Hvordan fikse et Mac-program som ikke starter

Når du starter et Mac-program som du bruker regelmessig, og det ikke starter opp, eller ikonet spretter opp og ned i Mac Dock og aldri er ferdig med å starte, er du sikkert frustrert. Hvis du er heldig, er dette en engangshendelse. Du kan tvinge å avslutte appen og prøve igjen, forhåpentligvis med suksess. Hvis applikasjonen fremdeles ikke starter, er det flere løsninger du kan bruke til å løse hvorfor appen ikke kjører på Mac.

Informasjonen i denne artikkelen gjelder Mac-maskiner med macOS Catalina (10.15) gjennom OS X Lion (10.10), unntatt som angitt.


Årsaker til at et Mac-program ikke starter

Hvis du har kjørt appen som ikke vil starte på en god stund, og nå ikke vil starte, endret noe seg. Det er en sjanse for at en fil ble ødelagt på grunn av et systemkrasj, eller at appen kanskje må oppdateres. Det kan være i konflikt med en annen app, eller tillatelses- eller preferansefilen kan ha blitt skadet.

Hvordan fikse et program som ikke åpnes på Mac

Uansett årsak, er det flere mulige løsninger for dette problemet, alt fra utrolig enkelt til mer komplekst.

  1. Start Mac-en på nytt. Det er alltid smart å starte med den enkleste løsningen som er mulig.

  2. Oppdater appen. Sjekk at du har den nyeste versjonen av appen, og hvis ikke, oppdater den. Dette er spesielt viktig etter en oppdatering til Mac-operativsystemet. I mange tilfeller løser problemet problemet ved å oppdatere den berørte appen.

  3. Slett appinnstillingsfilen. Plist-filer kan bli ødelagt når en Mac slås av eller starter på nytt uventet, eller når en app fryser eller krasjer. Som et resultat kan det hende at appen ikke åpnes. Når du sletter en dårlig preferansefil, oppretter Macen en ny plist-fil som inneholder alle appens standardinnstillinger automatisk. Du må konfigurere appens preferanser etterpå.

    Gå til Bibliotek > Preferanser og slett plist-filen som samsvarer med appen. Se etter plisten i dette formatet: com.developer_name.app_name.plist.

    Apple skjuler bibliotekmappen som standard, slik at du ikke ved et uhell kan gjøre endringer i den. Du må vite hvordan du viser skjulte filer i OS X hvis du ikke ser Bibliotek-mappen på din Mac.

  4. Start Mac i sikkermodus. Dette feilsøkingsoppstartsmiljøet begrenser de fleste oppstartselementer og begrenser operativsystemet til å bare bruke den grunnleggende OS-kjernen. Hvis du kan starte Macen i sikkermodus og deretter bruke den aktuelle appen uten problemer, er den sannsynlige årsaken ikke tillatelser eller preferansefiler, men en konflikt med en annen app eller et oppstartselement.

  5. Reparer apptillatelser. I OS X Yosemite og tidligere er en av de første tingene du må gjøre når du støter på en app som ikke starter, å reparere tillatelser for å sikre at applikasjonen og tilknyttede filer den trenger har de riktige tillatelsene som kreves for å kjøre. Filtillatelser kan bli sprø en gang i blant. Å reparere tillatelser er et utmerket feilsøkingstrinn for generell bruk. Du trenger ikke å vite hva tillatelsene skal være; Macen holder en database med standardtillatelsene for de fleste applikasjoner du installerer.

    Med utgivelsen av OS X El Capitan la Apple til en ny funksjon som gjorde at manuell reparasjon av filtillatelser ikke lenger var nødvendig. Filtillatelser repareres automatisk i OS X 10.11 og nyere.

  6. Installer appen på nytt. Etter å ha sjekket App Store for å bekrefte at appen fremdeles er tilgjengelig, slett problemet-appen fra Mac-en din og installer den på nytt fra App Store for en ren tilnærming.

  7. Kontakt apputvikleren. Besøk apputviklerens nettsted og se om det er noen merknader om kompatibilitet med din versjon av macOS eller OS X eller andre apper eller tjenester du bruker.


Legg igjen en kommentar