EXR-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med EXR-filtypen er en OpenEXR Bitmap-fil. Det er et åpent filformat med høyt dynamisk område opprettet av Industrial Light & Magic visuelle effekter.

De brukes av forskjellige fotoredigering, visuelle effekter og animasjonsprogrammer fordi de kan lagre bilder av høy kvalitet, kan bestå av tapsfri eller tapsfri komprimering, støtter flere lag og har et høyt lysområde og farge.

Mer informasjon om dette formatet kan sees på det offisielle OpenEXR-nettstedet.


Hvordan åpne en EXR-fil

Åpne EXR-filer med Adobe Photoshop eller Adobe After Effects. Den nå avviklede Adobe SpeedGrade åpner også en, men siden den ikke lenger er tilgjengelig, kan du kanskje finne noen av funksjonene i Lumetri fargeverktøy i Adobe Premiere Pro.

Noen av disse Adobe-programmene kan kreve fnord ProEXR-plugin for å kunne åpne og bruke filen.

ColorStrokes og avanserte bildeprogrammer som Serif's PhotoPlus skal også kunne åpne EXR-filer, som Autodesk's 3ds Max kan.


Hvordan konvertere en EXR-fil

AConvert.com er en online filkonverterer som støtter EXR-formatet. Den kan konvertere den til JPG, PNG, TIFF, GIF og mange andre formater. Dette nettstedet kan også endre størrelsen på det før konverteringen.

Du kan også være i stand til å konvertere en EXR-fil ved hjelp av et av programmene ovenfra som kan åpne filen, men en dedikert filkonverterer er mye raskere og trenger ikke installeres på datamaskinen din før du bruker den.

Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Hvis du ikke kan få filen din til å åpnes i noen av programmene nevnt ovenfor, må du sørge for at du leser filtypen riktig. Noen filer kan se ut som om de kan være relatert til EXR-filer fordi filtypene er like.

Noen eksempler inkluderer EXE-, EXO-, EX4-, ERF- og EXD-filer. Selv om de deler noen av de samme bokstavene, er ikke formatene nødvendigvis beslektede og kan derfor sannsynligvis ikke åpnes med de samme verktøyene.

Hvis du ikke egentlig har en EXR-fil, kan du undersøke filtypen som er på slutten av filen, slik at du kan lære mer om formatet den er i, og forhåpentligvis finne en kompatibel seer eller omformer.


Mer informasjon om EXR-filer

OpenEXR Bitmap-filformatet ble opprettet i 1999 og ble gitt ut for publikum for første gang i 2003. Den siste versjonen av dette formatet er 2.5.2, som ble utgitt i 2020.

Siden versjon 1.3.0 (utgitt juni 2006) støtter OpenEXR-formatet lesing / skriving av flere tråder, noe som forbedrer ytelsen for CPUer med flere kjerner.

Dette filformatet støtter flere komprimeringsskjemaer, inkludert PIZ, ZIP, ZIPS, PXR24, B44 og B44A.

Se den tekniske introduksjonen til OpenEXR-dokumentet (en PDF-fil) fra OpenEXRs nettsted for mer informasjon om ikke bare EXR-komprimering, men også en nærmere titt på formatets funksjoner, filstruktur og mange andre superspesifikke detaljer.

Legg igjen en kommentar