Hvordan lagre en våt iPhone eller iPod

Uansett hvor forsiktige vi er, blir iPhones noen ganger våte. Det er bare et faktum i livet. Enten vi søler drikke på dem, slipper dem i karet, har barn som suger dem i vasken, eller et hvilket som helst antall andre vannet, iPhone og iPod blir våte.

Men en våt iPhone er ikke nødvendigvis en død iPhone. Mens noen iPhones ikke kan lagres uansett hva du gjør, kan du prøve disse tipsene før du erklærer din elskede gadget død.

Peter Cade / Iconica / Getty Images

Mange av tipsene i denne artikkelen gjelder også for våte iPod-er. Vi har også full informasjon om hvordan du lagrer en våt iPad.


Få en iPhone 7 eller nyere (de er vanntette)

Sannsynligvis er det enkleste - men ikke billigst - å redde en våt iPhone å få en som er motstandsdyktig mot vannskader i utgangspunktet.

Begge modeller i iPhone 7-serien, samt iPhone 8-serien og iPhone X, er vanntette og har en IP67-vurdering. Det betyr at telefonen kan overleve å være i opptil 3.3 meter vann i opptil 1 minutter uten skade. Du trenger ikke å bekymre deg for å kaste bort en drink på en iPhone 30 eller slippe den kort i vasken.

Enda bedre, iPhone XS-serien og XR har IP68 vanntetting. Det betyr at de kan gå i opptil 2 meter vann i 30 minutter uten skade.

Hvis du ikke har en av disse modellene, kan du prøve tipsene og triksene i resten av denne artikkelen for å lagre den våte enheten.


Ikke gjør dette!

Hvis iPhone er gjennomvåt, er det du ikke gjør like viktig som det du gjør. Hvis du ikke er forsiktig, kan du ved et uhell gjøre noe som kan skade enheten din ytterligere. Så hvis ikke iPhone eller iPod er våt, må du ikke gjøre følgende:

  1. Slå den aldri på: Hvis iPhone er vannskadet, aldri prøv å slå den på eller vekke den. Du kan bli fristet til å gjøre det for å se om det fremdeles fungerer, men å gjøre det kan kortslutte elektronikken i den og skade dem enda mer. Faktisk bør du unngå alt som kan føre til at elektronikken fungerer, som å få varsler som lyser opp skjermen. Hvis telefonen din var av når den ble våt, har du det bra. Hvis enheten din var på, slå den av (dette er litt risikabelt, men det er bedre enn å la den være på mens alle funksjoner er i gang).

  2. Ikke bruk en hårføner: Selv om denne teknikken kan fungere for noen mennesker, kan du også skade enheten eller spre vannet mer. Det er sannsynligvis best å unngå fans også av samme grunn. Ikke la enheten ligge på en radiator, heller. Det blir mye for varmt og kan skade telefonen på andre måter.


Hvordan lagre en våt iPhone

Med disse fallgruvene unngått, følg disse trinnene ved siden av for å prøve å redde din våte iPhone:

  1. Fjern saken: Hvis iPhone er i en sak, ta den ut. Den tørker raskere og mer fullstendig uten at saken beholder skjulte vanndråper.

  2. Rist vannet: Avhengig av hvor gjennomvåt det ble, kan du kanskje se vann i iPhones hodetelefonkontakt, lynkontakt eller andre områder. Rist vannet så mye som mulig.

  3. Tørk den av: Når vannet er rystet ut, bruk en myk klut til å tørke av iPhone og fjerne alt synlig vann (papirhåndkle fungerer i en klype, men en klut som ikke etterlater rester er bedre).

  4. Fjern SIM-kortet: Jo mer tørkende luft som kommer inn i den våte iPhone, jo bedre. Du kan ikke ta ut batteriet, og det er ikke mange andre åpninger, men du kan fjerne SIM-kortet. SIM-sporet er ikke stort, men hver liten bit hjelper. Bare ikke miste SIM-kortet!

  5. La den ligge på et varmt sted: Når du har fått så mye vann som mulig ut av telefonen, må du holde enheten slått av og la den være et sted å være tørr i noen dager. Noen etterlater vannskadede iPods eller iPhones på toppen av en TV, hvor varmen fra TV-en hjelper til med å tørke enheten. Andre foretrekker en solrik vinduskarm. Velg hvilken taktikk du vil.


Avanserte teknikker for å håndtere en våt iPhone

Den enkleste og sannsynligvis sikreste metoden for å lagre en våt iPhone er bare å la den tørke ut naturlig. Men det er et par avanserte alternativer du kan prøve å akselerere tørkeprosessen:

  1. Silikagelpakker: Du kjenner de små pakkene som kommer med litt mat og andre produkter som advarer deg om å ikke spise dem? De absorberer fuktighet. Hvis du kan få tak i nok av dem til å dekke til din våte iPhone, hjelper de med å suge ut fuktighet. Å få nok kan være en utfordring - prøv maskinvare, kunstforsyning eller håndverksbutikker - men de er et flott alternativ.

  2. Legg den i ris: Dette er den mest berømte teknikken (men ikke nødvendigvis den beste). Få en glidelåssekk som er stor nok til å holde iPhone eller iPod og litt ris. Sett inn SIM-kortet igjen, legg enheten i posen og fyll det meste av posen med ukokt ris. La den ligge i posen i et par dager. På den tiden skal risen trekke fuktigheten ut av enheten. Mang en våt iPhone har blitt lagret på denne måten. Bare pass på at biter av ris kommer inn i telefonen.

    Ikke bruk beriket ris. Det kan legge igjen støv som kan komme inn i telefonen din.


Prøv dette bare hvis du er desperat

Hvis du er veldig desperat, eller veldig dyktig, kan du prøve dette alternativet - men du vet bedre hva du gjør, fordi du kan ødelegge iPhone og annullere garantien:

  1. Ta den fra hverandre: Du kan ta din iPhone fra hverandre for å tørke ut de våte delene. Separer delene for å lufttørke eller la dem ligge i en pose med ris i en dag eller to, og sett deretter sammen enheten på nytt.

    Dette er et veldig risikabelt alternativ. Med mindre du virkelig, virkelig vet hva du gjør, vil du sannsynligvis gjøre mer skade enn godt, og du bør unngå dette. Ikke si at vi ikke advarte deg.

Prøv ekspertene

Vil du ikke ta på deg denne oppgaven selv? Prøv folk med erfaring i å reparere våte iPhones og iPods.

  1. Prøv et reparasjonsselskap: Hvis ingen av disse taktikkene fungerer, er det iPhone-reparasjonsselskaper som spesialiserer seg på å spare vannskadede iPhones. Litt tid på din favoritt søkemotor kan sette deg i kontakt med en rekke gode leverandører.

  2. Prøv Apple: Selv om fuktskader ikke dekkes av Apples garantier, vil Apple reparere iPhones som har blitt skadet av vann. Forskjellige modeller har forskjellige priser for reparasjoner, så hold øye med denne siden på Apples nettsted for de siste detaljene.

Hvordan sjekke for vannskader i en brukt iPhone eller iPod

Hvis du kjøper en brukt iPhone eller iPod eller låner enheten til noen og nå ikke fungerer så bra, kan du lure på om den ble nedsenket i vann. Du kan gjøre dette ved å bruke fuktighetsindikatoren som er innebygd i iPod og iPhone.

Fuktighetsindikatoren er en liten oransje prikk som vises i hodetelefonkontakten, Dock-kontakten eller SIM-kortsporet. Ta en titt på denne Apple-artikkelen for å finne plasseringen av fuktighetsindikatoren for modellen din.

Fuktighetsindikatoren er langt fra idiotsikker, men hvis du ser den oransje prikken, må du i det minste vurdere at enheten kan ha hatt en dårlig opplevelse med vann.

Programvaretips for å håndtere en våt iPhone

Etter at du har tørket iPhone eller iPod, kan den starte helt fint og fungere som om ingenting skjedde. Men mange mennesker støter på noen programvareproblemer når de først prøver å bruke den. Prøv disse tipsene, som også gjelder iPod touch og iPad, for å håndtere noen av de vanlige problemene:

  • Hva du skal gjøre med en iPhone som ikke vil slå på
  • Hvordan fikse en iPhone fast på Apple-logoen.

Legg igjen en kommentar