OGG-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med OGG-filtypen er en Ogg Vorbis komprimert lydfil som brukes til å holde lyddata. OGG-filer kan inneholde artist- og sporinformasjon samt metadata.

Ordet "Vorbis" gjelder kodingsskjemaet som tilbys av utviklerne av OGG-formatet, Xiph.org. OGG-filer som ikke regnes som Vorbis kan imidlertid omfatte andre lydkomprimeringstyper som FLAC og Speex, og kan bruke .OGA-filtypen.

Hvis ikke en lydfil, kan OGG-filen i stedet være en Origin Graph-fil. Disse typer OGG-filer spilles ikke i en mediespiller, men åpnes i stedet med et grafikkprogram.


Hvordan åpne en OGG-fil

Mange musikkspillere og lydprogramvare kan spille OGG-filer, for eksempel VLC, Miro, Windows Media Player (med Directshow-filter), MPlayer, Xion Audio Player, Audials One og Adobe Audition. Du kan også spille OGG-filer online via Google Drive.

Noen av disse programmene kan også åpne OGG-filer på Mac-er, inkludert Roxio Toast og Elmedia Player. Programmer som Miro og VLC kan spille OGG-filer på Linux, så vel som Zinf, Totem og Amarok.

GPS-enheter og andre mediespillere støtter sannsynligvis OGG-formatet, men Apple-enheter ikke. Dette betyr at du må installere en app som VLC for Mobile eller OPlayer HD for å kunne spille OGG-filer på en iPhone, iPad eller iPod touch.

Hvis du åpner en online OGG-fil eller drar en lokal til Google Chrome, kan du spille OGG-filen uten å måtte laste ned et eget program. Opera og Mozilla Firefox kan også streame OGG-filer.

Origin er programmet som trengs for å åpne OGG-filer som er graffiler i Origin Graph-formatet. Origin Viewer er et gratis program fra det samme selskapet som utvikler Origin, som lar deg se og kopiere informasjon fra en OGG-fil.

Moderne versjoner av Origin (begynner i v2018) lagrer grafer i OGGU-formatet i stedet, men det samme visningsprogrammet, så vel som Origin og Origin Pro, kan også åpne det formatet.

Hvis du oppdager at et program på din PC prøver å spille OGG-filen, men det er feil program, eller hvis du heller vil at et annet installert program skal åpne OGG-filer, kan du se vår Hvordan endre standardprogrammet for en spesifikk filtypeveiledning for å lage den endringen i Windows.


Hvordan konvertere en OGG-fil

Noen gratis lydfilkonverterere lar deg konvertere en OGG-fil til MP3, WAV, MP4 og andre lignende formater. Den enkleste måten er å bruke en online OGG-omformer som FileZigZag eller Zamzar.

For eksempel, med FileZigZag, kan du konvertere OGG Vorbis komprimerte lydfiler til flere formater i tillegg til de nettopp nevnte, som WMA, OPUS, M4R, M4A, AAC og AIFF. Den kan også brukes til å konvertere OGG-filer online, selv om de ikke er komprimert med Vorbis. Zamzar fungerer på omtrent samme måte.

Du kan også konvertere OGG-filer med et nedlastbart program hvis du helst ikke vil laste opp filene dine på nettet, eller hvis du trenger å konvertere OGG-filer i bulk. Gjennom den gratis lydfilomformerkoblingen som er nevnt ovenfor, kan du også finne OGG-omformere som Free Audio Converter og MediaHuman Audio Converter.

Origin OGG-filer kan konverteres til OTP med Origin-programmet, gjennom filet > Lagre mal som. Denne kommandoen produserer en Origin Graph Template-fil.


Mer informasjon om OGG Vorbis Files

OGG Vorbis fungerer også som et containerformat som er ment å erstatte OGG-formatet. Den kan holde strømmer av lyd, video og undertekster eller annen tekst. Disse typer multipleksede mediefiler bruker OGX-filtypen.

OGX-filer kalles OGG Vorbis Multiplexed Media-filer og kan åpnes med VLC, Windows Media Player og QuickTime.

OGG Media-filformatet som bruker .OGM-filtypen, er litt annerledes enn de andre formatene som er nevnt ovenfor. Selv om den også kan spilles med VLC og eldre versjoner av Windows Media Player, støtter ikke Xiph.org formatet fordi det ikke faller innenfor grensene for OGG-spesifikasjonen.

MOGG-filtypen brukes i noen videospill når flere OGG-filer er lagret i den samme filen.


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Hvis filen din ikke åpnes med forslagene ovenfra, må du sørge for at filtypen sier .OGG og ikke noe lignende:

  • OGS (Origons Movie Data): Ant Movie Catalog
  • OGZ (Cube 2 Map): Cube 2: Sauerbraten
  • OGF (STALKER-modell): OGF Master

Selv om de, og sannsynligvis mange andre, deler noen av de samme filtypenes bokstaver som OGG-filer, betyr det ikke at de i det hele tatt er relaterte, eller at de kan åpnes eller konverteres med de samme programmene. De kan være i stand til det, men sjansen er god for at du trenger å undersøke filformatene spesielt for å se hvilke applikasjoner som ble bygget for å åpne dem.

Legg igjen en kommentar