Instagram-viruset: Hva det er og hvordan du fjerner det

Det kan være et stygt virus som gjemmer seg i noen av Instagram-innleggene og meldingene du ser, og bare venter på å kapre kontoen din.


Hva er Instagram-viruset?

"Instagram-viruset" er et bredt begrep som brukes til å beskrive en rekke malware-virus og / eller phishing-svindel som har dukket opp på det populære sosiale nettverket. Disse virusene spres ved å hacke kontoer og føre tilhengere til å forfalske websider fra lenker som vises i falske profilbio-seksjoner eller i innlegg i hele feeden.

Mens mange mennesker refererer til dette som et virus, er dette ikke et virus som ofte definert. Det er mer et phishing-angrep som prøver å lure deg til å gi opp påloggingsinformasjonen din.


Hvordan fungerer Instagram-viruset?

De vanligste variantene av Instagram-viruset har kallenavn som har spredt seg over nettet for å advare alle. Her er fem av de beste Instagram-virusene du bør vite om.

Den stygge listen

Den stygge listen innebærer en hacket konto som merker vennene sine i et innlegg med en kommentar som forteller dem at de har blitt inkludert i en slags liste over stygge mennesker. Den merkede kommentaren kan lese "omg ur-kontoen er rangert som nr. 26," eller "hei du har laget den stygge listen lol."

I varselet som en merket bruker mottar, er det en lenke inkludert for å se hele innlegget. Når en bruker trykker på lenken, blir de ført til det som ser ut til å være en påloggingsside, som ber om deres Instagram-kontodetaljer for å se den stygge listen.

Etter at detaljene deres er oppgitt, kan kontoen deres hackes for å legge ut det samme stygge listebildet. Deres venner blir deretter merket i den, og akkurat som en dominoeffekt sprer viruset seg.

Den ekle listen

The Nasty List er en variant av Ugly List, som i utgangspunktet fungerer på samme måte, bortsett fra at den vanligvis bruker direktemeldinger i stedet for merkede varsler for å målrette ofrene.

En bruker mottar en direkte melding fra en hacket konto som forteller dem at de har blitt rangert på en slags liste over Instagram-kontoer som vurderer deres attraktivitet. I kommentaren er brukerens kontohåndtak inkludert, som er uthevet i blått og derfor kan klikkes (for eksempel @ TheNastyList_99 eller @ Official_NasytList354).

Når den merkede brukeren trykker for å klikke på brukerens kontohåndtak, blir de ført til den tilsvarende profilen. I det minste vil det inkludere et generisk profilbilde, en lenke i nettsideavdelingen og en beskrivelse i bio som instruerer brukeren om å finne ut hvor de har blitt rangert.

Koblingen fører til en falsk Instagram-påloggingsside der virussvindelartistene kan hacke seg for å få innloggingsdetaljer og hacke disse kontoene.

Den varme listen

Hot List-viruset er nesten identisk med The Nasty List-viruset. Den eneste virkelige forskjellen er at det lurer ofrene til å tro at de har blitt rangert på en liste over attraktive brukere i motsetning til en liste over lite attraktive brukere. Målet er det samme - å få uskyldige ofre til å overlevere påloggingsinformasjonen sin.

Web / Theresa Chiechi

Hvem så på Instagram-profilen din

Det har vært flere falske tredjepartsapper som vises i App Store og Google Play Store som hevder å la deg se en liste over Instagram-brukere som har sett på profilen din. Instagram gjør imidlertid ikke denne informasjonen tilgjengelig av personvernhensyn, så enhver app som hevder å gjøre det lyver absolutt.

Disse appene ber deg oppgi Instagram-påloggingsinformasjonen din, slik at de til slutt kan kapre kontoen din.

Ray-Ban solbriller

Det populære solbrillemerket Ray-Ban ble brukt til å lansere et utbredt Instagram-virus i midten av 2019 der hackede kontoer ville legge ut reklamebilder av enormt nedsatte produkter som var opptil 70, 80 eller 90% avslag. Det var også en sketchy nettadresse som ble omtalt på innlegget.

Nettadressen som ble inkludert i innlegget, førte til et nettfiskingsnettsted der uskyldige ofre ble lurt til å overlevere Instagram-påloggingsinformasjonen og potensielt annen personlig informasjon.


Hvordan vet jeg at jeg har Instagram-viruset?

Hvis du plutselig finner nye innlegg eller detaljer endret på Instagram-kontoen din, har du sannsynligvis viruset. Det samme gjelder hvis du prøver å logge på Instagram-kontoen din og påloggingsinformasjonen din ikke fungerer. Årsaken til at påloggingsinformasjonen din ikke fungerer, er at når du ble lurt til å logge på, endret folkene som lurte deg umiddelbart passordet ditt.

Hvordan fikk jeg Instagram-viruset?

Du har sannsynligvis klikket på en lenke på Instagram, som førte til en falsk side som var designet for å se ut som en legitim Instagram-påloggingsside. Hvis du skrev inn Instagram-innloggingsinformasjonen din på nettstedet, brukte hackerne dem til å hacke kontoen din.

Selv om du bare klikker på noen av disse koblingene uten å angi noen påloggingsdetaljer, kan du risikere å infisere enheten din med skadelig programvare, andre kompromitterte kontoer og ekstra spam.


Hvordan blir jeg kvitt Instagram-viruset?

Hvis du oppdager mistenkelig aktivitet på Instagram-kontoen din og fortsatt har tilgang til den, må du endre passordet ditt umiddelbart. Gå til profilen din > meny > innstillinger > Securitog> Passord for å endre passordet ditt.

Forsøk alltid å lage et sterkt passord for dine sosiale mediekontoer. Du bør også aktivere tofaktorautentisering fra Sikkerhet kategorien hvis du ikke allerede har gjort det.

Hvis du ikke kommer inn på Instagram-kontoen din, må du følge hjelpesiden for hackede kontoer på Instagram for å ta de nødvendige trinnene for å få tilgang til kontoen din igjen.

Uansett om du har eller ikke har tilgang til Instagram-kontoen din, bør du også tilbakekalle tilgangen til mistenkelige tredjeparts nettsteder eller apper ved å velge Apper og nettsteder fra Sikkerhets-fanen og skann enheten etter malware med antivirusprogramvare.

Hvordan skanne datamaskinen riktig for virus

Hvordan kan jeg unngå å få Instagram-viruset?

Instagram-viruset ble opprettet for å lure folk på de snikeste måtene, så det er avgjørende å oppdage skiltene før det er for sent. Følg disse tipsene:

  • Aldri klikk eller trykk på en lenke for raskt. Hvis du ikke er sikker, googler du hovedadressen (website.com, .net .org, etc.) til lenken for å kontrollere at den er pålitelig.
  • Hvis noen merker deg eller melder deg om at du er inkludert i en slags "liste", må du ikke oppsøke den.
  • Vokt dere for profiler uten innlegg, men inkluder biobeskrivelser som oppfordrer deg til å besøke nettstedet deres.
  • Unngå å installere tredjepartsapper som hevder å fortelle deg hvem som har sett på profilen din.
  • Hvis du mistenker at en venns konto er hacket, kan du kontakte dem og be dem om å følge Instagrams Hjelpeside for Hacked Accounts.

Legg igjen en kommentar