RTF-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med .RTF-filtypen er en Rich Text Format-fil. Den er forskjellig fra en vanlig tekstfil ved at den kan inneholde formatering som fet skrift og kursiv, pluss forskjellige skrifttyper og størrelser og bilder.

RTF-filer er nyttige fordi mange programmer støtter dem. Dette betyr at du kan bygge en RTF-fil i ett program på et bestemt operativsystem, som macOS, og deretter åpne den samme RTF-filen i Windows eller Linux og få det til å se stort sett ut.


Hvordan åpne en RTF-fil

Den enkleste måten å åpne en RTF-fil i Windows er å bruke WordPad siden den er forhåndsinstallert. Imidlertid fungerer andre tekstredigerere og tekstbehandlere på stort sett samme måte, som LibreOffice, OpenOffice, AbleWord, Jarte, AbiWord, WPS Office og SoftMaker FreeOffice.

Zoho Docs og Google Docs er to måter du kan åpne og redigere RTF-filer online.

Hvis du bruker Google Dokumenter for å redigere RTF-filen, må du først laste den opp til Google Disk-kontoen din via Ny > Filopplasting Meny. Høyreklikk deretter på filen og velg Åpne med > Google Docs.

Det er viktig å innse at ikke alle programmer som støtter RTF-filer, kan se filen på samme måte. Dette er fordi noen programmer ikke støtter nyere spesifikasjoner for RTF-format. Mer om det nedenfor.

Noen andre, ikke-gratis måter å åpne RTF-filer inkluderer å bruke Microsoft Word eller Corel WordPerfect.

Noen få av disse Windows RTF-redaktørene jobber også med Linux og Mac. Hvis du bruker MacOS, kan du også bruke Apple TextEdit eller Apple Pages til å åpne RTF-filen.

Hvis RTF-filen åpnes i et program du ikke vil bruke den med, kan du endre standardprogrammet for en bestemt filtype i Windows. For eksempel vil det være nyttig å gjøre den endringen hvis du vil redigere RTF-filen din i Notisblokk, men den er i stedet for å åpne i OpenOffice Writer.


Hvordan konvertere en RTF-fil

Den raskeste måten å konvertere denne typen filer er å bruke en online RTF-omformer som FileZigZag. Du kan lagre RTF som en DOC-, PDF-, TXT-, ODT- eller HTML-fil. En annen måte å konvertere en RTF til PDF online, eller til PNG, PCX eller PS, er å bruke Zamzar.

Doxillion er en gratis dokumentfilkonverterer som kan konvertere RTF til DOCX og en rekke andre dokumentformater.

En annen måte å konvertere en RTF-fil på er å bruke en av RTF-redaktørene ovenfra. Når filen allerede er åpen, bruker du filet meny eller en slags Eksport alternativet for å lagre RTF i et annet filformat.


Mer informasjon om RTF-format

RTF-formatet ble først brukt i 1987, men sluttet å bli oppdatert av Microsoft i 2008. Siden den gang har det vært noen endringer i formatet. Hva som definerer om en dokumentredigerer vil vise RTF-filen på samme måte som den som bygde den, avhenger av hvilken versjon av RTF som brukes.

For eksempel, mens du kan sette inn et bilde i en RTF-fil, vet ikke alle lesere hvordan de skal vise det fordi de ikke alle er oppdatert til den nyeste RTF-spesifikasjonen. Når dette skjer, vises ikke bilder i det hele tatt.

RTF-filer ble en gang brukt til Windows-hjelpefiler, men har siden blitt erstattet av Microsoft Compiled HTML Help-filer som bruker CHM-filtypen.

Den første RTF-versjonen ble utgitt i 1987 og brukt av MS Word 3. Fra 1989 til 2006 ble versjon 1.1 til 1.91 gitt ut, med den siste RTF-versjonen som støtter ting som XML-markering, tilpassede XML-koder, passordbeskyttelse og matematiske elementer.

Fordi RTF-formatet er XML-basert og ikke binært, kan du faktisk lese innholdet når du åpner filen i en ren tekstredigerer som Notisblokk.

RTF-filer støtter ikke makroer, men det betyr ikke at ".RTF" -filer er makrosikre. For eksempel kan en MS Word-fil som inneholder makroer omdøpes til å ha .RTF-filtypen, slik at den ser trygg ut, men når den åpnes i MS Word, kan makroene fortsatt kjøre normalt siden det ikke virkelig er en RTF-fil.

Selv om filtypene deres ser like ut, er ikke RTF-filer det samme som WRF- eller SRF-filer.


Legg igjen en kommentar