INI-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

En fil med filtypen INI er en initialiseringsfil for Windows eller MS-DOS. Disse filene er vanlige tekstfiler som inneholder innstillinger som dikterer hvordan noe annet - vanligvis et program - skal fungere.

Ulike programmer bruker sine egne INI-filer, men alle tjener samme formål. CCleaner, for eksempel, bruker en INI-fil til å lagre de forskjellige alternativene. Denne spesielle INI-filen lagres som navnet ccleaner.ini under installasjonsmappen CCleaner, vanligvis på C: Program Files CCleaner .

En vanlig INI-fil i Windows kalt desktop.ini er en skjult fil som lagrer informasjon om hvordan mapper og filer skal vises.


Hvordan åpne og redigere INI-filer

'CCleaner.ini' Fil Åpne i Notisblokk ++.

Det er ikke vanlig for folk å åpne eller redigere INI-filer, men de kan åpnes og endres med hvilken som helst tekstredigerer. Bare å dobbeltklikke på en INI-fil åpner den automatisk i Notisblokk-applikasjonen i Windows.

Se vår liste over beste gratis tekstredigerere for noen alternative tekstredigerere som også redigerer INI-filer.


Hvordan en INI-fil er strukturert

INI-filer inneholder nøkler (også kalt egenskaper), og noen bruker valgfrie seksjoner for å gruppere nøkler sammen. En nøkkel skal ha et navn og en verdi, atskilt med et likhetstegn, slik:

Språk = 1033

INI-filer fungerer forskjellig på tvers av programmer. Noen INI-filer er veldig små (noen kilobyte) med bare en eller to linjer informasjon, og andre kan være ekstremt lange (flere megabyte) med mange tilpassbare alternativer.

I dette eksemplet definerer CCleaner det engelske språket med 1033-verdien. Så når CCleaner åpnes, leser den INI-filen for å bestemme på hvilket språk programteksten skal vises. Selv om det bruker 1033 for å indikere engelsk, støtter programmet også andre språk, noe som betyr at du kan endre det til 1034 for å bruke spansk i stedet.

Det samme kan sies for alle de andre språkene programvaren støtter, men du må se gjennom dokumentasjonen for å forstå hvilke tall som betyr andre språk.

Hvis denne nøkkelen eksisterte under en seksjon, kan den se slik ut:

[Alternativer]
Språk = 1033

Dette spesielle eksemplet er i INI-filen som CCleaner bruker. Du kan endre denne INI-filen selv for å legge til flere alternativer i programmet fordi den refererer til denne INI-filen for å bestemme hva som skal slettes fra datamaskinen. Dette bestemte programmet er populært nok til at det er et verktøy du kan laste ned kalt CCEnhancer som holder INI-filen oppdatert med mange forskjellige alternativer som ikke er innebygd som standard.


Mer informasjon om INI-filer

Noen INI-filer kan ha semikolon i teksten. Disse indikerer bare en kommentar for å beskrive noe for brukeren hvis de ser gjennom INI-filen. Ingenting som følger kommentaren tolkes av programmet som bruker den.

Nøkkelnavn og seksjoner er ikke store og små bokstaver, i det minste i Windows. Den samme effekten er produsert i en INI-fil som bruker store bokstaver som en som har små bokstaver.

En vanlig fil kalt boot.ini i Windows XP beskriver den spesifikke plasseringen for Windows XP-installasjonen. Hvis det oppstår problemer med denne filen, kan du se Hvordan reparere eller erstatte Boot.ini i Windows XP.

Selv om det er trygt å slette desktop.ini-filer, gjenskaper Windows filen og bruker standardverdier på den. Så hvis du for eksempel har brukt et tilpasset ikon på en mappe og deretter sletter desktop.ini-filen, går mappen tilbake til standardikonet.

INI-filer ble brukt mye i tidlige versjoner av Windows før Microsoft begynte å oppmuntre Windows-registeret til å lagre applikasjonsinnstillinger. Nå, selv om mange programmer fortsatt bruker INI-formatet, har XML samme formål.

Hvis du får "tilgang nektet" meldinger når du prøver å redigere en INI-fil, betyr det at du ikke har de riktige administrative rettighetene til å gjøre endringer i den. Du kan vanligvis fikse dette ved å åpne INI-redigereren med administratorrettigheter (høyreklikk på den og velg å kjøre den som administrator). Et annet alternativ er å kopiere filen til skrivebordet, gjøre endringer der og deretter lime den skrivebordsfilen over originalen.

Noen andre initialiseringsfiler du kan komme over som ikke bruker filtypen INI, er CFG- og CONF-filer. Noen programmer holder seg til og med med TXT.


Hvordan konvertere en INI-fil

Det er ingen reell grunn til å konvertere en INI-fil til et annet filformat. Programmet eller operativsystemet som bruker filen, vil bare gjenkjenne det under det spesifikke navnet og filtypen det bruker.

Siden INI-filer bare er vanlige tekstfiler, kan du imidlertid bruke et program som Notepad ++ til å lagre det i et annet tekstbasert format som HTM / HTML eller TXT.

Legg igjen en kommentar