Hva er en ISO-fil? (og hvordan åpne eller bruke en)

Hva man bør vite

  • En ISO-fil er en diskbildefil.
  • Åpne filen med 7-Zip, PeaZip eller en annen arkivåpner.

Denne artikkelen forklarer hva ISO-filer er og viser eksempler på de forskjellige måtene du kan bruke dem på.


Hva er en ISO-fil?

En ISO-fil, ofte kalt et ISO-bilde, er en enkelt fil som er en perfekt representasjon av en hel CD, DVD eller BD. Hele innholdet på en CD-plate kan dupliseres nøyaktig i en enkelt ISO-fil.

Tenk på en ISO-fil som en boks som holder alle delene til noe som må bygges - som et leketøy til et barn du kan kjøpe som krever montering. Boksen som leketøystykkene kommer i, gjør det ikke bra som et faktisk leketøy, men innholdet inne i den, når det først er tatt ut og satt sammen, blir det du faktisk vil bruke.

En ISO-fil fungerer på omtrent samme måte. Filen i seg selv er ikke bra med mindre den kan åpnes, monteres og brukes.

.ISO-filtypen som brukes av ISO-bilder, brukes også til Arbortext IsoDraw Document-filer, som er CAD-tegninger brukt av PTC Arbortext-produktene; de har ingenting å gjøre med ISO-formatet som er forklart på denne siden. Disse formatene er ikke relatert til SO-filer til tross for lignende utvidelse.


Hvor vil du se ISO-filer brukt

ISO-bilder brukes ofte til å distribuere store programmer over internett, på grunn av det faktum at alle programmets filer kan være pent inneholdt som en enkelt fil.

Et eksempel kan sees i det gratis Ophcrack-verktøyet for gjenoppretting av passord (som inneholder et helt operativsystem og flere programvarer). Alt som utgjør programmet er pakket inn i en fil. Filnavnet til den nyeste versjonen av Ophcrack ser slik ut: ophcrack-vista-livecd-3.6.0.iso.

Ophcrack er absolutt ikke det eneste programmet som bruker en ISO-fil - mange typer programmer distribueres på denne måten. For eksempel bruker de fleste oppstartbare antivirusprogrammer ISO, som bitdefender-rescue-cd.iso ISO-filen som brukes av Bitdefender Rescue CD.

I alle disse eksemplene og tusenvis av andre der ute, er hver eneste fil som kreves for hvilket verktøy som skal kjøres, inkludert i det eneste ISO-bildet. Som allerede nevnt gjør det verktøyet veldig enkelt å laste ned, men det gjør det også superenkelt å brenne til en CD-plate eller annen enhet.

Selv Windows 10, og tidligere Windows 8 og Windows 7, kan kjøpes direkte av Microsoft i ISO-format, klar til å bli ekstrahert til en enhet eller montert på en virtuell maskin.


Hvordan brenne ISO-filer

Den vanligste måten å bruke en ISO-fil på er å brenne den til en CD-, DVD- eller BD-plate. Dette er en annen prosess enn å brenne musikk eller dokumentfiler til en CD-plate fordi CD / DVD / BD-brenneprogramvaren din må "samle" innholdet av ISO-filen på CD-platen.

Windows 10, 8 og 7 kan alle brenne ISO-bilder på en CD-plate uten å bruke programvare fra en tredjepart - bare dobbeltklikk eller dobbeltklikk på ISO-filen og følg veiviseren som vises.

Hvis du vil bruke Windows til å åpne ISO-filen, men den allerede er tilknyttet et annet program (dvs. at Windows ikke åpner ISO-filen når du dobbeltklikker eller dobbeltklikker på den), åpner du filens egenskaper og endrer programmet som skal åpne ISO-filer til å være isoburn.exe (den er lagret i C: Windows system32 mappen).

Den samme logikken gjelder når du brenner en ISO-fil til en USB-enhet, noe som er mye mer vanlig nå som optiske stasjoner blir mye mindre vanlige.

Å brenne et ISO-bilde er ikke bare et alternativ for noen programmer, det er nødvendig. For eksempel er mange diagnostiske verktøy for harddisker kun brukbare utenfor operativsystemet. Dette betyr at du må brenne ISO til en eller annen form for flyttbare medier (som en CD-plate eller en flash-stasjon) som datamaskinen din kan starte fra.

Selv om det er mindre vanlig, distribueres noen programmer i ISO-format, men er ikke designet for å kunne startes fra. For eksempel blir Microsoft Office ofte gjort tilgjengelig som en ISO-fil og er designet for å bli brent eller montert, men siden det ikke trenger og kjøres utenfor Windows, er det ikke nødvendig å starte fra det (det ville ikke engang skje noe hvis du prøvde).


Hvordan trekke ut ISO-filer

Hvis du ikke vil brenne en ISO-fil til en CD-plate eller USB-lagringsenhet, vil de fleste komprimerings- / dekomprimeringsprogrammer, som de gratis 7-Zip- og PeaZip-programmene, trekke ut innholdet i en ISO-fil til en mappe.

Ved å pakke ut en ISO-fil kopieres alle filene fra bildet direkte til en mappe som du kan bla gjennom som en hvilken som helst mappe du finner på datamaskinen din. Selv om den nyopprettede mappen ikke kan brennes direkte til en enhet som beskrevet i avsnittet ovenfor, kan det være nyttig å vite at dette er mulig.

La oss for eksempel si at du har lastet ned Microsoft Office som en ISO-fil. I stedet for å brenne ISO-bildet på en CD-plate, kan du trekke ut installasjonsfilene fra ISO og deretter installere programmet som du vanligvis gjør med et annet program.

MS Office 2003 Åpent i 7-Zip.

Hvert utpakningsprogram krever et annet sett med trinn, men slik kan du raskt trekke ut et ISO-bilde ved hjelp av 7-Zip: Høyreklikk på filen, velg 7-Zip, og velg deretter Utdrag til-alternativet.

Hvis disse trinnene ikke fungerer for deg, kontrollerer du filtypen for å sikre at du ikke forveksler en annen fil for en i ISO-format. ISZ er et eksempel på en fil som lett kan forveksles med ISO.


Hvordan lage ISO-filer

Flere programmer, mange av dem gratis, lar deg lage din egen ISO-fil fra en CD-plate eller en samling filer du har valgt.

Den vanligste årsaken til å bygge et ISO-bilde er hvis du er interessert i å sikkerhetskopiere en programvareinstallasjonsCD-plate eller til og med en DVD- eller Blu-ray-film.

Hvordan montere ISO-filer

Å montere en ISO-fil som du har opprettet eller lastet ned fra internett, er som å lure datamaskinen til å tro at ISO-filen er en ekte CD-plate. På denne måten kan du "bruke" en ISO-fil akkurat som den var på en ekte CD eller DVD, bare du slapp å kaste bort en CD-plate, eller din tid på å brenne en.

En vanlig situasjon der montering av en ISO-fil er nyttig er når du spiller et videospill som krever at den originale CD-platen er satt inn. I stedet for å faktisk stikke CD-platen i den optiske stasjonen, kan du bare montere ISO-bildet på spillCD-platen du tidligere har opprettet.

Å montere en ISO-fil er vanligvis så enkelt som å åpne filen med noe som kalles en "CD-plateemulator" og deretter velge en stasjonsbokstav som ISO-filen skal representere. Selv om denne stasjonsbokstaven er en virtuell stasjon, ser Windows den som en ekte, og du kan også bruke den som sådan.

Et av våre favoritt-gratisprogrammer for montering av ISO-bilder er WinCDEmu på grunn av hvor enkelt det er å bruke (pluss at det kommer i bærbar versjon). Et annet er Pismo File Mount Audit Package.

Hvis du bruker Windows 10 eller Windows 8, er du heldig nok til å ha innebygd ISO-montering i operativsystemet ditt! Bare trykk og hold eller høyreklikk ISO-filen og velg Monter. Windows oppretter en virtuell stasjon automatisk - ingen ekstra programvare kreves.

Monter ISO-alternativet i Windows 10.

Selv om montering av en ISO-fil er veldig nyttig i noen situasjoner, må du vite at den virtuelle stasjonen ikke kan nås når enn operativsystemet ikke kjører. Dette betyr at det er helt meningsløst å montere en ISO-fil du vil bruke utenfor Windows (som det kreves med noen harddiskdiagnostiske verktøy og minnetestingsprogrammer).


Legg igjen en kommentar