Slik kjører du småprogram på Mac-skrivebordet

Apple avviklet Dashboard og Widgets med macOS Catalina i 2014, og stole i stedet på Notification Center. Men mange eldre Mac-er bruker fortsatt og er avhengig av Dashboard.

En av de mest populære funksjonene fra eldre versjon av macOS er Dashboard, et frittstående skrivebord fylt med miniprogrammer kalt "Widgets". Med kalkulatorer, ordbøker, kalendere, notatblokker og værdisplayer, blant andre apper, hadde widgets rutinemessig informasjon på ett praktisk sted.

Widgets ligger i Dashboard og har ikke tilgang til system- eller brukerdata utenfor dette miljøet. Noen brukere, spesielt utviklere, foretrekker å få tilgang til widgetene sine direkte på skrivebordet. Heldigvis er det en måte å gjøre dette på. Du kan dra nytte av det samme Terminal-trikset som Apple-utviklere bruker til å bygge widgets i et skrivebordsmiljø.

Lewis Mulatero / Getty Images


Bruk Terminal for å aktivere Dashboard Development Mode

Hvis du vil flytte en widget til skrivebordet, følger du disse instruksjonene:

  1. Start Terminal, som ligger i /Applikasjoner/verktøy/.

  2. Skriv inn følgende kommandolinje i Terminal.

    standardinnstillinger skriver com.apple.dashboard devmode JA

    Du kan kopiere og lime inn teksten i Terminal eller skrive inn teksten som vist. Kommandoen er en tekstlinje, men nettleseren din kan dele den opp i flere linjer. Husk å skrive inn kommandoen som en enkelt linje i Terminal-applikasjonen.

  3. Press skriv eller gå tilbake på tastaturet.

  4. Skriv inn følgende tekst i Terminal. Hvis du skriver inn teksten i stedet for å kopiere og lime den inn, må du passe på å tilfelle teksten.

  5. Press skriv or retur. Dock forsvinner et øyeblikk og dukker deretter opp igjen.

  6. Skriv inn følgende tekst i Terminal.

  7. Press skriv or komme tilbake. Avslutningskommandoen får Terminal til å avslutte den gjeldende økten. Du kan deretter avslutte Terminal-applikasjonen.


Hvordan flytte en widget til skrivebordet

MacOS Mountain Lion og nyere versjoner krever et ekstra trinn. Som standard betraktes Dashboard som en del av Mission Control og behandles som et mellomrom. Du må først tvinge Mission Control til ikke å flytte dashbordet til et rom:

  1. Start system~~POS=TRUNC ved å velge ikonet fra Dock-ikonet eller velge system~~POS=TRUNC fra Apple-menyen.

  2. Velg Mission Control preferanse ruten.

  3. Fjern merket fra varen som er merket Vis Dashboard som Space (Mountain Lion eller Mavericks), eller bruk rullegardinmenyen til å angi Dashbord for å vise som overlegg (Yosemite og senere).

Hvis du vil flytte widgets til skrivebordet på macOS Mountain Lion eller tidligere versjoner, fortsett til neste sett med instruksjoner.


Hvordan flytte en widget til skrivebordet (Mountain Lion eller tidligere)

  1. Press F12 på tastaturet (på noen tastaturer må du kanskje holde Funksjonstasten nede eller sørge for at tastaturet har F-Lock slått på). Alternativt velger du Dashbord ikonet i Dock.

  2. Velg en widget ved å velge den og holde nede museknappen. Hold fortsatt museknappen, og flytt widgeten litt. Hold nede museknappen til slutten av neste trinn.

  3. Press F12 og dra widgeten til ønsket sted på skrivebordet. Når modulen er der du vil ha den, slipper du museknappen.

Widgets som du flytter til skrivebordet, ligger alltid foran skrivebordet og eventuelle applikasjoner eller vinduer du måtte ha åpnet. Av denne grunn er det kanskje ikke den beste ideen å flytte en widget til skrivebordet hvis Mac-en din har en liten skjerm. Du trenger god plass for at dette trikset skal være nyttig.


Returner en widget til dashbordet

Hvis du bestemmer deg for at du ikke vil at en widget skal ta permanent opphold på skrivebordet ditt, kan du returnere widgeten til dashbordet ved å snu prosessen.

  1. Velg en widget på skrivebordet ved å klikke på det og holde nede museknappen. Hold fortsatt museknappen, og flytt widgeten litt. Hold nede museknappen til slutten av neste trinn.

  2. Press F12 og dra widgeten til ønsket sted i Dashboard. Når modulen er der du vil ha den, slipper du museknappen.

  3. Press F12 en gang til. Modulen du valgte forsvinner sammen med Dashboard-miljøet.

Bruk Terminal til å deaktivere Dashboard Development Mode

  1. Start terminal, lokalisert i /applikasjoner/verktøy/.

  2. Skriv inn følgende tekst i Terminal som en enkelt linje.

    standardinnstillinger skriver com.apple.das

  3. Press skriv or retur.

  4. Skriv inn følgende tekst i Terminal. Sørg for å matche saken i teksten.

  5. Press skriv or retur. Dock forsvinner et øyeblikk og dukker deretter opp igjen.

  6. Skriv inn følgende tekst i Terminal.

  7. Press skriv or retur. Avslutningskommandoen får Terminal til å avslutte den gjeldende økten. Du kan deretter avslutte Terminal-applikasjonen.


Legg igjen en kommentar