FLAC-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med FLAC-filtypen er en Free Lossless Audio Codec-fil, et lydkomprimeringsformat med åpen kildekode. Den kan brukes til å komprimere en lydfil ned til omtrent halvparten av den opprinnelige størrelsen.

Lyd komprimert via Free Lossless Audio Codec er tapsfri, noe som betyr at ingen lydkvalitet går tapt under komprimeringen. Dette er veldig ulikt andre populære lydkompresjonsformater som du sikkert har hørt om, som MP3 eller WMA.

En FLAC fingeravtrykksfil er en ren tekstfil som vanligvis kalles ffp.txt som brukes til å lagre filnavnet og sjekksuminformasjonen som gjelder en bestemt FLAC-fil. Disse genereres noen ganger sammen med en FLAC-fil.


Hvordan åpne en FLAC-fil

Den beste FLAC-spilleren er sannsynligvis VLC fordi den ikke bare støtter FLAC, men mange andre vanlige og uvanlige lyd- og videoformater som du kan støte på i fremtiden.

Imidlertid bør nesten alle populære mediaspillere kunne spille en FLAC-fil; de trenger bare å installere et plugin eller utvidelse. For å spille FLAC-filer i Windows Media Player, for eksempel, krever en kodepakke som Xiphs OpenCodec-plugin. Det gratis Fluke-verktøyet kan brukes på en Mac for å spille av FLAC-filer i iTunes.

GoldWave, VUPlayer, aTunes og JetAudio er noen andre FLAC-spillere.

For å lytte til FLAC-filer på en iPhone eller Android, installer VLC-appen fra App Store eller for Android via Google Play. JetAudio-appen er en annen FLAC-spiller for Android.

Free Lossless Audio Codec-fellesskapet er vert for et nettsted dedikert til formatet og holder en godt vedlikeholdt liste over programmer som støtter FLAC, samt en liste over maskinvareenheter som støtter FLAC-formatet.


Hvordan konvertere en FLAC-fil

Den raskeste måten å konvertere bare en eller to FLAC-filer er å bruke en gratis filkonverterer som kjører i nettleseren din, slik at du ikke trenger å laste ned programvare. Zamzar, Online-Convert.com og Media.io er bare noen få eksempler som kan konvertere en FLAC til WAV, AC3, M4R, OGG og andre lignende formater.

FLAC til MP3-konvertering på Media.io.

Hvis FLAC-filen din er stor og det tar for lang tid å laste den opp, eller hvis du har flere av dem du vil konvertere i bulk, er det en håndfull helt gratis lydkonverterere du kan installere på datamaskinen din som konverterer til og fra FLAC format.

Free Studio og Switch Sound File Converter er to programmer som kan konvertere FLAC til MP3, AAC, WMA, M4A og andre vanlige lydformater. For å konvertere FLAC til ALAC (ALAC Encoded Audio), kan du bruke MediaHuman Audio Converter.

Hvis du trenger å åpne en FLAC-fil i ren tekst, bør du vurdere å bruke en tekstredigerer fra listen over beste gratis tekstredigerere.


Mer informasjon om FLAC-formatet

Xiph.Org Foundation

FLAC sies å være det "første virkelig åpne og gratis tapsfrie lydformatet." Det er gratis ikke bare å bruke, men til og med hele spesifikasjonen er fritt tilgjengelig for publikum. Kodings- og dekodingsmetodene bryter ikke andre patenter, og kildekoden er fritt tilgjengelig som en åpen kildekode-lisens.

FLAC er ikke ment å være DRM-beskyttet. Imidlertid, selv om formatet ikke har noen innebygd kopibeskyttelse, kan noen kryptere sin egen FLAC-fil i et annet containerformat.

FLAC-formatet støtter ikke bare lyddata, men dekker også kunst, hurtigsøking og tagging. Siden FLAC kan være søkbare, er de bedre enn noen andre formater for redigering av applikasjoner.

FLAC-formatet er også feilbestandig, slik at selv om det oppstår en feil i en ramme, ødelegger den ikke resten av strømmen som noen lydformater, men i stedet bare den ene rammen, som bare kan utgjøre bare en brøkdel av hele filen.

Du kan lese mye mer om filformatet Free Lossless Audio Codec på FLAC-nettstedet.


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Noen filtyper ser ut som .FLAC, men er faktisk stavet annerledes, og kan derfor mest sannsynlig ikke åpnes med programmene nevnt ovenfor eller konverteres med de samme konverteringsverktøyene. Hvis du ikke kan åpne filen, må du dobbeltsjekke utvidelsen - du har kanskje et helt annet filformat å gjøre.

Et eksempel er filformatet Adobe Animate Animation som avslutter filene med filtypen .FLA. Disse filtypene åpnes med Adobe Animate, et program som ikke fungerer med lydfiler.

Det samme gjelder FLIC (FLIC Animation), FLASH (Frictional Games Flashback) og FLAME (Fractal Flames) filer. Disse formatene er ikke de samme som FLAC, så andre programmer er nødvendige for å åpne dem.

Legg igjen en kommentar