PCX-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med PCX-filtypen er en Paintbrush Bitmap Image-fil som står for "Picture Exchange." Flersidige PCX-filer lagres med .DCX-filtypen.

PCX var et av de første bitmapbildeformatene som ble brukt i Windows-operativsystemet, men nyere bildeformater som PNG har i utgangspunktet erstattet formatet helt.


Hvordan åpne en PCX-fil

PCX-filen er det opprinnelige formatet som brukes av MS-DOS-programmet PC Paintbrush fra ZSoft, men annen programvare støtter også formatet, som GIMP, ImageMagick, IrfanView, Adobe Photoshop, PaintShop Pro og XnView.

Standard bildeviser i Windows kan også åpne PCX-filer.

Ikke forveksle PXC-formatet med dette PCX-bitmapbildeformatet. PXC-filer er Photodex Cache-filer som er opprettet av og åpnet med Photodex ProShow. En annen filtillegg som er stavet som PCX er PCK, men det er enten Perfect World Data-filer som brukes med Perfect World-videospillet, eller Microsoft System Center Configuration Manager-filer som brukes med det MS-programmet.

Hvis du finner ut at et program på din PC prøver å åpne PCX-filen, men det er feil applikasjon, eller hvis du heller vil at et annet installert program skal åpne PCX-filer, kan du se vår Hvordan endre standardprogrammet for en spesifikk filutvidelsesguide for å lage den endringen i Windows.


Hvordan konvertere en PCX-fil

En av de enkleste måtene å konvertere en PCX-fil til et nyere bildeformat som JPG, BMP, GIF, PNG, PDF, ICO, TGA, TIF eller DPX, er å bruke en gratis filkonverterer. To eksempler inkluderer Zamzar og FileZigZag, som begge er online PCX-omformere som ikke får deg til å laste ned omformeren for å kunne bruke den.

Andre online og nedlastbare bildekonverterere som støtter PCX-filer, finner du i denne listen over gratis Image Converter-programmer. De fleste av PCX-omformerne du må laste ned til datamaskinen din, er fordelaktige ved at du kan gjøre batch-PCX-konverteringer, som når du konverterer PCX til JPG, slik at du kan konvertere mange PCX-filer samtidig.

Et annet alternativ er å åpne PCX-filen i en av bildeviserne eller redigererne ovenfor; noen av dem støtter konvertering av PCX til andre formater.

Kommandolinjeverktøyet Ztools Zimaglit er en PCX-omformer som kan brukes hvis du vil sende en PCX-fil direkte til en Zebra-skriver.


Mer informasjon om PCX-filer

PCX-filer kalles noen ganger ZSoft Paintbrush-filer siden de først ble brukt i et penselprogram opprettet av et selskap som heter ZSoft.

Strukturelt sett er bildedata etter 128-byte-headerinformasjonen fulgt av den valgfrie 256-fargepaletten.

  • Overskriften til en PCX-fil inneholder informasjon som versjonsnummer, bildedimensjoner, identifikasjonsbyte, kompresjonsverdi (som alltid er satt til 1), 16 palettfarger, tallfargeflater og bitdybden til hvert plan.
  • Bildedataene lagres i rader ovenfra og ned, med røde data øverst og deretter de grønne og blå dataene. Hvis det er flere plan i PCX-filen, brukes samme format i hvert plan, med det første planet øverst.

Det er ikke noe som heter en ukomprimert PCX-fil, fordi alle bruker det samme tapsfrie komprimeringsskjemaet (kodelengde eller RLE).


Legg igjen en kommentar