Hva er en PSD-fil (og hvordan åpne en)

Hva å vite

  • En PSD-fil er en Adobe Photoshop-dokumentfil.
  • Åpne en med en bilderedigerer som Photoshop, Photopea eller GIMP.
  • Konverter til JPG, PNG, SVG, etc. med de samme programmene eller en bildekonverterer.

Denne artikkelen beskriver hva PSD-filer er og hvordan de er forskjellige fra et standardbilde, hvordan du åpner en, og hvilke programmer som kan konvertere en til vanlige bildeformater som PNG og JPG.


Hva er en PSD-fil?

En PSD-fil brukes hovedsakelig i Adobe Photoshop som standardformat for lagring av data. Filer med denne filtypen kalles Adobe Photoshop Document-filer, og er i et proprietært format utviklet av Adobe.

Selv om noen PSD-filer bare inneholder ett enkelt bilde og ingenting annet, inkluderer den vanlige bruken av en PSD-fil mye mer enn bare å lagre en bildefil. De støtter flere bilder, objekter, filtre, tekst og mer, samt å bruke lag, vektorbaner og former og gjennomsiktighet.

Anta for eksempel at du har innarbeidet fem bilder i en PSD-fil, hver på sitt eget lag. Sammen ser bildene ut som om de er på et enkelt, flatt bilde, men i virkeligheten er de bevegelige og fullt redigerbare i sine egne lag - akkurat som om du jobbet med separate bilder. Du kan åpne denne PSD-filen på nytt så mange ganger du vil og gjøre endringer i enkeltlag uten å påvirke de andre.

PSD er også en forkortelse for andre teknologibegreper som personlig sikker stasjon, programmerbare systemenheter, portdelingsenhet og pakkebryterdesign, men ingen av dem er knyttet til Adobe Photoshop Document-filformat.


Hvordan åpne en PSD-fil

De beste programmene for å åpne og redigere PSD-filer er Adobe Photoshop og Adobe Photoshop Elements, så vel som CorelDRAW og Corels PaintShop Pro-verktøy.

Andre Adobe-programmer kan også bruke PSD-filer, som Adobe Illustrator, Adobe Premiere Pro og Adobe After Effects. Disse programmene brukes imidlertid hovedsakelig til video- eller lydredigering og ikke som grafikkredaktører som Photoshop.

Hvis du leter etter et gratis program for å åpne PSD-filer, anbefaler vi GIMP. Det er et populært og gratis fotoredigeringsverktøy som åpner PSD-filer og andre filformater. Du kan også bruke GIMP til å redigere PSD-filer, men kan støte på problemer fordi det har utfordringer med å gjenkjenne komplekse lag og andre avanserte funksjoner som kan ha blitt brukt i Photoshop da filen ble opprettet.

Paint.NET (med Paint.NET PSD Plugin) er et annet gratis program, som GIMP, som kan åpne PSD-filer. Andre gratis fotoredigerere støtter også åpning av PSD-filer, og noen kan også lagre i PSD-filformatet.

Hvis du raskt vil åpne en PSD-fil uten Photoshop, anbefaler vi Photopea. Det er en gratis online fotoredigerer som kjører i nettleseren din, som ikke bare lar deg se alle lagene i PSD, men også gjøre litt redigering - selv om det ikke er noe som Photoshop tilbyr. Du kan også bruke Photopea til å lagre filer tilbake til datamaskinen din i PSD-format.

Redigere en PSD-fil med Photopea.

IrfanView, PSD Viewer og Apples QuickTime Picture Viewer (en del av deres gratis QuickTime-program) åpner også PSD-filer, men du kan ikke bruke dem til å redigere PSD-filen. Du vil heller ikke ha noen form for lagstøtte fordi de bare fungerer som PSD-seere.

Apple Preview, inkludert i macOS, skal kunne åpne PSD-filer som standard.

Hvis programmet som automatisk åpner PSD-filer på Windows-datamaskinen ikke er det du vil åpne dem som standard, er det ganske enkelt å endre det. Se hvordan du endrer standardprogrammet for en spesifikk filutvidelsesguide for hjelp.


Hvordan konvertere en PSD-fil

Den vanligste årsaken til å konvertere en PSD-fil er å bruke den som en vanlig bildefil, som en JPG-, PNG-, BMP- eller GIF-fil, kanskje. På den måten kan du laste opp bildet online (mange nettsteder godtar ikke PSD-filer) eller sende det via e-post slik at det kan åpnes på datamaskiner som ikke bruker PSD-åpnere.

Hvis du har Photoshop på datamaskinen din, er det ekstremt enkelt å konvertere en PSD-fil til et bildefilformat: bruk filet > Lagre som menyvalget.

Hvordan lagre en Photoshop-fil for en eldre versjon

Hvis du ikke har Photoshop, er en rask måte å konvertere en PSD-fil til PNG, JPG, PDF, SVG, GIF eller WEBP gjennom Photopeas filet > Eksporter som alternativet.

De fleste av programmene ovenfra som støtter redigering eller visning av PSD-filer, kan konvertere PSD til et annet format ved hjelp av en lignende prosess som Photoshop og Photopea.

Et annet alternativ for å konvertere PSD-filer er gjennom et gratis image converter-program.

Konvertering av en PSD-fil til en vanlig bildefil vil flate eller slå sammen alle lagene i en enkeltlagsfil for konvertering. Etter at du har konvertert en PSD-fil på denne måten, er det ingen måte å konvertere den tilbake til PSD for å bruke lagene igjen.


Mer informasjon om PSD-filer

PSD-filer har en maksimal høyde og bredde på 30,000 piksler, samt en maksimal størrelse på 2 GB.

Et lignende format som PSD er PSB (Adobe Photoshop Large Document-fil), som støtter større bilder, opptil 300,000 4 piksler og filstørrelser på opptil 4 exabyte (XNUMX milliarder GB).

Adobe har avansert lesing på PSD-filformatet i Adobe Photoshop File Format Specification-dokumentet på nettstedet.

Noen filutvidelser ligner .PSD, men har ingenting å gjøre med dette bildeformatet. WPS, XSD, PSF og PPS er noen få eksempler. Dobbeltsjekk filtypen for å være sikker på at den leser .PSD før du konkluderer med at du ikke kan åpne filen med PSD-programmene ovenfor.

Legg igjen en kommentar