Hva er en PNG-fil? (Og hvordan åpne en)

Hva å vite

  • En PNG-fil er en bærbar nettverksgrafikkfil.
  • Åpne en med hvilken som helst nettleser eller et bildeprogram, som XnView.
  • Konverter til JPG, SVG, ICO og andre bilder med FileZigZag eller en annen bildekonverterer.

Denne artikkelen beskriver hva PNG-filer er, hvorfor de foretrekkes fremfor andre bildeformater i visse situasjoner, og hvilke programmer som kan åpne en eller konvertere en til andre bildetyper.


Hva er en PNG-fil?

En PNG-fil er en bærbar nettverksgrafikkfil. Formatet bruker tapsfri komprimering og regnes generelt som erstatning for GIF-bildeformatet.

I motsetning til GIF støtter PNG-filer imidlertid ikke animasjoner. Det veldig like MNG-formatet (Multiple-image Network Graphics) gjør det, men har ennå ikke fått den typen popularitet som GIF- eller PNG-filer har.

PNG-filer lagrer grafikk på nettsteder. Noen operativsystemer som macOS og Ubuntu lagrer skjermbilder i PNG-format som standard.

En annen bruk for PNG-er er når deler av bildet må være gjennomsiktige, noe som kan være nyttig når du lager illustrasjoner, designer et nettsted, lager fotografering osv. Hvis du for eksempel har en logo du vil plassere over et bilde, er det mye enklere å "klippe" logoen ut, og etterlate gjennomsiktige piksler rundt den, slik at når den plasseres over det andre bildet, vil det bildet vises gjennom gjennomsiktigheten.


Slik åpner du en PNG-fil

Standardbildeviserprogrammet i Windows åpner PNG-filer, men det er mange andre måter å vise en på.

Alle nettlesere (som Chrome, Firefox, Internet Explorer osv.) viser automatisk PNG-filer du åpner fra internett, noe som betyr at du ikke trenger å laste ned alle PNG-filene du vil se på online. Du kan også bruke nettleseren til å åpne PNG-filer fra datamaskinen din ved å bruke Ctrl + A tastaturkombinasjon for å bla etter filen.

De fleste nettlesere støtter også dra og slipp, så du kan kanskje bare dra PNG-filen inn i nettleseren for å åpne den.

Det er også flere frittstående filåpnere, grafiske verktøy og tjenester som åpner PNG-filer. Noen få populære inkluderer XnView, IrfanView, FastStone Image Viewer, Google Drive, Eye of GNOME og gThumb.

For å redigere PNG-filer kan XnView-programmet brukes, så vel som det inkluderte Microsoft Windows-grafikkprogrammet som heter Paint, Windows 10 Paint 3D-verktøyet, det populære GIMP-verktøyet og det populære Adobe Photoshop.

Tatt i betraktning antall programmer som åpner PNG-filer, og som du sannsynligvis har minst to installert akkurat nå, er det en veldig reell sjanse for at den som er satt til å åpne dem som standard (dvs. når du dobbeltklikker eller dobbeltklikker på en) er ikke den du vil bruke.

Hvis du synes det er tilfelle, kan du se Slik endrer du filassosiasjoner i Windows-veiledningen for detaljerte instruksjoner om hvordan du endrer det "standard" PNG-programmet.


Hvordan konvertere en PNG-fil

Sannsynligvis konverterer hver enkelt bildefilkonverterer du kjører over en PNG-fil til et annet format (som JPG, PDF, ICO, GIF, BMP, TIF, etc.). Det er flere alternativer i listen over gratis Image Converter-programvarer, inkludert noen online PNG-omformere som FileZigZag og Zamzar.

Besøk Pngtosvg.com for å konvertere en PNG til SVG.

Når skal du bruke PNG-filer

PNG-filer er et flott format å bruke, men ikke nødvendigvis i alle situasjoner. Noen ganger kan en PNG være altfor stor i størrelse og bare bruke unødvendig diskplass eller gjøre det vanskeligere å sende e-post, men kan også redusere en webside drastisk hvis du bruker PNG der.

Tenk om fordelene med bildekvaliteten er nok til å ofre den plassen (eller sakte innlasting av nettsider osv.). Fordi en PNG-fil ikke komprimerer bildet som andre tapeformater som JPEG, reduseres ikke kvaliteten så mye når bildet er i PNG-format.

JPEG-filer er nyttige når bildet har liten kontrast, men PNG-er er bedre når du arbeider med skarp kontrast, som når det er linjer eller tekst i bildet, så vel som store områder med ensfargede farger. Skjermbilder og illustrasjoner er da best i PNG-format mens "ekte" bilder er best som JPEG / JPG.

Du kan også vurdere å bruke PNG-formatet over JPEG når du har å gjøre med et bilde som må redigeres om og om igjen. For eksempel, siden JPEG-formatet gjennomgår det som kalles generasjonstap, vil redigering og lagring av filen igjen og igjen resultere i et lavere kvalitetskilde over tid. Dette gjelder ikke PNG fordi det bruker tapsfri komprimering.

Mer hjelp med PNG-filer

For å gjøre bakgrunnen gjennomsiktig i en PNG inkluderer alternativene automatiserte verktøy som Clipping Magic eller det gratis bakgrunnsbrennerverktøyet, eller nesten hvilket som helst bilderedigeringsprogram.

Hvis du for eksempel har Photoshop, plasserer du bildet i sitt eget lag, sletter bakgrunnslaget og bruker et hvilket som helst verktøy (f.eks. Eraser, Marquee, Lasso) for å slette deler av bildet som skal være gjennomsiktige.


Legg igjen en kommentar