MOV-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

Hva å vite

  • En MOV-fil er en Apple QuickTime Movie-fil.
  • Åpne en med iTunes, VLC, Google Drive og andre mediaspillere.
  • Konverter til videoformater som MP4 med FileZigZag, Freemake Video Converter eller et annet videokonverteringsverktøy.

Denne artikkelen beskriver hva MOV-filer er, hvordan du åpner en, og hvordan du konverterer en til et format som fungerer på enheten din.


Hva er en MOV-fil?

En fil med MOV-filtypen er en Apple QuickTime Movie-fil som er lagret i en QuickTime File Format (QTFF) containerfil.

En MOV-fil kan lagre lyd, video og tekst i samme fil gjennom forskjellige spor, eller sporene kan peke på dataene som er lagret andre steder i en annen fil.

Apple-enheter som iPhones og iPads er et vanlig sted å se MOV-filer fordi det er standardfilformatet som disse enhetene tar opp video i.

MOV-filer.

Apple QuickTime Movie-filer bruker vanligvis filtypen .MOV, men noen kan lagres med .QT. .MOVIE, eller .MOOV-utvidelse i stedet.


Hvordan åpne en MOV-fil

Apples iTunes- og QuickTime-programmer, VLC, Windows Media Player og Elmedia Player er alle i stand til å spille av MOV-filer.

Hvis Apple QuickTime Movie-filen har filtypen .QT eller .MOVIE, må du sannsynligvis bruke QuickTime med mindre du vil prøve å gi nytt navn til filtypen til .MOV.

En annen måte å åpne MOV-filer på en datamaskin er ved å bruke Google Drive. Denne metoden gjør at du laster opp videoen til den online lagringstjenesten, noe som betyr at du ikke bare sikkerhetskopierer den online, men at du også gjør den streambar fra hvilken som helst nettleser eller mobilenhet (via Google Drive-appen).

Hvis du dobbeltklikker på MOV-filen, åpnes den i et annet program enn det du vil bruke den med (som WMP i stedet for VLC), slik endrer du standardprogrammet for en bestemt filtype. Imidlertid, hvis filen din ikke åpnes i det hele tatt i noen av disse MOV-spillerne, kan du hoppe ned til bunnen av denne siden for å få hjelp.


Hvordan konvertere en MOV-fil

Ikke alle mediespillere, enheter, online lagringstjenester og nettsteder støtter MOV-format. I slike tilfeller kan du konvertere MOV-filen til et nytt format for å gjøre den brukbar for din spesifikke situasjon.

Den beste måten å konvertere MOV-filen på er å bruke en gratis filkonverterer. De fleste av dem lar deg konvertere MOV til MP4, WMV, AVI og andre digitale mediefilformater, eller til og med direkte til en DVD. Noen kan også trekke ut lyden fra MOV-filen og lagre den som en MP3. Et par favoritter inkluderer Freemake Video Converter og EncodeHD.

Selv VLC mediespillerprogrammet nevnt ovenfor, som kan åpne MOV-filer, kan også konvertere dem til formater som MP4. Dette oppnås gjennom VLC-er Media > Konverter / lagre menyvalg. Bla etter MOV-filen og bruk deretter alternativet til å velge et utdataformat.

Videofiler er normalt ganske store, så det beste er å bruke et dedikert videokonverteringsprogram. Men hvis du har en liten videofil eller ikke har noe imot å vente på at den skal lastes opp, kan du også konvertere en MOV-fil med en online-omformer som Zamzar eller FileZigZag. Zamzar er et eksempel på en MOV-filkonverterer som kan lagre filmen i en GIF-fil.

Husk at konvertering av MOV-filen på denne måten betyr at du må laste ned den konverterte filen tilbake til datamaskinen din før du kan bruke den.


Mer informasjon om MOV-filer

MP4 og MOV-filer er like ved at de begge er komprimeringsformater med tap, noe som betyr at deler av filen er trimmet for å gi en mindre filstørrelse. Dette er grunnen til at du ofte ser MP4- og MOV-filer som det valgte formatet for videoer distribuert online.

Imidlertid er MP4-containerformatet mye mer vanlig enn MOV, og støttes derfor av et bredere utvalg av programvare- og maskinvareenheter.

Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Hvis filen din ikke åpnes med programmene som er nevnt her, er det mulig at du leser feil filtypen feil. Noen filformater bruker filtyper som ser nesten identiske ut, og det kan være forvirrende når du prøver å åpne et, fordi det bare kan se ut som om det bruker .MOV-filtypen når det ikke gjør det.

Et eksempel er MAV-filtypen, som er reservert for Access View-filer som brukes med Microsoft Access. MAV-filer har ingenting å gjøre med videoer, så å prøve å åpne en i en MOV-kompatibel videospiller som VLC, for eksempel, vil ikke fungere.

En annen er MKV. Selv om MKV og MOV begge er videofilformater, fungerer de ikke alltid med de samme programmene. Med andre ord, en MKV-åpner på datamaskinen din fungerer kanskje ikke med MOV-filer, og omvendt.

Det samme gjelder MOD, MODD, MMV og sannsynligvis mange andre filformater.


Legg igjen en kommentar