Hva betyr korrupt fil?

En ødelagt fil er en skadet datafil. Filen kan plutselig bli ubrukelig eller ubrukelig. Det kan ikke åpnes i det hele tatt eller returnere en feil når den åpnes. Noen ganger er det mulig å fikse filen, mens andre ganger kan det hende du må slette filen og hente en lagret versjon.

Det er mange årsaker til fil korrupsjon, for eksempel programvarefeil, virus, data krasj eller dårlige sektorer på harddisken. Her er en titt på hva data korrupsjon betyr i databehandling, hva som skaper problemet og hva du kan gjøre med det.

Korrupte filer kan forekomme i ethvert program og indikerer vanligvis ikke et problem med selve applikasjonen. Det er vanligvis et problem som er unikt for filen.


Hva er data korrupsjon?

Hver fil har en overskrift, noen ganger kalt et "magisk nummer", som forteller filsystemet ditt hva du skal gjøre med det når du åpner det. For eksempel forteller et nummer operativsystemet at filen er en MP3 og skal produsere lyd, mens et annet kan fortelle operativsystemet at det er et Word-dokument som skal åpnes i en tekstbehandler. Hvis dette magiske nummeret på en eller annen måte blir endret, tolker systemet filen som en annen filtype, og det kan ikke åpne filen.

Enkelte filtyper forventer visse tall i visse punkter i filen med jevne mellomrom. For eksempel, i filer som inneholder tekst, skal hvert tegn ha en viss størrelse, avhengig av hvordan teksten er kodet, og skal starte med en jevn kombinasjon av byte hver gang. Hvis dette tallet er av, kan operativsystemet prøve å gjengi et uleselig tegn, og føre til at filen blir utilgjengelig.

Korrupsjon oppstår når filens opprinnelige byte sammensetning ved et uhell endres. Selv om av og til ødelagte filer fremdeles kan åpnes, er filen vanligvis utilgjengelig.

Hver filtype har sin egen standard, slik at korrupsjon kan ha forskjellige former og gi forskjellige resultater. Det er lett å oppdage en ødelagt mediefil, for eksempel en MP3- eller passord liste, mens andre feil med datafeil kan være vanskelig å diagnostisere.


Hvordan er filer ødelagt?

Det er mange måter en fil kan bli ødelagt. Data korrupsjon kan oppstå når det er et problem under lagrings prosessen. For eksempel, hvis datamaskinen krasjer mens du lagrer en fil, er det en god sjanse for at filen kan bli ødelagt. Strømbrudd kan påvirke flere åpne filer.

Et program kan oppleve en feil mens den lagrer eller oppretter en fil, og ødelegger filen i prosessen. Nettleseren din kan komme i problemer når du laster ned en fil, noe som resulterer i fil korrupsjon. Virus kan ødelegge datafiler, som forstyrrelser i normale data prosesser.

Fysiske problemer kan også føre til data korrupsjon. For eksempel, hvis en harddisk tappes, ristes eller forskyves raskt for mange ganger, kan elektriske og mekaniske feil føre til ødelagte filer. En ødelagt fil kan være et tegn på en dårlig fysisk sektor, noe som er et mye større problem.

Noen ganger vil applikasjonen gi deg en feil som indikerer at det har vært et problem, men ofte vet du ikke før du prøver å åpne en fil som er ødelagt.


Hvordan forhindre fil- og data korrupsjon

Den beste måten å beskytte deg mot ødelagte filer er å sørge for at du har en god sikkerhetskopi av alle dataene dine. Det er lettere å slette en ødelagt fil og gjenopprette den filen fra en nylig sikkerhetskopi enn å reparere filen.

Hvis en fil er ødelagt og du har en sky-sikkerhetskopi på plass, må du gjenopprette filen så snart du kan, før den ødelagte filen lagres på online-serveren.

Sørg for at datamaskinen din har god beskyttelse mot virus og skadelig programvare, slik at disse dårlige aktørene ikke kan ødelegge dataene dine i utgangspunktet.

En annen idé er å investere i en uavbrutt strømforsyning (UPS), slik at strømbrudd eller andre feil kan ikke ødelegge filene dine. En god UPS kan beskytte datamaskinen mot maskinvarefeil samt fil korrupsjon.

Selv om det finnes verktøy for å gjenopprette ødelagte filer, varierer suksessratene og avhenger av typen ødelagt fil, tilstanden til enhetens maskinvare og programvare og mange andre faktorer.

Etter hvert som teknologien utvikler seg, blir fil korrupsjon mindre vanlig. Sørg for å holde enhetene dine velholdte, oppdater programvaren på riktig måte og installer god beskyttelse mot virus og malware.


Legg igjen en kommentar