M3U-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

Hva å vite

  • En M3U-fil er en lyd-spillelistefil.
  • Åpne en med VLC, Winamp, iTunes og andre mediespillere.
  • Konverter til andre spillelisteformater som M3U8 eller XSPF med VLC.

Denne artikkelen beskriver hva M3U-filer er, hvordan du bruker en til å sette i kø musikk i en kompatibel spiller, og hvordan du konverterer en til et annet spillelisteformat som fungerer sammen med mediaspilleren.


Hva er en M3U-fil?

En M3U-fil er en Audio Playlist-fil som står for MP3 URL, og som sådan ikke en egentlig lydfil i seg selv.

En M3U-fil peker bare på lydfiler (og noen ganger video) slik at en mediespiller kan stille dem i kø for avspilling. Disse tekstbaserte filene kan inneholde URL-er og / eller absolutte eller relative banenavn til mediefilene og / eller mappene.

M3U-filer som er UTF-8-kodet, lagres i stedet i M3U8-filformatet.


Slik åpner du en M3U-fil

VLC er min favoritt gratis mediaspiller på grunn av sin støtte for et stort utvalg av lyd- og videoformater. I tillegg støtter den ikke bare M3U-formatet, men også lignende spillelistefiltyper du kan støte på, som M3U8, PLS, XSPF, WVX, CONF, ASX, IFO, CUE og andre.

Selv om Winamp var et av de første programmene som støttet dem, kan andre mediaspillere åpne M3U-filer også, som Windows Media Player, iTunes og Audacious.

Husk at selve M3U-filen ikke er en mediefil. Så selv om filene som M3U peker på kan åpne helt fint i en annen mediaspiller enn de jeg har lenket til ovenfor, er det mulig at programmet ikke forstår spillelistefilen, og derfor ikke vet hva de skal gjøre med når du prøver å åpne den.

M3U-filer kan selvfølgelig åpnes med hvilken som helst teksteditor siden filene er tekstbaserte (se hva jeg mener nedenfor). Se vår liste over beste gratistekstredigerere for våre favoritter.


Hvordan lage en M3U-fil

M3U-filer er vanligvis ikke bygget fra bunnen av. I mediespillere som VLC kan du for eksempel bruke Media > Lagre spillelisten til fil alternativ for å lagre listen over sanger som er åpne i en M3U-fil.

Men hvis du ønsker å bygge din egen M3U-fil, er det viktig at du bruker riktig syntaks. Her er et eksempel på en M3U-fil:

#EXTM3U
#EXTINF: 105, Eksempelartist - Eksempeltittel
C: Files My Music Eksempel.mp3
#EXTINF: 321, Eksempel Artist2 - Eksempel tittel2
C: Files My Music Favorites Example2.ogg

Alle M3U-filer vil ha likheter, men også forskjeller, til dette eksemplet. Tallet som følger "#EXTINF" -seksjonene er lengden på lyden på sekunder (du kan se en -1 her hvis lyden streames online og ikke har noen angitt lengde). Etter tiden følger tittelen som skal vises i mediaspilleren, med plasseringen av filen under den.

Eksemplet ovenfor bruker absolutte stienavn til filene (hele banen er inkludert), men de kan også bruke et relativt navn (f.eks. Bare Sample.mp3), en URL (https://www.lifewire.com/Sample.mp3 ), eller en hel mappe (C: Files My Music ).

Fordelen med å bruke relative baner over absolutte baner er at du kan flytte mediefilene og M3U-filen til en annen datamaskin og fremdeles bruke spillelisten uten å måtte gjøre endringer i den. Dette fungerer så lenge mediefilene og M3U-filen forblir i forhold til hverandre akkurat som de var på den opprinnelige datamaskinen.

Noen ganger kan du peke på en annen M3U-fil fra en M3U-fil, men mediespilleren du bruker støtter kanskje ikke den.


Hvordan konvertere en M3U-fil

Som du kan se i forrige seksjon, er en M3U-fil bare en tekstfil. Dette betyr at du ikke kan endre eller konvertere filen til et spillbart MP3, MP4 eller noe annet medieformat. Alt du kan gjøre med en M3U-fil er å konvertere den til et annet spillelisteformat.

Du kan konvertere M3U til M3U8, XSPF eller HTML ved hjelp av VLC ved å åpne M3U-filen i programmet og deretter bruke Media > Lagre spilleliste i fil ... menyvalg for å velge hvilket format du vil lagre det i.

Du kan også konvertere en M3U-fil til tekst hvis du bare vil åpne filen i et tekstredigeringsprogram for å se filene den refererer til. Åpne M3U-filen i et tekstredigeringsprogram fra listen over, og lagre den i TXT, HTML eller et annet tekstbasert format. Et annet alternativ er å endre navn på utvidelsen til .TXT og deretter åpne den med en tekstredigerer.

Dette er teknisk sett ikke en M3U-filkonvertering, men hvis du vil samle alle lydfilene som en M3U-fil refererer til, og kopiere dem til en enkelt mappe, kan du bruke programmet M3UExportTool. Når du har dem sammen, kan en gratis filkonverterer brukes på filene for å konvertere dem til formatet du vil at de skal være i, som MP3 til WAV, MP4 til AVI, etc.


Legg igjen en kommentar