Hva er torrenter og hvordan fungerer de?

Torrenter er en metode for distribusjon av filer over internett. De opererer over BitTorrent-protokollen for å lette det som kalles peer-to-peer (P2P) fildeling.

Det er en rekke fordeler torrentbasert fildeling har fremfor tradisjonell fildeling. Dyrt serverutstyr er ikke nødvendig for å sende filer til mange mennesker samtidig, og nettverk med lav båndbredde (sakte) kan like gjerne laste ned store datasett.

Den vanligste måten å bruke torrents er gjennom en spesiell fil som bruker .TORRENT-filtypen. I filen er det instruksjoner for hvordan du kan dele spesifikke data med andre mennesker.

Ubuntu TORRENT-fil åpen i Notepad ++.


Torrenter kan være farlige

Før vi lærer mer om hvordan torrenter fungerer, er det veldig viktig å forstå at de også utgjør en større risiko enn andre former for fildeling. Det er mye mer sannsynlig at du kjører på tvers av opphavsrettsbeskyttede filer og skadelig programvare, pluss at det ofte er vanskelig å finne pålitelige kilder.

Torrenter er en ekstremt populær måte for mange mennesker å laste ned og dele filer, inkludert legitime bedrifter og din daglige internettbruker. Torrenter er ikke iboende ulovlige å bruke eller opprette, men det er viktig å huske at med mindre du vet hvor du skal lete, er det altfor lett å bli involvert i ondsinnede eller ulovlige aktiviteter.

Det tar ikke lang tid å finne et torrent-nettsted som hjelper deg å laste ned en film som ikke en gang er ute på kino ennå, eller programvare som normalt koster penger. Ulovlig deling av musikk, bøker og andre data er altfor vanlig i BitTorrent-fellesskapet, og det er enkelt å feste skadelig programvare til filene.

Hvis du er interessert i å bruke torrenter til å dele dine egne filer uten copyright eller å laste ned store filer fra andre mennesker, kan du være trygg med et antivirusprogram og bare laste ned torrenter du vet er lovlige.


Hvordan Torrenter er unike

Torrenter er som andre former for nedlasting til datamaskinen din. Imidlertid er måten du får filene på, ikke like grei, og det er mye enklere å dele dine egne data.

Her er et eksempel på hvordan tradisjonell fildeling fungerer over HTTP-protokollen:

 1. Gå til en webside i nettleseren din.
 2. Klikk på en nedlastingskobling for å starte nedlastingsprosessen.
 3. Lagre filen på datamaskinen din.

Filen du lastet ned var på en server, sannsynligvis en high-end en med mye diskplass og andre systemressurser, designet for å betjene tusenvis eller millioner av mennesker samtidig. Filen eksisterer på den bare en server, og alle som har tilgang til den kan laste den ned.

Torrenter fungerer litt annerledes. Mens nettleseren din kobler seg til nettsteder ved hjelp av HTTP-protokollen, bruker torrenter BitTorrent, så det kreves et program som kan kommunisere over BitTorrent:

 1. Åpne et torrentprogram.
 2. Åpne TORRENT-filen for å starte nedlastingsprosessen.
 3. Lagre filen på datamaskinen din.

I dette scenariet kan dataene du laster ned gjennom torrenten eksistere på hundrevis av servere samtidig, men disse serverne er nesten alltid en vanlig personlig datamaskin i et hjem, akkurat som din. Avansert maskinvare er ikke nødvendig, og alle kan delta i denne typen filutveksling. Faktisk kan alle som laster ned enda en del av filen, nå fungere som sin egen torrent-server.


Hvordan Torrents fungerer

Alt dette høres kanskje litt forvirrende ut, men ideen er faktisk ganske enkel. Som du leser ovenfor, stoler det på et peer-to-peer-nettverk. Dette betyr bare at torrentdata, uansett hva det måtte være, kan nås fra mer enn en server samtidig. Alle som laster ned torrenten får den i biter og biter fra de andre serverne.

Tenk deg for eksempel om jeg opprettet en torrent for å dele et program jeg laget. Jeg aktiverer torrenten og deler filen online. Flere titalls mennesker laster ned den, og du er en av dem. Torrentprogrammet ditt velger og velger hvilken server du vil ta filen fra, avhengig av hvem som for øyeblikket deler den og hvilke servere som har den delen av filen du trenger for øyeblikket.

I et tradisjonelt fildelingsoppsett som bruker en filserver, ville det å dele et 200 MB program til 1,000 personer raskt utmasse all opplastingsbåndbredden min, spesielt hvis de alle ba om filen samtidig. Torrenter eliminerer dette problemet ved å la klienter skrape bare litt av dataene fra meg, litt fra en annen bruker, og så videre til de har lastet ned hele filen.

Når mer enn én person har lastet ned hele filen, kan den originale deleren slutte å distribuere den uten at det påvirker noen andre. Filen vil forbli tilgjengelig for andre brukere av den torrenten på grunn av det desentraliserte P2P-fundamentet til BitTorrent.


Hvordan Torrenter fordeles

Når en torrent er laget, kan skaperen dele en av to ting: .TORRENT-filen eller en hash av torrenten, ofte kalt en magnetkobling.

En magnetkobling er en enkel måte å identifisere torrenten på BitTorrent-nettverket uten å måtte håndtere en TORRENT-fil. Det er unikt for den spesifikke torrenten, så selv om lenken bare er en streng med tegn, er den like god som å ha filen.

Magnetkoblinger og TORRENT-filer er ofte oppført på torrentindekser, som er nettsteder bygget spesielt for deling av torrenter. Du kan også dele torrentinformasjon via e-post, tekst osv.

Siden magnetlenker og TORRENT-filer bare er instruksjonene for en BitTorrent-klient for å forstå hvordan man får tak i dataene, er det raskt og enkelt å dele dem.


Vanlige Torrent-vilkår

Her er noen nyttige vilkår for å vite om du planlegger å bruke torrenter:

 • Seed: Å så en strøm er å dele den. En torents frøantall er antall personer som deler hele filen. Nullfrø betyr at ingen kan laste ned hele filen.
 • Likemann: En likemann er noen som laster ned filen fra en såmaskin, men som ennå ikke har hele filen.
 • Igle: Leechers laster ned mer enn de laster opp. En leecher kan i stedet laste opp noe i det hele tatt etter at hele filen er lastet ned.
 • Swarm: En gruppe mennesker som laster ned og deler samme torrent.
 • Tracker: En server som sporer alle tilkoblede brukere og hjelper dem med å finne hverandre.
 • kunde: Programmet eller nettjenesten som brukes av en torrentfil eller magnetkobling for å forstå hvordan du laster ned eller laster opp filer.

Legg igjen en kommentar