RAW-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med RAW-filtypen er en Photoshop Raw-fil, brukt under veldig spesifikke omstendigheter som når du overfører bildedata mellom forskjellige applikasjoner.

Dette formatet beskriver et bildes fargeinformasjon i pixel for pixel binær tekst og har absolutt ingenting å gjøre med kameraets rå bildeformater som du kanskje ser opprettet på digitale kameraer.

Photoshop Help og Adobe Communities har litt tilleggsinformasjon om Photoshop Raw-filer.


Rå bildefiler

Rå bildefiler fanges opp av digitale kameraer. Disse formatene gir den beste bildekvaliteten fra et kamera, fordi alle dataene som kamerasensoren kan ta er lagret i et ubehandlet og ukomprimert format.

Noen eksempler på rå bildeformater inkluderer Canons CR2 og CRW, Adobes DNG, Nikons NEF, Olympus 'ORF, Sonys ARW, Panasonics RW2 og Fujis RAF-filformater. Det er mange andre.

Camera raw-filer tillater en redaktør å gjøre alle endringene i bildet fordi det ikke har blitt gjort noen endringer allerede i det. Behandlede bilder ender vanligvis med en TIFF- eller JPG-filtype.

En RAW-fil kan også være en Raw Audio Data-formatfil, i så fall gjelder det samme ukomprimerte, ubehandlede konseptet.

Andre filer med RAW-utvidelsen kan i stedet være Wii eller GameCube Emulator Game Save-formatfiler.


Hvordan åpne en RAW-fil

Photoshop Raw-filer som bruker RAW-filtypen ser ut til å bare være direkte brukbare gjennom visse programvareverktøy for bildebehandling.

Flere bildeverktøy støtter camera raw-formater, hvorav mange også reklamerer for støtte for filer som ender i RAW-utvidelsen. Noen av disse programmene inkluderer Microsoft Windows Photos, Able RAWer, GIMP (med UFRaw plug-in) og RawTherapee - alt gratis.

Selv om det ikke er gratis, støtter Adobe Photoshop også flere råformater. En 30-dagers Photoshop-prøveversjon er et alternativ hvis du tror det er nok til å oppnå det du trenger med dette programmet.

Raw Audio Data-filer er mye tydeligere og vil åpne med det gratis og veldig populære Audacity-programmet gjennom Fil> Importer> Rådata Meny. NCH ​​Switch, NCH WavePad og FMJ-Software Awave Audio kan også spille RAW lydfiler.

Selv om det ikke er så vanlig som RAW bilde / lydfiler, bruker Dolphin Emulator RAW-formatet for emulatordatafiler. Dolphin Emulator er et bærbart verktøy (det vil si at du ikke trenger å installere det for å bruke det) for å spille GameCube og Wii-spill på Windows, Mac og Linux-operativsystemer.

Selv om vi antar at de fleste RAW-filer enten er ukomprimerte bilder eller lyddata, er det mulig at du har en ikke-relatert fil som bruker .RAW-filtypen. Hvis du ikke er sikker på hvilket program som brukes til å åpne den spesifikke RAW-filen, kan du prøve å bruke en gratis teksteditor for å åpne filen. De lar deg se RAW-filen som en tekstfil, som kan hjelpe deg med å finne ut hvilken type fil det er og hvilket program som trengs for å se den normalt.

Med tanke på antall verktøy der ute som åpner filer som ender i RAW-utvidelsen, kan du komme i situasjonen med å ha mer enn ett av disse programmene installert samtidig. Det er ingenting i veien med det, men bare ett program kan åpne dem som standard.


Hvordan konvertere en RAW-fil

Gitt den antatte sjeldenheten til sanne Photoshop Raw-filer og mangelen på programmer som ser ut til å åpne dem, er vi ikke kjent med noen filkonverterere eller andre verktøy som konverterer en RAW-fil til noe annet format. Zamzar er en gratis filkonverterer som hevder å konvertere RAW-filer, men vi klarte ikke å få den til å fungere.

Mange bilderedigerere og seere lagrer et åpent bilde i et nytt format, og det samme kan også være tilfelle for RAW-filer. Hvis du for eksempel bruker Photoshop, kan du kanskje åpne en RAW-fil der og deretter bruke Fil> Lagre som menyen for å konvertere filen til JPG, PNG, TIFF eller andre bildeformater.

Hvis RAW-filen din er en lydfil, kan den gratis Audacity-programvaren lagre den som en WAV-, MP3-, FLAC-, OGG- eller M4A-lydfil, blant flere andre formater. Bruk Audacity Fil> Eksporter lyd menyvalget.


Legg igjen en kommentar