Grafiske filformater støttet av GIMP

Et av de første spørsmålene som alle som er interessert i å bruke GIMP bør stille er, hvilke filtyper kan vi åpne i GIMP? Heldigvis er svaret at omtrent alle typer bildefiler du måtte trenge støttes av GIMP.


XCF

Dette er GIMPs opprinnelige filformat som lagrer all laginformasjon. Mens formatet støttes av noen andre bildeditorer, er dette vanligvis bare til bruk når du arbeider med filer med flere lag. Når du er ferdig med å jobbe med et bilde i lag, kan det lagres i et annet vanlig format for deling eller sluttbruk.

JPG / JPEG

JPG er et av de mest populære formatene for digitale bilder fordi det gjør at bilder kan ha varierende komprimeringsnivåer, noe som gjør det ideelt for deling av bilder online eller via e-post.


TIF / TIFF

Dette er et annet populært format for bildefiler. Den største fordelen er at det er et helt tapfritt filformat, noe som betyr at ingen informasjon går tapt under lagring i et forsøk på å redusere filstørrelsen. Åpenbart er ulempen med at bilder generelt er betydelig større enn en JPEG-versjon av det samme bildet.

GIF / PNG

Populariteten til disse to formatene er hovedsakelig fordi de egner seg godt til grafikk på websider. Noen PNG-er støtter også alfa-transparens, noe som gjør dem ganske mer allsidige enn GIF-er.

ICO

Dette formatet stammer fra et format for Microsoft Windows-ikoner, men mange vet nå bedre dette formatet fordi det er filtypen som brukes av favicons, den lille grafikken som ofte vises i adressefeltet i nettleseren din.

PSD

Selv om det er et program med åpen kildekode, kan GIMP til og med åpne og lagre i Photoshops proprietære PSD-filformat. Det skal imidlertid bemerkes at GIMP ikke kan støtte laggrupper og justeringslag, så disse vil ikke være synlige når de åpnes i GIMP, og lagring av en slik fil fra GIMP kan føre til at noen lag går tapt.

Andre filtyper

Det er ganske mange andre filtyper som GIMP kan åpne og lagre, selv om dette generelt er mer spesielle filtyper.

Du kan se hele listen over støttede filtyper i GIMP ved å gå til Fil> Åpne eller, hvis du har et dokument åpent, Fil> Lagre og klikke på Velg filtype. Når Select File Type er satt til By Extension når du lagrer et bilde, kan du legge til et filtypesuffiks når du navngir filen, og den lagres automatisk som denne filtypen, forutsatt at den er en som støttes av GIMP.

For de aller fleste brukere vil filtypene som er oppført ovenfor, sørge for at GIMP tilbyr all nødvendig fleksibilitet til et bilderedigeringsprogram for å åpne og lagre viktige typer bildefiler.


Legg igjen en kommentar