PPTM-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med PPTM-filtypen er en Microsoft PowerPoint Open XML-makroaktivert presentasjonsfil. De består av sider som kalles lysbilder som inneholder tekst, mediefiler som bilder og videoer, grafer og andre ting som er relevante for en presentasjon.

I likhet med PowerPoints PPTX-format bruker PPTM-filer ZIP og XML for å komprimere og organisere dataene i en enkelt fil. Forskjellen mellom de to er at PPTM-filer kan utføre makroer, mens PPTX-filer (selv om de kan inneholde makroer) ikke kan.

PPSM er en makroaktiverte fil som ligner på PPTM, men er skrivebeskyttet som standard og starter lysbildefremvisningen umiddelbart når den åpnes. PPTM-filer lar deg redigere innholdet med en gang etter å dobbeltklikke på filen.


Hvordan åpne en PPTM-fil

PPTX-filer kan kjøre skript som kan være skadelige, så det er viktig å være forsiktig når du åpner kjørbare filformater som disse du kanskje har mottatt via e-post eller lastet ned fra nettsteder du ikke er kjent med. Se vår liste over kjørbare filutvidelser for en liste over filutvidelser som skal unngås og hvorfor.

PPTM-filer kan åpnes og redigeres med Microsoft PowerPoint 2007 og nyere. Hvis du har en eldre versjon av PowerPoint, kan du fortsatt åpne PPTM-filen så lenge du har den gratis Microsoft Compatibility Pack installert.

Microsoft PowerPoint Online er Microsofts egen gratis online versjon av PowerPoint som fullt ut støtter åpning av PPTM-filer, samt sparer tilbake til PPTM-format.

Den gratis WPS-presentasjonen støtter også PPTM-filer, slik at du kan åpne og lagre i PPTM-format.

Du kan også åpne (men ikke redigere) PPTM-filer uten PowerPoint ved å bruke Microsofts gratis PowerPoint Viewer-program.

Følgende gratis programvare kan også åpne og redigere PPTM-filer, men de gjør at du lagrer filen i et annet format (ikke tilbake til .PPTM): OpenOffice Impress, LibreOffice Impress og SoftMaker FreeOffice Presentations.

Hvis du bare vil ha bilder, lyd og videoinnhold fra PPTM-filen, men du ikke har en PPTM-leser eller redaktør installert, kan du åpne filen som et arkiv med 7-Zip. Se i ppt > media mappe for disse filtypene.

Hvis du finner ut at et program på din PC prøver å åpne PPTM-filen, men det er feil program, eller hvis du heller vil at et annet installert program skal åpne PPTM-filer, kan du se vår Hvordan endre standardprogrammet for en spesifikk filutvidelsesguide for å lage den endringen i Windows.


Hvordan konvertere en PPTM-fil

Den enkleste måten å konvertere en PPTM-fil på er å bruke en av PPTM-seerne / redaktørene ovenfra. Når PPTM-filen er åpen i programmet, kan du lagre den i et annet format som PPTX, PPT, JPG, PNG, PDF og mange andre formater.

For å konvertere PPTM til en MP4- eller WMV-video, bruk PowerPoint filet > Eksport > Lag en video menyen.

Du kan i stedet bruke en gratis filkonverterer som FileZigZag (som fungerer som en online PPTM-omformer) for å konvertere PPTM-filen til en rekke formater, inkludert PDF, ODP, POT, SXI, HTML og EPS.


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

PPTM-filtypen ligner veldig på PTM-utvidelsen som brukes til MapPoint Map-filer og PolyTracker Module-filer. Hvis filen din ikke fungerer med presentasjonsprogramvaren som er nevnt ovenfor, må du sjekke filtypen på nytt.

Hvis du har en PTM-fil, kan du åpne den med MapPoint eller Winamp.

Legg igjen en kommentar