WMA-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med WMA-filtypen er en Windows Media Audio-fil. Microsoft opprettet dette tapsformatet for å konkurrere med MP3, så det brukes ofte til streaming av online musikk.

Det er flere underformater av WMA, inkludert WMA Pro, en tapsfri kodek som støtter høyoppløselig lyd; WMA Lossless, en tapsfri kodek som komprimerer lyden uten å miste kvalitet; og WMA Voice, en tapsfri kodek som er ment for applikasjoner som støtter stemmeavspilling.

Også utviklet av Microsoft er filformatet Windows Media Video, som bruker utvidelsen WMV.

ASF er et video- og lydbeholderformat også utviklet av Microsoft som ofte inneholder WMA- eller WMV-data.


Hvordan åpne en WMA-fil

WMA-fil åpen i Windows Media Player.

Windows Media Player er det beste programmet du kan bruke til å åpne WMA-filer, fordi det er inkludert i de fleste versjoner av Windows. Du kan imidlertid spille av WMA-filer i andre operativsystemer med tredjepartsprogramvare som VLC, MPC-HC, AllPlayer, MPlayer og Winamp.

Hvis du vil spille WMA-filen med Windows Media Player på din Mac, må du installere Flip4Mac fordi v9 (den endelige versjonen av WMP utgitt for Mac-er) ikke støtter WMA-filer.

TwistedWave Online Audio Editor gir en rask måte å spille av en WMA-fil i nettleseren din hvis du ikke har noen av disse programmene installert på datamaskinen. Det fungerer på ethvert operativsystem.

Hvis du trenger å spille av filen i et program eller en enhet (som en iPhone) som ikke støtter WMA-formatet, kan du bare konvertere den til et annet format som støttes, ved hjelp av en av WMA-omformerne beskrevet nedenfor.

Hvis du finner ut at et program på datamaskinen prøver å åpne WMA-filen, men det er feil program, eller hvis du heller vil at et annet installert program skal åpne WMA-filer, kan du se hvordan vi endrer standardprogrammet for en spesifikk filutvidelsesguide for å lage den endringen i Windows.


Hvordan konvertere en WMA-fil

Mange forskjellige gratis filkonverterere kan brukes til å konvertere en WMA-fil til et annet lydformat som MP3, WAV, FLAC, M4A eller M4R, blant andre. Noen av dem må installeres på datamaskinen din før du kan bruke dem, men andre kan kjøres helt i nettleseren din.

Freemake Audio Converter er et program du må installere for å kunne bruke. Fordi den støtter batchfilkonverteringer, kan den brukes til å enkelt lagre flere WMA-filer i et annet format.

Du foretrekker kanskje en online WMA-omformer fordi de fungerer gjennom nettleseren din, noe som betyr at du ikke trenger å laste ned programmet før du kan bruke det. Dette betyr imidlertid at du må laste ned den konverterte filen tilbake til datamaskinen.

WMA-fil lastet opp til FileZigZag.

FileZigZag og Zamzar er to eksempler på online WMA til MP3-omformere, men de kan også konvertere filen til WAV og flere andre formater, omtrent som de nedlastbare omformerne vi allerede har nevnt.

Selv om de fleste lydkonverteringer innebærer å konvertere filen til et annet lydformat, er det også mulig å "konvertere" WMA-filen til tekst. Dette er nyttig hvis WMA-filen ble opprettet fra et opptak av noen som snakket. Programvare som Dragon kan gjøre tale til tekst.


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Filformater bruker noen ganger de samme eller lignende filtypenes bokstaver, og det kan være forvirrende. Du tror kanskje filen din er en WMA-fil, men det kan være noe som bare ser ut som om den har .WMA-filtypen.

For eksempel deler WMF (Windows Metafile), WMZ (Compressed Windows Media Player Skin) og WML (Wireless Markup Language) filer noen av de samme bokstavene som WMA, men brukes faktisk ikke til samme formål som dette lydfilformatet.

Noen andre eksempler inkluderer Windows Media Photo-filer som bruker .WMP-filtypen og WAM-filer (Worms Armageddon Mission). Filformatet GarageBand MagicMentor Template bruker også noen av de samme bokstavene for .MWAND-filer.

Hvis filen din ikke ender med .WMA, kan du søke her på Web eller Google for å finne mer informasjon om formatet og hvilket program som kan åpne eller konvertere det.


Andre typer WMA-filformater

Det er tre underformater som en WMA-fil kan eksistere i, i tillegg til Windows Media Audio:

  • Windows Media Audio Professional: Denne tapsløse kodeken ligner på WMA ved at de fleste av de samme kodingsfunksjonene er inkludert. Imidlertid støtter den også bedre entropikoding og mer effektiv stereokoding.
  • Windows Media Audio Lossless: Dette underformatet er ment å brukes til arkivering av WMA-filen siden den komprimerer lyddataene uten å miste kvalitet. Når dekomprimert er lyden identisk med originalen. Typiske kompresjonsnivåer faller mellom 1.7: 1 og 3: 1.
  • Windows Media Audio Voice: Denne kodeken bruker komprimering som er høyere enn standard WMA, og konkurrerer med andre som Speex og ACELP. WMA Voice brukes til stemmeprogrammer med lav båndbredde.

Legg igjen en kommentar