Hvordan fikse en ødelagt lader

Enten du trenger å lade en smart telefon, bærbar PC, nettbrett eller en annen enhet, kan en ødelagt lader være frustrerende og upraktisk. Uten å trenge elektriker kort, er det flere ting du kan se på for å løse problemet.

CSA Images / Getty Images


Årsaker til at en lader slutter å fungere

Det er noen grunnleggende grunner til at laderen slutter å virke:

  • Stikkontakten er av eller skadet.
  • En skadet lader.
  • Det er skader på enhetens strøm port.

Hvordan fikse en ødelagt lader

Mens noen reparasjoner kan kreve litt omledning, er det mange løsninger du kan prøve å få den ødelagte laderen til å fungere igjen.

  1. Forsikre deg om at uttaket er slått på. Noen europeiske butikker har individuelle brytere. Amerikanske hjem kan bruke byttet overspenningsvern, en lys bryter som styrer stikkontaktene eller en bryter. Du må kanskje tilbakestille en utløst bryter.
  2. Forsikre deg om at kablene er riktig tilkoblet. Koble fra alle kablene i systemet, vent noen minutter, og koble deretter kablene til igjen forsiktig og ordentlig. Når du setter på plass igjen, må du bekrefte at alle tilkoblingene er tett og nøyaktige.
  3. Se etter lys. Hvis du jobber med en ødelagt Mac-lader, lyser status lampen? Det samme gjelder status lys i bærbare datamaskiner og bærbare batteripakker.
  4. Start laderen på nytt. Enheten kontrollerer en stor del av lade adferden, så omstart av enheten hjelper med å oppdage landings problemer.
  5. Prøv et annet uttak. Outlets er robuste, men kan mislykkes. For å bekrefte at en stikkontakt fungerer, sjekk ut våre multimeter-tips nedenfor.
  6. Sjekk for skader på laderen. Hvis du ser en bar ledning, strippet isolasjon eller wire skjerming, kan det være kilden til problemet. I tillegg kobler du kabelen til, og vri deretter kabelen i begge ender. Hvis laderen fungerer med jevne mellomrom mens du beveger kabelen, er kabelens kobberledninger skadet. Hvis det er mulig, bytter du ledningen med en ny.

    Ikke prøv å vri på kabelen i den ene enden hvis det er bare eller ødelagte ledninger. Dette kan føre til elektrisk støt.

  7. Kontroller komponentene. Fjern adapteren, stikkontakten, stikkontakten eller overspenningsvernet og eventuelle ekstra komponenter slik at bare laderen er koblet til et stikkontakt som er kjent for å fungere. Hvis stikkontakten fungerer, men laderen ikke aktiveres, er problemet ikke med stikkontakten.

    Hvis laderen fungerer når den er koblet til veggen, ligger problemet i en av de fjernede komponentene. Legg de andre delene tilbake en etter en til systemet mislykkes, men ikke stopp der. Prøv å legge brikkene i en annen rekkefølge eller et annet sted.

  8. Kontroller sikringene. Når du åpner sikringsskapet, må du se etter en vendbar bryter og snu den tilbake. Bryterne i en kolonne eller rad peker vanligvis i samme retning. Hvis du ser en sikring med håndtaket pekt i den andre retningen, har den sannsynligvis blitt utløst. Finn sikringen knyttet til stikkontakten du bruker, og tilbakestill den. Den spretter tilbake på plass med en fjærende lyd.

    I land som følger den amerikanske modellen, har en sikrings boks som sikringer hver kontroller en del av stikkontaktene til et hjem. I andre land er sikringen innebygd i stikkontakten. Når du arbeider med strøm i et ukjent land, må du sjekke detaljene før du prøver å reparere.

  9. Rengjør ladeporten. Hvis du ikke føler et klikk når ladekabelen kobles til, kan du se på innsiden av lade enheten. Med både Lightning- og USB-C-ladeporter har brukere funnet ut at alt fra lommelint til riskorn fanget i porten kan forhindre at telefonen lades. Fjern søppel med en pinsett av plast, en vattpinne eller en tannpirker.

    Stikk aldri metall i ladeporten. Hvis du stikker et stykke metall i ladeporten på feil måte, kan du kortslutte tilkoblingen og ødelegge enheten.

  10. Prøv en annen kabel og strømadapter. Den største skyldige i svikt i laderen er svikt i ladekabelen. Kabelen tar mest stress over tid, så den har en tendens til å svikte først. Ladestenen som kobler ledningen til veggen, kan også mislykkes, selv om den ikke er så vanlig. Bruk en annen USB-ladekabel og adapter og se om problemet løser seg selv. Bytt ut en om gangen for å finne den skyldige.
  11. Fjern USB-porten. Hvis en USB-port er fysisk forhindret fra å komme i god kontakt med skjerming, kabel design, portmøbler eller noe annet, kan fjerning av den barrieren løse problemet. Det er lett å bøye plate huset på en USB-port i form hvis det har blitt deformert over tid. Med moderne USB Micro- og USB-C-enheter, bøy den lille tungen inne i ladeporten hvis den ikke er på plass.

    For å unngå elektrosjokk, må du sørge for at enheten er slått av før du prøver fysiske elektriske reparasjoner.

  12. Sjekk batteriets alder og helse. Selv om batteriet kan vare lenger enn levetiden til enheten, er forholdet noen ganger omvendt. Sjekk batteriets helse og alder for å se om det må byttes ut. Hvis enheten har et avtagbart batteri, bytter du ut batteriet og ser om problemet vedvarer. Du kan også kalibrere et eldre batteri.
  13. Kontroller laderens kompatibilitet. Det er lett å feilaktig bruke en fysisk kompatibel kabel som ikke fungerer helt. Bærbare ladere er mer kresne, da du sjelden kan bytte hverandre uten problemer. Videre er det bare den rette kombinasjonen av adapter og kabel som kan dra nytte av alle enhetens funksjoner. Hvis du tror du bruker en inkompatibel kabel, kan du skaffe deg en som er kompatibel med enheten.
  14. Test med et multimeter. Med et multimeter kan du sjekke kabelen og stikkontakten for å begrense potensielle problemer.
    • For å sjekke uttaket, koble sonder til multimeteret og sett det til vekselstrøm, og sett deretter den svarte sonden inn i nøytral porten, og den røde sonden i den varme eller positive siden av uttaket. Hvis uttaket fungerer, sjekk kabelen.
    • For å sjekke kabelen, vri multimeterets sentrale knott til motstands innstillingen (Ohm eller Ω). Berør deretter samme pinne i motsatte ender av kabelen med multimeterets to sonder. Hvis multimeteret viser 0, er ledningen funksjonell. En uendelig betyr at ledningen er ødelagt og må fikses eller byttes ut.
    • Sjekk adapteren. Når multimeteret er satt til å oppdage vekselstrøm, kobler du adapteren til veggen og sjekker kontaktene som skal lede strøm. Hvis du ikke får en målbar spenning fra adapteren, gir den kanskje ikke strøm, og du må bytte den ut.

    En datakabel som USB kan bare testes på de to strøm pinnene, kalt bakken og spennings pinnene. Se på en pinout for kontakttypen, og finn disse strøm bærende pinnene (ofte merket bakken, GND, V + eller 5V) på diagrammet.

  15. Kontakt kundestøtte. Hvis du ikke klarer å fikse enheten, kan du kontakte produsenten for å finne ut hvilke alternativer du har. Hvis enheten ikke er under garanti eller vil koste for mye å reparere, må du kanskje kjøpe en ny enhet.

Legg igjen en kommentar