Hva er en NEF-fil? (Og hvordan åpne en)

Hva å vite

  • En NEF-fil er en Nikon Raw Image-fil.
  • Åpne en med ViewNX 2, IrfanView, Pics.io og andre bildevisere.
  • Konverter til JPG, PNG, DNG, etc. med noen av disse programmene og andre som Photoshop.

Denne artikkelen beskriver hva en NEF-fil er, hvordan du åpner en på alle enhetene dine, og hvilke programmer som kan konvertere en til et mer vanlig bildeformat som JPG eller PNG.


Hva er en NEF-fil?

En NEF-fil er en Nikon Raw Image-fil. Det er en forkortelse for Nikon Electronic Format, og brukes utelukkende på Nikon-kameraer.

I likhet med andre RAW-bildefiler, beholder NEF-filer alt som er fanget av kameraet før noen behandling blir gjennomgått, inkludert metadata som kamera- og objektivmodell.

NEF-filformatet er basert på TIFF.

Dette filformatet blir noen ganger referert til som Nikon Electronic File. Det samme akronymet brukes også av andre teknologibetingelser, som nettverkseffektivitetsfaktor.


Hvordan åpne en NEF-fil

Windows-brukere med riktig kodek på datamaskinen kan vise NEF-filer uten ytterligere programvare. Hvis NEF-filer ikke åpnes i Windows, installerer du Microsoft Camera Codec Pack som muliggjør bruk av NEF-, DNG-, CR2-, CRW-, PEF-, RW2- og andre RAW-bilder.

NEF-filer kan også åpnes med Able RAWer, Adobe Photoshop, IrfanView, GIMP, AfterShot Pro, og sannsynligvis også noen andre populære foto- og grafiske verktøy.

Hvis du er Photoshop-bruker, men fremdeles ikke kan åpne NEF-filer, må du kanskje installere den nyeste versjonen av Camera Raw-plugin som din versjon av Photoshop støtter.

NEF-filer kan også åpnes med Nikons egen Capture NX 2 eller ViewNX 2-programvare. Førstnevnte er bare tilgjengelig ved kjøp, men er gratis de første 60 dagene; sistnevnte kan lastes ned og installeres av alle for å åpne og redigere NEF-filer.

For å åpne en NEF-fil online, slik at du ikke trenger å laste ned noen av disse programmene, kan du prøve Pics.io.

Mobile enheter kan også åpne NEF-filer. Google Snapseed (tilgjengelig for Android og iOS) er et eksempel på en app som støtter dette formatet. En annen NEF-seer for iOS er Adobe Photoshop Express; Du kan også få denne Adobe-appen for Android.


Hvordan konvertere en NEF-fil

En NEF-fil kan konverteres til en rekke formater ved hjelp av enten en gratis filkonverterer eller ved å åpne NEF-filen i et bildeviser / redigeringsprogram og lagre den i et annet format.

Hvis du for eksempel bruker Photoshop til å vise / redigere en NEF-fil, kan du lagre den åpne filen tilbake til datamaskinen din i formater som JPG, RAW, PXR, PNG, TIF / TIFF, GIF, PSD, etc.

IrfanView konverterer NEF til lignende formater, inkludert PCX, TGA, PXM, PPM, PGM, PBM, JP2 og DCX.

Adobes DNG Converter er en gratis RAW-omformer som støtter RAW-konverteringer som NEF til DNG, og fungerer både på Windows og macOS.

En gratis online NEF-omformer er også et alternativ. I tillegg til Pics.io er Zamzar, som konverterer NEF til BMP, GIF, JPG, PCX, PDF, TGA og andre lignende formater. Online RAW Converter er en annen online REF-omformer som støtter lagring av filen på datamaskinen din eller til Google Drive i JPG-, PNG- eller WEBP-format. den fungerer også som en lysredaktør.


Mer informasjon om NEF-filer

På grunn av hvordan bilder skrives til et Nikons minnekort, blir det ikke behandlet selve NEF-filen. I stedet endrer endringer i en NEF-fil et sett med instruksjoner, noe som betyr at et hvilket som helst antall redigeringer av NEF-filen kan gjøres uten å påvirke bildet noen gang.

Nikon har noen mer spesifikke detaljer om dette filformatet på siden Nikon Electronic Format (NEF).

Kan du fortsatt ikke åpne filen?

NEF-filtypen betyr mest sannsynlig at du har å gjøre med en Nikon-bildefil, men du må være forsiktig når du leser filtypen for å være sikker på at du faktisk har å gjøre med en Nikon-fil.

Noen filer bruker en utvidelse som er stavet mye som ".NEF", men som egentlig ikke har noe å gjøre med formatet. Hvis du har en av disse filene, er det en veldig god sjanse for at ingen av NEF-åpnerfilene ovenfor fungerer for å åpne eller redigere filen.

For eksempel kan en NEX-fil lett forveksles med en NEF-fil, men den er ikke relatert til et bildeformat i det hele tatt, men er i stedet en Navigator Extension-fil som brukes av nettlesere som en tilleggsfil.

Det er et lignende tilfelle med NET-, NES-, NEU- og NEXE-filer. Hvis du har en annen fil enn en NEF-fil, kan du undersøke filtypen (på Google eller her på Web) for å lære hvilke applikasjoner som støtter åpning av den bestemte filen eller konvertering til et annet format.


Legg igjen en kommentar