SO-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med .SO-filtypen er en Shared Library-fil. De inneholder informasjon som kan brukes av ett eller flere programmer for å laste ned ressurser, slik at applikasjonen (e) som ringer til SO-filen ikke trenger å faktisk levere filen.

En SO-fil kan for eksempel inneholde informasjon og funksjoner for hvordan du raskt kan søke gjennom hele datamaskinen. Flere programmer kan da påkalle den filen for å bruke den funksjonen i sine egne respektive programmer.

Imidlertid, i stedet for å måtte kompilere den i programmets egen binære kode, fungerer SO-filen som en utvidelse som programmet bare må ringe på for å kunne bruke verktøyene. SO-filen kan til og med oppdateres / erstattes senere uten at programmene trenger å gjøre noen endringer i sin egen kode.

Shared Library-filer ligner på Dynamic Link Library (DLL) -filer som brukes i Windows og Mach-O Dynamic Library (DYLIB) -filer på macOS, bortsett fra at SO-filer finnes på Linux-baserte systemer og Android OS.

SO refererer ikke bare til en delt biblioteksfil. Det er også et akronym for serveralternativer, serviceobjekt, systemoverbelastning, bare send, systembrudd, seriell utgang og fast åpen. Imidlertid ikke forveksle det med OS, forkortelsen for operativsystemet.


Hvordan åpne en SO-fil

SO-filer kan teknisk sett åpnes med GNU Compiler Collection, men disse filtypene er ikke beregnet på å bli sett på eller brukt som en annen type fil. I stedet plasseres de bare i en passende mappe og brukes automatisk av andre programmer via Linuxs dynamiske koblingslaster.

Du kan imidlertid kanskje lese SO-filen som en tekstfil ved å åpne den i et tekstredigeringsprogram som Leafpad, gedit, KWrite eller Geany hvis du bruker Linux, eller Notepad ++ på Windows. Det er imidlertid lite sannsynlig at teksten vil være i et lesbart format.

De 4 beste gratis tekstredigerere for Windows og Mac


Hvordan konvertere SO-filer

Vi er ikke klar over noen programmer som kan konvertere SO til DLL for bruk på Windows, og med tanke på hva disse filene er og hva de gjør, er det ikke sannsynlig at det er en der ute. Det er heller ikke en enkel oppgave å konvertere SO til andre filformater som JAR eller A (en Stat Library-fil).

Du kan kanskje "konvertere" SO-filer til JAR-filer ved bare å zippe dem til et arkivfilformat som .ZIP og deretter gi det nytt navn til .JAR.

Mer informasjon om SO-filer

Navnet på en delt biblioteksfil kalles et soname. Det starter med "lib" i begynnelsen etterfulgt av et navn på biblioteket og deretter .SO-filtypen. Noen delte biblioteksfiler har også andre numre lagt til slutten etter ".SO" for å indikere et versjonsnummer.

Her er bare noen få eksempler: libdaemon.SO.14, libchromeXvMC.SO.0, libecal-1.2.SO.100, libgdata.SO.2 og libgnome-bluetooth.SO.4.0.1.

Tallet på slutten tillater at det kan være flere versjoner av den samme filen uten å forårsake problemer med overlappende navn. Disse filene lagres normalt i / lib / eller / usr / lib /.

På en Android-enhet lagres SO-filer i APK-en under / lib //. Her kan "ABI" være en mappe som heter armeabi, armeabi-v7a, arm64-v8a, mips, mips64, x86 eller x86_64. SO-filene i riktig mappe som gjelder enheten, er det som brukes når appene installeres via APK-filen.

Delt biblioteksfiler kalles noen ganger dynamisk koblede delte objektbiblioteker, delte objekter, delte biblioteker og delte objektbiblioteker.


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

En åpenbar grunn til at du ikke kan åpne filen er at den egentlig ikke er en SO-fil. Det kan bare dele noen vanlige bokstaver som filtypen. Lignende lydende filtyper betyr ikke nødvendigvis at filformatene er like, og heller ikke at de kan fungere med de samme programmene.

For eksempel er ISO-filformatet et populært format som ser ut som ".SO" på slutten av filen, men de to er ikke relaterte og kan ikke åpnes med de samme programmene.

Et annet eksempel kan sees med SOL-filer, som er Flash Local Shared Object-filer. De brukes med Adobe Flash og er ikke relatert til SO-filer.

Legg igjen en kommentar