Hvorfor billyktene dine ikke vil slå seg av

Frontlykter er en av de tingene du sjelden tenker på fordi de bare er der. Den grunnleggende teknologien bak frontlysene har ikke endret seg i flere tiår, og til og med fancy nyere systemer som adaptive frontlykter er ikke prangende nok til å få mye oppmerksomhet.

Når frontlysene dine plutselig slutter å virke, kan ting bli veldig farlige i veldig fart. Men frontlykter kan også mislykkes i den andre retningen. Langt fra en feilsikker frontlykt som ikke slår seg av, uansett hva du gjør, kan raskt tømme batteriet og etterlate deg strandet.

 Web / Li Zhang

Med det i bakhodet er den kortsiktige løsningen for frontlykter som ikke slås av, å ta nødforebyggende tiltak for å holde batteriet dødt. Dette kan oppnås på en håndfull forskjellige måter:

  1. Koble fra batteriet.

  2. Fjern frontlyssikringen.

  3. Fjern frontlysreléet.

    Se neste avsnitt for informasjon om hvordan du kobler fra et batteri på en sikker måte.

  4. Frontlysene dine skal nå være frakoblet.

Selv om frontlyssystemer vanligvis ikke er for kompliserte, er det situasjoner der du kanskje må ta bilen til en profesjonell for å fikse frontlykter som ikke slukker. Men før du gjør det, er det en håndfull ting som omtrent alle kan sjekke hjemme med noen grunnleggende verktøy og en metodisk prosess.

Noen av problemene som kan føre til at billyktene ikke slås av, inkluderer problemer med:

  • Frontlysbryter
  • Multifunksjonsbryter
  • Kjørelys modul
  • Lyssensor
  • Relay
  • Jordet ledning

Rask løsning for å forhindre at frontlysene tømmer batteriet

Hvis du ikke har tid til å takle problemet med en gang, eller bare vil kunne forlate bilen en stund uten at batteriet dør, er det to forskjellige måter å forhindre at frontlysene dreper batteriet.

Den enkleste måten å hindre at batteriet dør, er å koble det fra. Dette innebærer bokstavelig talt å koble en av batterikablene fra batteriet, noe som krever en skiftenøkkel eller stikkontakt av passende størrelse.

Hvis du aldri har koblet fra et batteri før, er det en god ide å sørge for at du kobler fra den negative kabelen i stedet for den positive kabelen for å unngå muligheten for kortslutning.

Den negative kabelen er vanligvis svart, mens den positive kabelen vanligvis er rød. Du kan også se på batteriet selv for et - symbol, som vil være i nærheten av den negative terminalen, og et + symbol, som vil være i nærheten av den positive terminalen.

Når du har koblet fra den negative batterikabelen, må du sørge for å flytte den bort fra batteriet, slik at den ikke blir knuffet eller støt og kommer tilbake i kontakt med den negative batteripolen.

Når batteriet er koblet fra, vil frontlysene slås av, og batteriet vil ikke dø.

Det er viktig å merke seg at frakobling av batteriet kan ha noen konsekvenser. Minnet til den innebygde datamaskinen din blir utslettet, så den må gjennom en "omlæringsprosess" som kan påvirke drivstofføkonomien i kort tid. Du vil heller ikke kunne gjennomgå utslippstesting på steder der de leser kodene som en del av testen, siden det viser at batteriet ble koblet fra.

Hvis bilstereoen din har en sikkerhetsfunksjon som krever en spesiell kode etter strømtap, vil du også være sikker på at du finner bilradiokoden før du kobler fra batteriet.


Fjerne en sikring eller et relé for å slå av frontlysene

Den andre måten å slå av frontlyktene er å fjerne passende sikring eller relé. Dette er litt mer komplisert enn å koble fra batteriet, fordi du må finne riktig sikringspanel og deretter finne ut hvilken sikring eller relé du skal trekke. Dette vil forhindre tap av strøm til datamaskinen og radioen, skjønt, så du trenger ikke å takle noe nedfall senere.

Hva kan føre til at frontlysene holder seg på?

Spørsmålet om å faktisk spore denne typen problemer kan være komplisert fordi det er så mange forskjellige typer frontlyssystemer der ute. For eksempel er noen biler designet slik at hvis motoren er slått av mens frontlysene er på, vil de forbli på i en bestemt periode. Hvis du har en av disse bilene, kan det hende at systemet mislyktes, og du vil kanskje prøve å slå av frontlysene før du slår av motoren for å se om det hjelper.

Andre biler har kjørelys, som egentlig bare er et system som automatisk slår på frontlyktene - men ikke påvirker dashbordlysene - om dagen. Hvis systemet mislykkes, kan det føre til at frontlysene forblir på. I så fall kan du prøve å sette parkeringsbremsen for å se om det slår av frontlysene, siden innstilling av parkeringsbremsen vanligvis deaktiverer kjørelys. Hvis det er tilfelle for deg, vil det sannsynligvis løse problemet å fjerne eller erstatte kjørelysmodulen.

Hvis et dårlig frontlysrelé er en grunn til at frontlysene ikke slås av, er løsningen der også å bare bytte ut reléet. Dette er faktisk litt lettere å sjekke deg selv i mange situasjoner, siden det er en sjanse for at flere kretser kan bruke nøyaktig samme type relé.

Hvis du finner et annet relé i bilen din som har samme delenummer som frontlysreléet ditt, kan du faktisk bare fjerne frontlysreléet, bytte det mot det samme fra en annen krets, og se om frontlysene slukker normalt. Hvis frontlysene slås av, trenger du bare å kjøpe og installere et nytt relé.

I tilfelle bytte av releer ikke fungerer, kan problemet være en dårlig frontlysbryter, multifunksjonsbryter eller lyssensor, og diagnostisk prosedyre vil være mer kompleks. Du kan kanskje identifisere problemet ved å bare fjerne den aktuelle komponenten og sjekke for fysisk skade, men det vil ikke alltid være fysiske indikatorer.

For eksempel kan en dårlig frontlysbryter som er kortsluttet internt bli varm nok til å sprekke, smelte eller til og med brenne plasthuset eller elektriske tilkoblinger, men det er ikke alltid tilfelle.

Hvis du ikke er i stand til å identifisere komponenten som ikke fungerer som den skal, er det best å deaktivere frontlysene ved å koble fra batteriet eller fjerne passende sikring, vente på dagslys og deretter ta bilen til en pålitelig mekaniker.


Legg igjen en kommentar