Hva du skal gjøre når en USB-enhet ikke gjenkjennes i Windows 10

Koble en USB-enhet til en Windows 10-datamaskin, bærbar PC eller nettbrett går ikke alltid etter planen. Noen ganger oppdager Windows 10 ikke den nye maskinvaren i det hele tatt, mens det til andre tider kan frustrere deg med en rekke feilmeldinger.


Årsak til USB-enhetsfeil

USB-tilkoblingsfeil, for eksempel den beryktede Code 43-feilmeldingen, kan ha en rekke årsaker, alt fra utdatert programvare og drivere til feil på maskinvare og enhetskonflikter. Det kan ofte være vanskelig å fortelle hvilket problem en USB-enhet har når du prøver å koble til Windows 10-enheten din, så det kan være lurt å jobbe gjennom en rekke potensielle løsninger til den begynner å fungere skikkelig.

Her er noen effektive løsninger som kan fungere når du opplever et USB-tilkoblingsproblem med Windows 10.

Problemene som tas opp i denne artikkelen gjelder for alle versjoner av Windows 10-operativsystemet og kan oppleves når du bruker en rekke enheter som må kobles til via USB, for eksempel mus, diskstasjoner, treningssporere og videospillkontrollere.


Hvordan fikse et USB-enhetsproblem i Windows 10

  1. Start Windows 10-enheten på nytt. Det er litt av en klisje, men å slå av og på Windows 10-datamaskinen eller nettbrettet, løser ofte problemer forbundet med å oppdage maskinvareenheter.

  2. Slå på USB-enheten. De fleste USB-enheter slås på automatisk når de er koblet til en Windows 10-datamaskin eller nettbrett, men noen kan kreve at du slår dem på manuelt via en strømknapp. Datamaskinen din kan ikke oppdage visse USB-enheter hvis de er slått av.

  3. Kontroller USB-enhetens batteri. Dette er et vanlig problem som ofte er forbundet med trådløse USB-mus, da de brukes ofte og lett kan gå tom for strøm. Dette problemet kan ofte forveksles med en defekt USB-kontakt når det i virkeligheten alt som trengs er et nytt batteri.

    Hvis du bruker en USB-mus, kan du sjekke om den har strøm ved å snu den og sjekke det infrarøde lyset som skal være synlig.

  4. Vent til Windows 10-datamaskinen er slått på. Tregere datamaskiner og nettbrett kan bli overveldet med antall operasjoner de trenger å kjøre når de starter, og kan noen ganger overse nylig tilkoblet USB-maskinvare. Hvis du bruker en ny USB-enhet, må du vente et minutt til datamaskinen har slått på helt før du kobler noe til USB-porten.

  5. Oppdater Windows 10. Oppdatering av Windows 10-operativsystemet kan ikke bare laste ned de nødvendige filene for å støtte nylig utgitt maskinvare og enheter, men det kan også fikse eventuelle feil du får.

    For å se etter de siste oppdateringene av Windows 10-operativsystemet, åpne innstillinger > Oppdatering og sikkerhet og klikk på Se etter oppdateringer knapp.

  6. Forsikre deg om at USB-enheten er ment å koble til en Windows 10-datamaskin eller nettbrett. Ikke all maskinvare med en USB-kabel er ment å fungere med Windows 10. Et eksempel er Disney Infinity-basene som er designet for å fungere med spesifikke videospillkonsoller som Xbox One eller PlayStation 4. Et annet vil være noe av tilbehør som er utgitt for Apples Mac-datamaskiner og bærbare datamaskiner.

    Sjekk USB-enhetens emballasje og bruksanvisning for kompatibilitetsinformasjon.

  7. Feilsøk. Windows 10 har et innebygd verktøy for å oppdage feil og konflikter og rette dem. Å kjøre feilsøkingsverktøyet vil også skanne enheten for de nødvendige enhetsdriverne og laste dem ned hvis de er tilgjengelige online.

    For å komme til feilsøkingsverktøyet, åpne innstillinger fra Start-menyen eller Handlingssenter, klikk på Oppdateringer og sikkerhet, og klikk deretter på Feilsøk. En gang på feilsøkingsskjermen, bla nedover listen over alternativer og klikk på Maskinvare og enheter og klikk deretter Kjør feilsøkingsprogrammet for å starte systemskanning og reparasjonsprosess.

    Før du kjører feilsøkingsprosessen, må du kontrollere at USB-enheten du har problemer med er ladet, slått på og koblet til Windows 10-nettbrettet eller datamaskinen.

  8. Bytt ut tilkoblingskabelen. Noen ganger kan kabelen som brukes til å koble en USB-enhet til en Windows 10-datamaskin bli skadet på grunn av slitasje forårsaket av overbruk. Dette skjer ofte med kabler som brukes mye, for eksempel de som er laget for lading eller synkronisering av smarttelefoner.

    Mange USB-kabler er kompatible med andre USB-enheter, så det kan være lurt å prøve en kabel til en annen enhet du eier før du betaler for en helt ny.

  9. Last ned drivere fra maskinvareprodusenten. Noen enheter krever spesifikke drivere for å fungere skikkelig. Disse driverne kan komme på en plate som fulgte med enheten da du kjøpte den, eller du må kanskje besøke selskapets nettsted og laste dem ned derfra. Produktets emballasje- og instruksjonsmanual vil sannsynligvis nevne riktig nettsted å laste ned filene fra. 

  10. Rull tilbake drivere. Ironisk nok kan det hende at det å installere nye drivere kan påvirke funksjonaliteten til en enhet noen ganger, så det kan være en løsning å rulle driverne tilbake til forrige versjon.

  11. Kontroller strømkilden. Noen USB-enheter, for eksempel noen eksterne Blu-ray-stasjoner, krever mye strøm for å kjøre, så det er bare ikke å koble dem til en USB-port på en Windows 10-bærbar datamaskin for å fungere ordentlig.

    Enheter som dette har vanligvis to USB-kabler. En av disse skal være koblet til datamaskinen for overføring av data, mens den andre er ment å være koblet til et strømuttak med en USB-port eller en annen enhet som kan fungere som en strømkilde.

    En USB-strømadapter eller en USB-hub kan være en god investering. De kommer i en rekke prispunkter og er et veldig nyttig verktøy å ha rundt huset for å lade enheter uten å måtte bruke den bærbare eller stasjonære datamaskinen. 

  12. Se etter USB 3 og USB 2-kompatibilitet. Flertallet av USB 3-enheter kan koble til USB 2-porter på Windows 10-datamaskiner og nettbrett, så kompatibilitet ikke bør være et problem mesteparten av tiden. Etter hvert som teknologien utvikler seg, er det muligheten for at en USB 3-enhet kan kreve en USB 3-port, men det er derfor verdt å sjekke emballasjen og bruksanvisningen for å være sikker.

    De fleste USB 3-enheter støtter USB 2-kompatibilitet, så dette vil sjelden være årsaken til tilkoblingsproblemer.

  13. Bytt ut enheten. Dette bør være siste utvei, men det kan også ofte være nødvendig, ettersom noen ganger bare en USB-enhet kan bli ødelagt. Heldigvis vil mange selskaper sende deg en gratis erstatning for feil maskinvare hvis du kjøpte den relativt nylig, og noen kan tilby gratis eller nedsatte reparasjonstjenester. Hvis en gratis erstatning eller en rabatt ikke er tilgjengelig, kan dette være den perfekte muligheten til å oppgradere til den nyeste versjonen av hvilken enhet du trenger å erstatte.


Legg igjen en kommentar