Hva er en JPG-fil? (Og hvordan åpne en)

Hva å vite

  • En JPG / JPEG-fil er en bildefil.
  • Åpne en med hvilken som helst nettleser eller bildeviser, som IrfanView.
  • Konverter til PNG, SVG, PDF, etc. med et bildekonverteringsverktøy som Convertio.

Denne artikkelen forklarer hva JPG- og JPEG-filer er, og hvordan de er forskjellige fra andre bildeformater, hvordan du åpner en, og hvilke programmer som kan konvertere en til et annet bildeformat som SVG, GIF eller PNG.


Hva er en JPG (JPEG) fil?

En JPG- eller JPEG-fil (begge uttalt "jay-peg") er en bildefil. Mens noen JPG-bildefiler bruker JPG-filtypen, og andre bruker JPEG, er de begge av samme type fil.

Noen JPEG-bildefiler bruker JPE-filtypen, men det er ikke veldig vanlig. JFIF-filer er JPEG File Interchange Format-filer som også bruker JPEG-komprimering, men som ikke er like populære som JPG-filer.

Hvordan åpne en JPG- eller JPEG-fil

JPG-filer støttes av alle bildevisere og redaktører. Det er det mest aksepterte bildeformatet.

Du kan åpne JPG-filer med nettleseren din, som Chrome eller Firefox (dra lokale JPG-filer til nettleservinduet), og innebygde Microsoft-programmer som fotoviser og Paint-applikasjon. Hvis du bruker Mac, kan Apple Preview og Apple Photos åpne JPG-filen.

JPG-filer.

JPG-filer er mye brukt fordi komprimeringsalgoritmen reduserer størrelsen på filen betydelig, noe som gjør den ideell for deling, lagring og visning på nettsteder. Imidlertid reduserer denne JPG-komprimeringen også kvaliteten på bildet, noe som kan være merkbart hvis det er høyt komprimert.

IrfanView, Adobe Photoshop, GIMP og i utgangspunktet ethvert annet program som viser bilder, inkludert online-tjenester som Google Drive, støtter også JPG-filer.

Mobil enheter gir også støtte for å åpne JPG-filer, noe som betyr at du kan se dem i e-posten din og gjennom tekstmeldinger uten å trenge en spesifikk JPG-visningsapp.

Noen nettsteder og programmer kjenner kanskje ikke igjen et bilde som en JPEG-bildefil, med mindre det har den riktige filtypen som programmet leter etter. For eksempel vil noen grunnleggende bilderedigerere og seere bare åpne JPG-filer og vil ikke vite at JPEG-filen du har er den samme. I slike tilfeller kan du bare gi nytt navn til filen slik at den har filtypen som programmet forstår.


Hvordan konvertere en JPG- eller JPEG-fil

Det er to hovedmåter å konvertere JPG-filer. Du kan enten bruke bildeviser / redigeringsprogram for å lagre det i et nytt format (forutsatt at funksjonen støttes) eller koble JPG-filen til et bildekonverteringsprogram.

For eksempel er FileZigZag en online JPG-omformer som kan lagre filen i en rekke andre formater, inkludert PNG, TIF / TIFF, GIF, BMP, DPX, TGA, PCX og YUV.

Et annet veldig enkelt alternativ er Resizing.app, og det er en Chrome-utvidelse hvis du planlegger å utføre mange konverteringer. Utdataformater inkluderer PNG, TIFF, WEBP og BMP.

Du kan til og med konvertere JPG-filer til et MS Word-format som DOCX eller DOC med Zamzar, som er som FileZigZag at den konverterer JPG-filen online. Det lagrer også JPG til ICO, PS, PDF, WEBP og andre formater.

Hvis du bare vil sette inn en JPG-fil i et Word-dokument, trenger du ikke å konvertere filen til et MS Word-filformat. Faktisk gir en slik konvertering ikke et veldig godt formatert dokument. Bruk i stedet Words innebygde "insert" -alternativ for å koble JPG direkte til dokumentet selv om du allerede har tekst der.

Åpne JPG-filen i Microsoft Paint og bruk filet > Lagre som menyen for å konvertere den til BMP, DIB, PNG, TIFF, etc. De andre JPG-seerne og redaktørene nevnt ovenfor støtter lignende menyalternativer og utdatafilformater.

Å bruke Convertio-nettstedet er en måte å konvertere JPG til EPS hvis du vil at bildefilen skal være i det formatet. Hvis det ikke fungerer, kan du prøve AConvert.com.


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Noen filformater bruker filendelser som ser ut som JPG-filer, men som faktisk ikke er relatert. Eksempler inkluderer JPR (JBuilder Project eller Fugawi Projection), JPS (Stereo JPEG Image eller Akeeba Backup Archive) og JPGW (JPEG World).

Er JPG det samme som JPEG?

Så er det noen forskjell mellom JPEG og JPG? Filformatene er identiske, men den ene har en ekstra bokstav. Virkelig ... det er den eneste forskjellen.

Både JPG og JPEG representerer et bildeformat støttet av Joint Photographic Experts Group og har nøyaktig samme betydning. Årsaken til de forskjellige filutvidelsene har å gjøre med at tidlige versjoner av Windows ikke godtar den lengre utvidelsen.

I likhet med HTM- og HTML-filer, da JPEG-formatet først ble introdusert, var den offisielle filtypen JPEG (med fire bokstaver). Windows hadde imidlertid et krav på den tiden at alle filtypene ikke kunne overstige tre bokstaver, og derfor ble JPG brukt i nøyaktig samme format. Mac-datamaskiner hadde imidlertid ikke en slik begrensning.

Det som skjedde var at begge filtypene ble brukt på begge systemene, og deretter endret Windows kravene sine for å akseptere lengre filtyper, men JPG blir fortsatt brukt. Derfor sirkulerte både JPG- og JPEG-filer og blir fortsatt opprettet.

Mens begge filtypene eksisterer, er formatene nøyaktig de samme, og begge kan omdøpes til den andre uten tap av funksjonalitet.


Legg igjen en kommentar