene dine oppdatert. Hvis du er komfortabel med det, tilbyr mange systemer og apper automatisk oppdatering, slik at du ikke engang trenger å huske å gjøre noe for å holde deg oppdatert.

Det kan ikke være din maskin

Hvis ingen av disse tipsene ser ut til å fungere, eller bare bestemte prosesser på datamaskinen din kjører sakte, bør du vurdere å se på andre alternativer, for eksempel å forbedre ytelsen på Internett. Det er kanskje ikke datamaskinen din som er problemet.


Legg igjen en kommentar