JPEG-filformat myter og fakta

Med eksplosjonen av skannere, digitale kameraer og internett har JPEG-bildeformatet raskt blitt det mest brukte digitale bildeformatet. Det er også det mest misforståtte. Her er noen vanlige misforståelser og fakta.


JPEG er riktig stavemåte: sant 

Selv om filene ofte ender i utvidelsen JPG eller JP2 med tre bokstaver for JPEG 2000, er filformatet stavet JPEG. Det er et akronym for Joint Photographic Experts Group, organisasjonen som utviklet formatet.

JPEG-filer mister kvalitet hver gang de åpnes: falske 

Å bare åpne eller vise et JPEG-bilde skader det ikke på noen måte. Hvis du lagrer et bilde gjentatte ganger under samme redigeringsøkt uten å lukke bildet, vil det ikke samle tap av kvalitet. Å kopiere og gi nytt navn til en JPEG vil ikke medføre tap, men noen bildeditorer komprimerer JPEG-filer når kommandoen "Lagre som" brukes. Dupliser og gi nytt navn til JPEG-filer i en filbehandling i stedet for å bruke "Lagre som JPEG" i et redigeringsprogram for å unngå mer tap. 


JPEG mister kvalitet hver gang de åpnes, redigeres og lagres: sant 

Når et JPEG-bilde åpnes, redigeres og lagres igjen, resulterer det i ytterligere bildedegradering. Minimer antall redigeringsøkter mellom den første og den endelige versjonen av et JPEG-bilde. Hvis du må utføre redigeringsfunksjoner i flere økter eller i flere forskjellige programmer, bør du bruke et bildeformat som ikke er tapsfri, for eksempel TIFF, BMP eller PNG, for de mellomliggende redigeringsøktene før du lagrer den endelige versjonen. Gjentatt lagring i samme redigeringsøkt vil ikke medføre ytterligere skade. Det skjer bare når bildet lukkes, åpnes på nytt, redigeres og lagres igjen.


JPEG mister kvalitet hver gang de brukes i et sideoppsettprogram: Falsk 

Bruk av et JPEG-bilde i et sideoppsettprogram redigerer ikke kildebildet, så ingen kvalitet går tapt. Du kan imidlertid oppdage at layoutdokumentene dine er betydelig større enn summen av de innebygde JPEG-filene, fordi hvert program for sidelayout bruker forskjellige typer komprimering på sine opprinnelige dokumentfiler, 

Hvis jeg komprimerer en JPEG med 70 prosent og senere åpner den igjen og komprimerer den med 90 prosent, vil det endelige bildet bli gjenopprettet til en kvalitetsinnstilling på 90 prosent: Falsk

Den første besparelsen på 70 prosent introduserer et permanent tap av kvalitet som ikke kan gjenopprettes. Å spare på 90 prosent introduserer bare ytterligere nedbrytning til et bilde som allerede har hatt et betydelig tap av kvalitet. Hvis du må dekomprimere og komprimere et JPEG-bilde, ser det ut til at det å bruke samme kvalitetsinnstilling hver gang gir liten eller ingen degradering til de ikke-redigerte områdene av bildet.

Den samme innstillingsregelen som er forklart, gjelder imidlertid ikke når du beskjærer en JPEG. Komprimering brukes i små blokker, vanligvis 8- eller 16-piksels trinn. Når du beskjærer en JPEG, forskyves hele bildet slik at blokkene ikke er justert på de samme stedene. Noe programvare tilbyr en tapsfri beskjæringsfunksjon for JPEG-filer, for eksempel gratis JPEGCrops.


Å velge den samme numeriske kvalitetsinnstillingen for JPEG-filer som er lagret i ett program, gir de samme resultatene som den samme numeriske kvalitetsinnstillingen i et annet program: Falsk

Kvalitetsinnstillinger er ikke standard på tvers av grafikkprogrammer. En kvalitetsinnstilling på 75 i ett program kan resultere i et mye dårligere bilde enn det samme originalbildet som er lagret med en kvalitetsinnstilling på 75 i et annet program.

Noen programmer har en numerisk skala med kvalitet øverst på skalaen, slik at en vurdering på 100 er den høyeste kvaliteten med lite kompresjon. Andre programmer baserer skalaen på kompresjon der en innstilling på 100 er den laveste kvaliteten og den høyeste komprimeringen. Noen programvare og digitale kameraer bruker terminologi som lav, middels og høy for kvalitetsinnstillinger.

En kvalitetsinnstilling på 100 nedbryter ikke et bilde i det hele tatt: Usant 

Å lagre et bilde i JPEG-format fører alltid til noe tap av kvalitet, selv om tapet ved en kvalitetsinnstilling på 100 knapt kan oppdages av gjennomsnittsøyet. I tillegg vil bruk av en kvalitetsinnstilling på 100 sammenlignet med en kvalitetsinnstilling på 90 til 95 eller så resultere i en betydelig høyere filstørrelse i forhold til graden av tap av bilder. Hvis programvaren ikke gir forhåndsvisning, kan du prøve å lagre flere kopier av et bilde i 90, 95 og 100 kvalitet og sammenligne filstørrelsen med bildekvaliteten. Sjansen er at det ikke vil være noen forskjell mellom 90 og 100 bilder, men forskjellen i størrelse kan være betydelig. Subtil fargeskifting er en effekt av JPEG-komprimering - selv ved høykvalitetsinnstillinger - så JPEG bør unngås i situasjoner der presis fargetilpasning er viktig.

Progressive JPEG-filer Last ned raskere enn vanlige JPEG-filer: Falske 

Progressive JPEG-er vises gradvis når de lastes ned, slik at de i utgangspunktet vises i veldig lav kvalitet og blir sakte tydeligere til bildet er fullstendig lastet ned. En progressiv JPEG har større filstørrelse og krever mer prosessorkraft for å dekode og vise. Også noen programvare er ikke i stand til å vise progressive JPEG-filer - spesielt det gratis bildebehandlingsprogrammet som følger med eldre versjoner av Windows.

JPEG-filer krever mer prosessorkraft for å vise: True 

JPEG-filer må ikke bare lastes ned, men også dekodes. Hvis du sammenligner visningstiden for en GIF og en JPEG med samme filstørrelse, vil GIF vise marginalt raskere enn JPEG fordi komprimeringsskjemaet ikke krever så mye prosessorkraft for å dekode. Denne svake forsinkelsen er knapt merkbar, bortsett fra kanskje på ekstremt sakte systemer.

JPEG er et universalformat som passer til omtrent hvilket som helst bilde: falskt 

JPEG er best egnet for store fotografiske bilder der filstørrelse er det viktigste, for eksempel bilder som blir lagt ut på nettet eller overført via e-post og FTP. JPEG er ikke egnet for de fleste små bilder under noen hundre piksler i dimensjon, og det er ikke egnet for skjermbilder, bilder med tekst, bilder med skarpe linjer og store fargeblokker eller bilder som vil redigeres gjentatte ganger.

JPEG er ideell for langsiktig bildearkivering: falsk 

JPEG skal bare brukes til arkivering når diskplass er det viktigste. Siden JPEG-bilder mister kvalitet hver gang de åpnes, redigeres og lagres, bør det unngås i arkivsituasjoner når bildene krever videre behandling. Ha alltid en tapsfri hovedkopi av et bilde du forventer å redigere igjen i fremtiden.

JPEG-bilder støtter ikke gjennomsiktighet: sant 

Du tror kanskje du har sett JPEG med åpenhet på nettet, men bildet var faktisk opprettet med hensikt bakgrunnen i bildet slik at det ser ut sømløs på en webside med samme bakgrunn. Denne etterligningen fungerer best når bakgrunnen er en subtil tekstur der sømmer ikke kan skilles fra. Fordi JPEG-filer er underlagt noen fargeforskyvning, kan det hende at overlegget ikke virker helt sømløst i noen tilfeller. 

Jeg kan spare diskplass ved å konvertere GIF-bildene mine til JPEG: falske 

GIF-bilder har allerede blitt redusert til 256 farger eller mindre. JPEG-bilder er ideelle for store fotografiske bilder med millioner av farger. GIF-er er ideelle for bilder med skarpe linjer og store områder med en farge. Konvertering av et typisk GIF-bilde til JPEG vil føre til fargeskifting, uskarphet og tap av kvalitet. Den resulterende filen vil ofte være større. Det har generelt ingen fordel å konvertere GIF til JPEG hvis det originale GIF-bildet er mer enn 100 Kb. PNG er et bedre valg.

Alle JPEG-bilder har høyoppløselige bilder med utskriftskvalitet: falske 

Utskriftskvaliteten bestemmes av bildets pikselmål. Et bilde må ha minst 480 x 720 piksler for å få en gjennomsnittlig kvalitet på et 4 "x 6" -foto. Den må ha 960 x 1440 piksler eller enda mer for en utskrift av middels til høy kvalitet. JPEG brukes ofte til bilder som skal overføres og vises via nettet, slik at disse bildene vanligvis reduseres til skjermoppløsning og ikke inneholder nok pikseldata for å få utskrift av høy kvalitet. Det kan være lurt å bruke komprimeringsinnstillingen av høyere kvalitet når du lagrer JPEG fra digitalkameraet for å redusere skaden forårsaket av komprimering.


Legg igjen en kommentar