ORF-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med ORF-filtypen er en Olympus Raw Image-fil som lagrer ubehandlede bildedata fra Olympus digitale kameraer. De er ikke ment å bli sett i denne råformen, men redigeres og behandles i stedet til et mer vanlig format som TIFF eller JPEG.

Fotografer bruker ORF-filen til å utvikle et bilde gjennom behandlingsprogramvare, og justerer ting som eksponering, kontrast og hvitbalanse. Imidlertid, hvis kameraet skyter i "RAW + JPEG" -modus, vil det lage både en ORF-fil og JPEG-versjon slik at den enkelt kan vises, skrives ut osv.

Til sammenligning inneholder en ORF-fil 12, 14 eller flere biter per piksel per bildekanal, mens JPEG bare har 8.

ORF er også navnet på et spamfilter for Microsoft Exchange Server, utviklet av Vamsoft. Det har imidlertid ingenting å gjøre med dette filformatet og vil ikke åpne eller konvertere ORF-filen.


Hvordan åpne en ORF-fil

Det beste alternativet for å åpne ORF-filer er å bruke Olympus Workspace, et gratis program fra Olympus som er tilgjengelig for eiere av kameraene sine. Det fungerer både på Windows og Mac.

Du må angi enhetens serienummer på nedlastingssiden før du kan få Olympus Workspace. Det er et bilde på den siden som viser hvordan du finner nummeret på kameraet ditt.

Olympus Master fungerer også, men ble levert med kameraer frem til 2009, så det fungerer bare med ORF-filer som ble laget med de spesifikke kameraene. Olympus ib er et lignende program som erstattet Olympus Master; den fungerer ikke bare med eldre, men også med nyere Olympus digitale kameraer.

En annen Olympus-programvare som åpner ORF-bilder er Olympus Studio, men bare for E-1 til E-5-kameraer. Du kan be om en kopi ved å sende en e-post til Olympus.

ORF-filer kan også åpnes uten Olympus-programvare, som med Able RAWer, Adobe Photoshop, Corel AfterShot og sannsynligvis andre populære foto- og grafikkverktøy. Standardbildeviser i Windows burde også kunne åpne ORF-filer, men det kan kreve Microsoft Camera Codec Pack.

Siden det er flere programmer som kan åpne ORF-filer, kan det hende du har mer enn ett på datamaskinen din. Hvis du finner ut at ORF-filen åpnes med et program som du helst ikke vil bruke den med, kan du enkelt endre standardprogrammet som åpner ORF-filer.


Hvordan konvertere en ORF-fil

Last ned Olympus Workspace gratis hvis du trenger å konvertere ORF-filen til JPEG eller TIFF.

Du kan også konvertere en ORF-fil online ved hjelp av et nettsted som Zamzar, som støtter lagring av filen i JPG, PNG, TGA, TIFF, BMP, Adobe Illustrator-fil (AI) og andre formater.

Du kan bruke Adobe DNG Converter på en Windows- eller Mac-datamaskin for å konvertere ORF til DNG.

Kan du fortsatt ikke få filen din til å åpne?

Det første du bør gjøre hvis filen ikke åpnes med programmene nevnt ovenfor, er å dobbeltsjekke filtypen. Noen filformater bruker en filtype som ligner veldig på "ORF", men det betyr ikke at de har noe til felles eller at de kan jobbe med de samme programvarene.

For eksempel kan OFR-filer lett forveksles med ORF-bilder, men de er faktisk OptimFRONG lydfiler som bare fungerer med noen få lydrelaterte programmer som Winamp (med OptimFROG-plugin).

Filen din kan i stedet være en ORA-fil, en WRF-fil eller til og med en RadiantOne VDS Database Schema-fil med ORX-filtypen som åpnes med RadiantOne FID.

En ORF-rapportfil kan høres ut som om den har noe å gjøre med ORF-bildefilen, men den gjør det ikke. ORF-rapportfiler slutter i PPR-filtypen og opprettes av spamfilteret Vamsoft ORF.

ERF-filer er like; de er bildefiler opprettet av Epson-kameraer.

I alle disse tilfellene, og sannsynligvis mange andre, har filen ingenting å gjøre med ORF-bilder som brukes av Olympus-kameraer. Sjekk at filtypen virkelig leser ".ORF" på slutten av filen. Sjansen er at hvis du ikke kan åpne den med en av bildeviserne eller omformerne som er nevnt ovenfor, har du faktisk ikke å gjøre med en Olympus Raw Image-fil.


Legg igjen en kommentar