Hvorfor kullosdetektoren din piper

Kullmonoksid (CO) er en fargeløs, luktfri gass som kan akkumuleres i lukkede rom som et hjem eller kontor. Langvarig eksponering kan føre til permanent hjerneskade eller til og med død. Når det fungerer riktig, varsler karbonmonoksiddetektorer deg om tilstedeværelsen av giftig gass i tide for å ta livreddende tiltak. Men hva om karbonmonoksiddetektoren din piper uten noen åpenbar grunn?

Mens du bør ta en alarm alvorlig, piper eller kvitter ofte karbonmonoksiddetektorer i ikke-nødsituasjoner. Her er de vanligste årsakene til at en karbonmonoksyddetektor piper, og hva du skal gjøre når det skjer.


Årsaker til at karbonmonoksiddetektorer piper

Når en karbonmonoksyddetektor piper eller kvitrer med jevne mellomrom, er det vanligvis på grunn av et problem med batteriet eller en intern feil.

  • Batteriproblemer: De fleste karbonmonoksiddetektorer er designet for å advare beboere om et råtnende batteri. Når batteriet har falt under en viss terskel, piper eller kvitter enheten hvert 30. til 60. sekund. Hvis du har en plug-in karbonmonoksid detektor, kan reservebatteriet være feil eller installert feil.
  • Interne feil: Når en karbonmonoksyddetektor lider av en indre defekt, vil den vanligvis pip eller kvitre med jevne mellomrom. Noen enheter, inkludert smarte karbonmonoksiddetektorer, kan gi informasjon om problemet.
  • Slutten på livet: Kullosdetektorer har en begrenset levetid. Når en enhet når slutten av levetiden, vil den begynne å pip eller kvitre med jevne mellomrom for å fortelle deg at det er på tide for en erstatning. Frekvensen avhenger av den spesifikke modellen, men det vil vanligvis pippe oftere enn en detektor som har et svakt batteri.

Kilder til karbonmonoksid

Karbonmonoksid produseres vanligvis i hjemmet av drivstoffbrenne enheter, som ovner, ovner, gass tørketrommel og peis. Under normale omstendigheter frigjør disse enhetene svært lite karbonmonoksid, men det kan endres hvis de ikke fungerer.

Noen kilder til karbonmonoksid kan unngås gjennom beste praksis. For eksempel skal du aldri bruke en utendørs grill eller en propanvarmer innendørs. Generatorer bør betjenes i sikker avstand fra hjemmet, da de danner mye karbonmonoksid under vanlig drift. Kjør aldri en generator inne i garasjen din, selv om garasjeporten er åpen.

Biler kan også være en kilde til karbonmonoksid i hjemmet. La aldri en bil gå i garasjen din, spesielt når garasjeporten er lukket. I likhet med generatorer kan til og med å kjøre bil nær et vindu eller en dør i hjemmet føre til at eksosgasser samler seg inni.


Er det trygt å tilbakestille en karbonmonoksiddetektor?

De fleste karbonmonoksyddetektorer er designet for å tilbakestilles etter en alarm (ekte eller usann) eller etter å ha byttet batteriet. Å tilbakestille en karbonmonoksyddetektor er helt trygt, så lenge enheten ikke har nådd slutten av levetiden.

Etter at en karbonmonoksyddetektor har slått alarm, er det viktig at du identifiserer og fjerner kilden til karbonmonoksid og ventilerer det berørte området. Beredskap kan kontrollere kilden til karbonmonoksid og avhjelpe situasjonen.


Hvordan fikse en pipende karbonmonoksiddetektor

Hvis du har bestemt at det ikke er en farlig opphopning av karbonmonoksid, må du finne ut hva som forårsaket alarmen.

Hvis karbonmonoksyddetektoren din utløser en alarm, ikke ta noen sjanser. Trykk på test- eller tilbakestillingsknappen, og flytt deretter alle, inkludert kjæledyr, til frisk luft. Ring nødetatene, og vent på at de skal gi alt klart før du går inn i strukturen på nytt.

Her er trinnene du må ta hvis karbonmonoksyddetektoren piper:


  1. Kontroller batteriet

    Den vanligste årsaken til en pipende karbonmonoksiddetektor er et døende eller defekt batteri. Hvis enheten piper eller kvitrer med jevne mellomrom, vanligvis mellom 30 og 60 sekunder, er det sannsynligvis på grunn av batteriet.

    Noen karbonmonoksiddetektorer leveres med et innebygd forseglet batteri som er designet for å vare enhetens levetid. Hvis du har en av disse enhetene, må du bytte ut hele enheten.

    Noen plug-in eller fastkablede enheter har reservebatterier. Hvis du har en av disse enhetene, kan du prøve å bytte ut batteriet. Det kan også hende du må tilbakestille enheten for at den skal slutte å pippe.

    Noen karbonmonoksyddetektorer inkluderer et batterilampe som blir gult eller rødt når batteriet er svakt. Se i brukerhåndboken eller kontakt produsenten for mer informasjon.

  2. Se etter feil

    Når en karbonmonoksiddetektor ikke fungerer, kan den gi en feilindikasjon eller melding. Noen enheter har en LED som lyser hvis det oppdages en feil, og andre har en skjerm som viser en melding som ERR or FEIL. Noen enheter vil utføre en dobbel kvitring hvert 30. sekund i stedet for en eneste kvitring.

    Du kan vanligvis hente feilkoder ved å trykke på test- eller toppnivåknappen, men du kan ikke gjøre mye med en av disse kodene alene. Karbonmonoksyddetektorprodusenter krever at du kontakter dem med feilkoden din for å motta mer informasjon.

    Smarte karbonmonoksiddetektorer inkluderer vanligvis en tilkoblet app som du kan installere på smarttelefonen din. Disse appene lar deg noen ganger se feilmeldinger, noe som kan bidra til å begrense problemet.

    Hvis du er sikker på at det ikke er en farlig opphopning av karbonmonoksid, kan du prøve å rengjøre innsiden av detektoren med hermetisk luft eller vakuum. Tilbakestill deretter enheten.

    Hvis feilen kommer tilbake, må du kontrollere at det ikke er noe karbonmonoksid hjemme hos deg, og deretter kontakte produsenten av enheten for ytterligere hjelp. I de fleste tilfeller må du bytte ut detektoren.

    Karbonmonoksyddetektorer i denne tilstanden er ikke i stand til å varsle deg om tilstedeværelsen av karbonmonoksid. Vær ekstrem forsiktig, da du ikke har noen måte å fortelle om karbonmonoksid er tilstede i hjemmet ditt før du løser problemet.

  3. Kontroller alderen til detektoren din

    Kullosdetektorer er designet med innebygd holdbarhet fordi de interne sensorene deres brytes ned over tid. Etter en stund er ikke sensoren lenger i stand til å oppdage tilstedeværelsen av karbonmonoksid tilstrekkelig.

    Hvis karbonmonoksiddetektoren piper eller kvitrer med jevne mellomrom, selv med et nytt batteri, kan den ha opphørt å fungere. Noen karbonmonoksiddetektorer er designet for å vare i opptil 10 år. Sjekk brukerhåndboken eller kontakt produsenten hvis du tror din har mislyktes tidlig.

    Hvis karbonmonoksyddetektoren piper på grunn av at den har nådd slutten av levetiden, er den eneste løsningen å erstatte den med en ny enhet.

    En karbonmonoksyddetektor som har nådd slutten av levetiden, vil ikke slå alarm hvis karbonmonoksid bygger seg opp i hjemmet ditt.

  4. Fjern kilder til falske alarmer

    Hvis batteriet ditt er fint, indikerer detektoren ikke en feil, og det er relativt nytt, kan det skyldes en falsk alarm. I noen tilfeller kan nærheten til en gassovn eller komfyr forårsake problemer.

    Prøv å flytte karbonmonoksyddetektoren minst 15 meter fra disse apparatene, og se om det løser problemet.

    Hvis det gassbrennende apparatet ikke brenner drivstoffet helt, vil det skape store mengder karbonmonoksid. Hvis kontrollampen har en gul eller oransje flamme, er det en indikator på ufullstendig forbrenning. For å unngå karbonmonoksidforgiftning, bør du reparere eller bytte ut apparatet etter behov.

  5. Tilbakestill karbonmonoksiddetektoren

    Når du har utelukket en farlig opphopning av karbonmonoksid og gått gjennom denne listen, må du kanskje tilbakestille enheten.

Hvordan tilbakestille en karbonmonoksiddetektor

For å tilbakestille en karbonmonoksiddetektor, må du først koble den til en strømkilde eller installere et nytt batteri. I de fleste tilfeller er tilbakestillingsprosessen automatisk, så målet er å stille alarmen mens detektoren tilbakestiller seg selv.

Hvis detektoren ble utsatt for karbonmonoksid, flytt den til et område med frisk luft før du tilbakestiller den.

  1. Finn tilbakestillingsknappen

    Se etter en knapp merket, tilbakestilt, test, test / stillhet eller annen iterasjon. Ta kontakt med brukerhåndboken eller kontakt produsenten hvis du ikke klarer å finne tilbakestillingsknappen.

  2. Trykk og hold inne tilbakestillingsknappen i minst 10 sekunder

    Karbonmonoksyddetektorer som er fastkoblede eller plug-in-enheter, må ha strøm for at tilbakestillingsprosessen skal fungere. Forsikre deg om at enheten er koblet til og at strømmen er tilgjengelig.

  3. Slipp tilbakestillingsknappen

    Hvis enheten din har blitt tilbakestilt, vil den vanligvis pippe eller kort lyse en LED for å vise at den fungerer.

    Ta kontakt med brukerhåndboken eller kontakt produsenten for enhetsspesifikk informasjon.

Smarte karbonmonoksiddetektorer piper

Smarte karbonmonoksyddetektorer er designet for å gi mer informasjon enn konvensjonelle enheter. De kan lenke til smarthjemmesystemet ditt via et smarthus-hub. Vanligvis lar de deg kontrollere detektoren gjennom en app på smarttelefonen din.

Smarte karbonmonoksyddetektorapper gir vanligvis grunnleggende kontroller, som muligheten til å stille alarmen, noe som er nyttig under tilbakestillingsprosedyren. Noen av disse appene er også designet for å tilby nyttig diagnostisk informasjon også, noe som kan hjelpe til med å feilsøke en falsk alarm.

Siden smarte karbonmonoksiddetektorer er designet for å gi tilleggsinformasjon gjennom den tilkoblede appen, bør du sørge for å sjekke appen din i tillegg til trinnene som er beskrevet ovenfor. Problemet kan fortsatt skyldes batteriet, men appen kan hjelpe til med å finne komplikasjonen hvis du opplever en annen type feil.


Legg igjen en kommentar