Slik rydder du plass på Mac-en

Å rydde opp plass på Mac-en din blir generelt sett ansett som en god ting. Mac-en din vil kjøre bedre med mer ledig plass på stasjonen, og du (i tillegg til systemet og forskjellige apper) kan bruke ekstra plass etter behov.

Et spørsmål du sannsynligvis vil stille er bare hvor mye ledig plass trenger jeg på min Mac? Svaret varierer avhengig av hvordan du bruker Macen din, men for generell bruk når ledig plass faller under 15%, vil du sannsynligvis begynne å oppleve noen mindre ytelsesproblemer. La mengden ledig plass falle enda lenger, og du kan forvente å se de livlige strandballene som forteller deg at Mac-maskinen din er opptatt med å gjøre noe. Forresten, de som snurrer strandball blir ofte referert til som SPOD.


Systemverktøy kan hjelpe

I nyere versjoner av macOS er det en skjerm inne i Systeminformasjon-appen som heter Lagringsstyring som har som mål å hjelpe deg med å holde deg på toppen av Mac-lagring. Du finner appen inne i applikasjoner mappe > verktøy > System Information. Når du har åpnet appen, går du til (i menylinjen) Vindu > Lagringsadministrasjon. Derfra kan du få en fin fugleperspektiv på hva som tar plass (du kan også tømme søpla herfra også).

Hvor mye plass er ledig?

Du kan oppdage hvor mye ledig plass som er tilgjengelig for øyeblikket ved å høyreklikke på et volum (det vil si harddisken) enten på skrivebordet eller i et sidefelt i Finder-vinduet og velge Get Info-elementet fra popup-menyen.

Vinduet Få informasjon vises øverst til venstre på skjermen. Noen ganger er det dekket av andre åpne vinduer, så hvis du ikke ser det, flytt noen vinduer rundt.

Under overskriften Generelt vil du se tre oppføringer av interesse:

  • Kapasitet: Den totale tilgjengelige plassen på det valgte volumet.
  • Tilgjengelig: Ledig plass for øyeblikket på det valgte volumet.
  • Brukt: Mengden plass som er i bruk.

Den tilgjengelige verdien bør være minst 15% av kapasitetsverdien. Mer er bedre. Finder gjør det enkelt å holde oversikt over ledig plass. Åpne et nytt Finder-vindu, gå til Utsikt meny og velg Vis statuslinje. Nederst i hvert Finder-vindu ser du hvor mange elementer som er i vinduet du ser på, og hvor mye ledig plass som er tilgjengelig for deg på hele stasjonen.


Sikkerhetskopier før du sletter filer

Det første trinnet er å ha en aktuell sikkerhetskopi av Mac-dataene dine. Dette er en forholdsregel for å sikre at du kan returnere Mac-en til den tilstanden den var i før du startet denne prosessen. Det er ikke noe mer nedslående enn å fjerne filer, forbedre Mac-ytelsen og deretter oppdage at arbeidsrapporten du trenger å levere på slutten av uken er borte, et offer for entusiastisk opprydding.

Hvis du ikke har en sikkerhetskopimetode på plass, bør du vurdere å bruke Time Machine, en backup-app som følger med Mac-en eller en kloningsapp som Carbon Copy Cloner eller SuperDuper.


Rengjøre Mac-lagring

Start oppryddingsprosessen med de enkleste metodene først, og fortsett til de som kan være vanskeligere å utføre.

Tøm søpla - Mac-papirkurven er faktisk en mappe som brukes til å lagre filer du har slettet midlertidig. Alle filene du har flyttet til søpla er ikke slettet, de tar fortsatt plass på stasjonen din. Tanken er at hvis du gjorde en feil og trenger en fil du søppel, kan du enkelt hente den.

Ulempen er at det er lett å glemme å tømme søpla manuelt, noe som resulterer i at et stort antall filer tar plass. Hvis du tømmer papirkurven, fjernes alle filene i Mac-papirkurven permanent. Hvis du først vil sjekke hva som er i søpla, flytt markøren til søppelikonet i Mac-dokken, høyreklikk og velg Åpen fra popup-menyen.

Hvis det er noen filer du trenger, kan du dra dem ut av søpla eller høyreklikke på en fil i søpla og velge Legge tilbake fra popup-menyen for å flytte filen tilbake der den kom fra.

Når du har søpla som bare inneholder uønskede gjenstander, høyreklikker du på tutslett-ikonet i Dock og velg Tøm papirkurv fra popup-menyen.

Automatiser tømming av søpla

Endelig kan en datamaskin ta ut søpla for deg.

Hvis du helst ikke trenger å gjøre to-trinns søppeldansen, kan du konfigurere Mac-en din til å tømme søpla automatisk etter 30 dager.

  1. Åpne en Finder-vinduet eller klikk på skrivebordet for å sikre at Finder er den aktive appen.
  2. Plukke ut Preferanser fra Finder-menyen.
  3. Klikk på Avansert ikon i vinduet Finder-preferanse, og plasser deretter et hake ved siden av varen som er merket Fjern gjenstander fra søpla etter 30 dager.
  4. Du kan lukke Finder-innstillingsvinduet. Fra nå av blir hvert element du legger i søpla fjernet for deg etter at en 30-dagers periode har gått.

App-søppel - Mange Mac-apper som Mail, Photos, iPhotos, har sitt eget søppel som er uavhengig av Mac-papirkurven. Når du sletter en e-post i Mail eller et bilde i Bilder varen er flyttet til apps interne søppel. Akkurat som papirkurven til Mac, er den ikke borte før du sletter papirkurven.

De forskjellige appene papirkurven lar deg gjenopprette et element du har slettet hvis du ombestemmer deg. Når du sletter søpla manuelt i disse appene, fjerner du varen permanent. For å slette søpla, åpne hver app og finn søppelikonet i appens sidefelt. Ved å klikke på søppelikonet vises gjeldende innhold i søpla, slik at du kan dra et element ut av søpla du vil beholde. Når du har funnet ut at du vil fjerne søpla permanent, følg disse instruksjonene:

iPhoto: Høyreklikk på søppelikon og velg Tøm papirkurv fra popup-menyen.

Bilder: Velg Nylig slettet elementet i sidefeltet Bilder (ser ut som en søppelboks), og klikk deretter på Slett alle -knappen i forhåndsvisningsruten.

Bilder du selv fjernet fra Photos-appen, kan fremdeles være tilstede i mappen Nylig slettet.

Post: Høyreklikk på Papirkurvikonet i Mails sidefelt og velg Slett slettede elementer fra popup-menyen.

Post: Høyreklikk på Søppelikon i Mails sidefelt og velg Slett søppelpost fra popup-menyen.


Avinstaller applikasjoner

Hvis du har noen apper du ikke lenger bruker og ikke tror du vil bruke igjen, bør du vurdere å avinstallere dem for å frigjøre plass. Macen gjør avinstallering av apper noe enkelt, bare sørg for at appen du fjerner ikke kjører for øyeblikket dra appen fra / Programmer-mappen til søpla (Ikke glem å tømme søpla når du er ferdig).

Før du fjerner en app permanent, bør du vurdere noen ting:

  • Hvis du kjøpte appen fra Mac App Store, kan du alltid installere appen på nytt. Bare lansere de Mac App Store-app, Velg Kjøp kategorien. Finn appen i kjøpslisten, og klikk på Install knapp.
  • Hvis du kjøpte appen fra en tredjepart, må du sørge for at du har applisensen før du sletter den. I mange tilfeller vil det være behov for en lisensnøkkel hvis du bestemmer deg for å installere den senere.
  • Hvis du sletter en app, kan du kanskje ikke installere den samme versjonen på et senere tidspunkt.

Fjern hurtigbuffer og midlertidige filer

Macen din holder et stort antall hurtigbuffer og midlertidige filer som er skjult fra deg. Disse filene hjelper Mac-systemet og spesifikke apper til å utføre jobben sin. Cache-filer brukes til å lagre informasjon som ofte brukes av systemet eller bestemte applikasjoner. Det er raskere å få tilgang til denne informasjonen fra en cache-fil enn at en app må beregne informasjonen på nytt hver gang det er behov for det. Cache-filer vanligvis bo et håndterlig størrelse, men noen ganger de kan vokse i størrelse over tid

Midlertidige filer er som navnet antyder bare en midlertidig måte for en app å lagre informasjon på. Vanligvis fjernes de midlertidige filene når appen som oppretter, lukkes, eller når Mac-maskinen din slås av.

Macen din gjør vanligvis en god jobb med å administrere hurtigbufferen og midlertidige filer, men en gang i blant kan en hurtigbuffer eller midlertidig fil vokse til uhåndterlig størrelse. Manuell fjerning av disse filene kan gjøres, men å bruke tredjepartsapper som Tinkertool, Onyx eller Cocktail, gjør prosessen mye enklere. Forresten, de fleste av disse appene har et alternativ for å fjerne system-, bruker-, internett- og applikasjonsbuffer. Det er lurt å ikke fjerne systembufferne.

E-postvedlegg

Hvis du noen gang har mottatt en e-post som inneholder et vedlegg som en PDF, et bilde eller et orddokument, er sjansen stor for at filen fremdeles blir lagret på din Mac. For noen av dere kan dette representere noen megabyte lagringsplass, men for andre som rutinemessig utveksler store bilder, lyd- eller videofiler, kan dette raskt utgjøre en gigabyte eller to plass.

Det kan være en tidkrevende prosess å slette e-postvedleggene hvis du prøver å fjerne dem fra e-postappen. En enklere måte er å bruke Spotlight, Mac-søkesystemet og vise mappen som inneholder vedleggene direkte i Finder. På denne måten kan du gå gjennom vedleggene ganske raskt og søppel de du vil slette.

  1. Åpen Spotlight ved å klikke på dens ikonet i Mac-menylinjen.
  2. Tast inn "nedlastinger av e-post"uten anførselstegn i søkelysfeltet.
  3. Spotlight vil bygge en liste over kamper. Gi Spotlight litt tid, og se etter treff i kategorien Mappe.
  4. Dobbeltklikk på nedlastinger av e-post kamp i mappe kategorien, og mappen åpnes i et Finder-vindu.
  5. Du vil sannsynligvis finne individuelle filer i mappen, samt mapper med navn som inneholder en lang streng med tall og bokstaver. Du bør sjekke vedlegg inne i hver mappe, samt eventuelle individuelle filer. Fordi vedleggene sannsynligvis er kjente filtyper, kan du bruke Quick Look for å se innholdet i filen uten å åpne den i et program.
  6. For å se raskt, et element, velg elementet og klikk mellomromstasten.
  7. Elementet skal vises i forhåndsvisningsvinduet for Quick Look.
  8. For å lukke forhåndsvisning av Quick Look klikk mellomromstasten en gang til.
  9. Dra noe vedlegg du ikke ønsker å beholde til søppel.
  10. Ikke glem å Tøm søpla når du er ferdig.

Legg igjen en kommentar