Hvordan fikse et ødelagt bilvindu

Å sette fast bilvinduene dine kan være et mareritt, uansett om de sitter fast oppe eller nede. Hvis de setter seg fast oppe, kan du si farvel til friheten av drive-thru kaffe og bankvirksomheter, og hvis de setter seg fast nede, kan en regnfull dag plutselig bli mye verre.

Enten du har elektriske vinduer eller manuelle vinduer, kan du finne ut hvorfor vinduene ikke vil rulle sammen hvis du følger noen enkle tips. Hvis du er heldig, kan du til og med kunne få det originale vinduet til å rulle opp med en gang uten bruk av spesialverktøy.


Hvordan fungerer bilvinduet?

Bilvinduer bruker en type del kalt regulator for å heve og senke dem inne i døren. Manuelle vinduer har regulatorer som er fysisk koblet til en veiv, så når du snur på veiven kan du heve og senke vinduet. Elektriske vinduer har regulatorer som er koblet til motorer, men de bruker det samme grunnleggende prinsippet.

Lynn Koenig / Getty Images

Siden manuelle og elektriske vinduer har forskjellige komponenter, svikter de også av forskjellige årsaker:

  • Elektriske vinduer: Elektriske bilvinduer bruker vanligvis en reversibel elektrisk motor koblet til en regulator for å heve og senke vindusglasset. Bryterne, ledningene og motoren kan bli dårlig, og regulatoren kan også bli sette seg fast eller slutte helt å virke.
  • Manuelle vinduer: Manuelle bilvinduer bruker en håndsveiv og en mekanisk regulator for å heve og senke vindusglasset inne i døren. Tannhjulene i regulatoren eller sveiven kan stripes, regulatoren kan  bøyes og deformeres, regulatoren kan også sette seg fast grunnet friksjon hvis smørefettet har tørket ut.

To måter å rulle opp et kraftvindu som sluttet å fungere

Avhengig av hva som mislyktes, er det noen ganger mulig å få et vindu til å rulle opp etter at det har sittet fast. Hvis bryteren er i orden, og motoren er dårlig, kan du kanskje få vinduet til å rulle seg opp en siste gang ved å bruke motoren fysisk med bryteren i opp- eller lukket stilling.

Slik ruller du opp et elektrisk vindu som sitter fast uten verktøy:

  1. Vri tenningsnøkkelen til på- eller tilbehørsposisjon. Hvis de andre vinduene er i stand til å fungere, og du har muligheten til å slå på radioen, har du den i riktig posisjon.
  2. Trykk og hold på vindusbryteren i en lukket eller oppover posisjon. Det er veldig viktig å holde knappen inne og sørge for at du skyver på siden som lukker vinduet.
  3. Med vindusknappen nede, åpne og smell deretter bildøren. Hvis det ikke fungerer første gang, kan du prøve det noen ganger til. Hvis det fungerer, og du holder knappen inne, bør vinduet rulle opp.Hvis vinduet ruller opp, må du ikke rulle det ned med mindre du faktisk er klar til å løse problemet. Det er ikke sikkert at den midlertidige løsningen fungerer en gang til.
  4. Hvis vinduet fortsatt ikke ruller opp, lukker du døren og finner et sted der dørpanelet ser ut til å være i kontakt med metallplaten inne i døren.Hvis du er usikker på hvordan du skal finne riktig sted, kan du se på internett etter bilder av bilen din med dørpanelet fjernet.
  5. Med bryteren trykket, slå denne plasseringen med knyttneve eller en sløv gjenstand. Vær forsiktig så du ikke skader knyttneven eller skader døren.
  6. Hvis vinduet ruller opp, lar du det være der til du er klar til å løse problemet. Hvis den fremdeles ikke ruller sammen, må du finne ut om du har en dårlig sikring, bryter eller vindusmotor, eller ta bilen din til en profesjonell.

Vinduet kan være ute av sporet

Hvis vinduet gir en slipelyd når du prøver å rulle den opp, eller du i det hele tatt kan høre motoren gå, er det et problem med regulatoren, eller så kan vinduet ha hoppet ut av sporet.

Du kan kanskje få vinduet til å rulle opp ved å følge denne prosessen hvis vinduet ikke er helt nede:

  1. Drei tenningsnøkkelen til tilbehørsposisjonen.
  2. Når døren er åpen, plasserer du håndflatene sammen med vinduet som ligger mellom dem.
  3. La en hjelper trykke på vindusbryteren.
  4. Trykk inn vinduet med håndflatene og prøv å løfte det opp.Du må kanskje ta tak i vinduet fra toppen for å utøve nok kraft. Hvis du trenger å gjøre dette, må du være oppmerksom på at vinduet plutselig kan begynne å bevege seg av seg selv. Vær forsiktig så hendene ikke sitter fast i vinduet når det lukkes.

Hvis vinduet er helt nede, og du hører sliping eller ser vindusglasset vippe frem og tilbake når du prøver å rulle det opp, vil du ikke kunne lukke vinduet uten å fjerne dørpanelet. Hvis du klarer å fjerne dørpanelet, kan du løfte vinduet opp fra innsiden mens du trykker på bryteren.


Hva kan føre til at elektriske vinduer ikke fungerer?

De tre viktigste tingene som kan fører til at motorvinduene svikter: blåste sikringer, dårlige brytere og utbrente motorer. Det er også mulig for vindusregulatoren å slites ut, bøyes eller sette seg fast, selv om dette er mindre vanlig.

Noen av disse problemene er enkle å løse, mens andre krever spesialverktøy og kan kreve hjelp fra en profesjonell.

Her er noen grunnleggende feilsøkingstips som du kan prøve når de elektriske vinduene ikke vil ruller opp eller ned:

  1. Sjekk vindusikkerhetslåsen. Hvis låsebryteren er aktivert, vil ikke vinduene rulle opp eller ned. Sjekk dette først, for det er lett å støtte bort i disse bryterne uten å tenke over det.

  2. Kontroller sikringene. Hvis ingen av vinduene ruller opp eller ned, må du kontrollere sikringene. Bytt ut eventuelle sprengte sikringer, og prøv igjen. Hvis sikringen går igjen, se etter kortslutning. Ikke bruk en større sikring enn anbefalt.

  3. Skyv vindusbryteren opp og ned og lytt. Hvis du hører en lyd fra innsiden av døren når du trykker på bryteren, betyr det at bryteren ikke fungerer. Den elektriske vindusmotoren er sannsynligvis dårlig, ellers kan regulatoren sitte fast.

  4. Trykk på vindusbryteren og se på instrumentmålere. Dette er en annen enkel måte å utelukke en dårlig bryter. Hvis voltmåleren på dashbordet beveger seg selv den minste biten når du trykker på bryteren, mistenkes det at du har en dårlig motor.

  5. Prøv de andre bryterne. Hvis vinduet på passasjersiden ikke ruller opp eller ned, kan du prøve det med hovedbryteren på førersiden eller midtkonsollen. Hvis det fungerer, er bryteren på passasjersiden dårlig.

  6. Bytt brytere hvis mulig. I noen biler er alle vindusbryterne identiske. Dette lar deg bytte en fra et vindu som fungerer til et vindu som ikke fungerer. Hvis vinduet begynner å fungere med den nye bryteren, har du en dårlig bryter.

  7. Kontroller strømmen til bryteren. Hvis bryteren har strøm og jord, mistenkes det at ledningene eller motoren er dårlige.

  8. Kontroller motorens strøm. Hvis motoren har kraft og jord, og vinduet ikke ruller opp eller ned, er motoren dårlig.


Kontroller låsebryteren

Motorvinduer og brytere kan begge mislykkes over tid, dette kan oppstå på grunn av normal slitasje, men det beste er å starte en feilsøkingsprosess med til og med de enkleste problemene. Om det gjelder strømvinduer er det låsebryteren som er problemet.

Hvis låseknappen til vinduet blir presset ved et uhell, vil vinduene sitte fast.

De fleste biler som har elektriske vinduer er utstyrt med en sikkerhetslåsebryter. Dette er vanligvis en vippebryter, og den ligger vanligvis på eller i nærheten av hovedbryterpanelet. Noen biler finner dette panelet på førerdøren, og andre har det i midtkonsollen.

Når låsebryteren er slått på, blir noen eller alle vinduene umulige å betjene. dette er primært ment som en sikkerhetsfunksjon for å forhindre at små barn og dyr ved et uhell åpner vinduene mens bilen er i bevegelse.

Denne låsebryteren er det første du bør sjekke når vinduene dine slutter å rulle opp og ned, siden det er veldig enkelt ved et uhell å slå denne bryteren på uten å legge merke til det. Ikonet på eller i nærheten av bryteren ser litt annerledes ut fra en bil til en annen, men det ligner vanligvis på et krysset ut vindu.

Etter å ha trykket på låsebryteren, prøv å bruke vinduene på nytt. Hvis de fungerer, er problemet ditt løst.

Er vindusmotorens sikringer sprengt?

I de fleste biler er alle vindusmotorer på samme krets. Det betyr at alle vinduene får strøm fra samme sikring, så hvis sikringen går, slutter alle vinduene å fungere samtidig. Hvis det er det som skjedde med deg, kan det hende du bare trenger å bytte ut den sikringen som er sprengt, for at du skal kan rulle de fastlagte vinduene opp igjen.

Når alle vinduene setter seg fast samtidig, mistenkes en sikring.

Sikringsskapene er vanligvis plassert under dashbordet, i hanskerommet eller i motorrommet. Noen biler har flere sikringsskap. Hvis brukerveiledningen ikke viser plasseringen til sikringsskapet ditt, og du ikke finner det, kan du enten kontakte din lokale forhandler eller se etter et bilde eller en illustrasjon på internett.

Hvis du er i stand til å finne strømvinduets sikring, må du fjerne den og inspisere den visuelt. De fleste bilsikringer er semi-gjennomsiktige, slik at du kan se om sikringen er sprengt eller ikke.

I noen tilfeller kan det hende du ikke kan fortelle om det er en sikring bare ved å se på den. I dette tilfellet må du bruke et testlys eller voltmeter for å kontrollere strømmen på begge sider av sikringen. Hvis du ikke har dette utstyret, eller hvis du er ukomfortabel med å sjekke en sikring for strøm, må du ta bilen din til en profesjonell forhandler.

Hvis du finner ut at sikringen er sprengt, bytter du den ut med en ny sikring som har den samme nøyaktige strømstyrken. Dette skal gjøre at vinduene dine kan fungere igjen, men sikringen vil blåse igjen hvis det er en kortslutning i kretsen eller et problem med motoren din som får den til å trekke for mye strømstyrke.

Ikke bytt ut en sprengt sikring med en større sikring. Hvis sikringen går igjen, kan det føre til brann hvis du bytter den ut med en større sikring.

Se etter tegn på at vindusmotoren ikke fungerer

Diagnostisering av et bilvindu som ikke vil rulle opp eller ned krever noe spesialutstyr, og du må fjerne både vindusbryteren og dørpanelet for å teste den. Før du kommer så langt, er det et par ting du kan gjøre for å begrense problemet.

Hvis bilen din har en spenningsmåler, bruker du den for å se om vindusmotoren din er dårlig.

Noen biler har en spenningsmåler på dashbordet. Når bilen er av, viser den vanligvis er mellom 12 og 13 volt og øker utover det når motoren går. Det er ikke presist, men det gir en visuell indikator på om ladesystemet fungerer eller ikke.

Hvis bilen din har et voltmeter på dashbordet, kan du kanskje bruke den til å utelukke en dårlig vindusmotorbryter:

  1. Vri nøkkelen til tilbehørsposisjonen, slik at dashbordlysene og målerne aktiveres.
  2. Trykk på vindusbryteren.
  3. Se nøye etter om nålen på spenningsmåleren beveger seg i det hele tatt.

Hvis spenningsmåleren spretter til og med bare litt når du skyver vindusbryteren din, mens motoren er av, indikerer det at den elektriske vindusmotoren prøver å fungere. Det betyr at bryteren din er bra, og du har sannsynligvis en dårlig vindusmotor.

Det er også mulig at regulatoren kan være bøyd, ødelagt eller beslaglagt. Den eneste måten å vite det sikkert er å fjerne dørpanelet og utføre en visuell inspeksjon. Hvis du ikke har verktøyene for å oppnå dette, må du ta bilen til en profesjonell.

Forsøk på å utelukke brytere for dårlige vinduer

Noen biler bruker identiske vindusbrytere for hvert vindu. Hvis kjøretøyet ditt er slik, og du bare har ett vindu som ikke fungerer, må du fjerne bryteren fra et av vinduene som fungerer.

Bytt bryteren til vinduet som fungerer midlertidig med vinduet som ikke fungerer, og prøv å lukk vinduet.

Hvis vinduet lukkes, vet du at problemet er bryteren, og du kan ganske enkelt erstatte den. Hvis vinduet fortsatt ikke lukkes, kan det være problemer med ledningen eller en dårlig vindusmotor.

Hvordan sjekke om det er strøm på en bilvindusbryter

Utover dette punktet krever ytterligere diagnostikk spesialisert utstyr og kunnskap. Hvis du ikke har verktøy som et voltmeter, og du ikke er komfortabel med å jobbe med din egen bil, er det en bedre ide å bare ta bilen til en profesjonell.

Hvis du har et voltmeter, er neste trinn å se etter strøm og jord ved bryteren til strømvinduet. De fleste av disse bryterne har en enkelt strømterminal, to jordterminaler og to terminaler som kobles til vindusmotoren.

Hvis bryterne i bilen din følger dette mønsteret, bør du finne strøm på en terminal når bryteren er i nøytral posisjon. To av de andre terminalene skal vise jord, og de to siste skal verken ha kraft eller jord.

Når du skyver bryteren i en retning, skal en av de siste terminalene ha strøm, og den andre skal ha jord. Hvis du skyver bryteren i den andre retningen, bør du snu hvilken terminal som har strøm og hvilken som har jord.

Hvis du ser forskjellige resultater fra testen din, er bryteren sannsynligvis dårlig. Unntaket er at hvis bryteren ikke har strøm eller jord, så har du et ledningsproblem. Det første stedet å sjekke dette er hvor ledningene går gjennom dørsiden, de kan bli krympet og knekke.

Hvordan sjekke om det er strøm i en bilvindumotor

Hvis bryteren ser bra ut, er neste trinn å sjekke om det er strøm i motoren. Dette krever at du fjerner dørpanelet. Hvis panelet aldri har vært av før, vil du vanligvis også finne et beskyttende plastark bak døren, da kan det hende du trenger å fjerne det andre innvendige panel for å få tilgang til motoren.

Når dørpanelet er av, må du bruke voltmeteret ditt for å se etter om det er strøm på motoren. Med tenningsnøkkelen i tilbehørsposisjonen, og voltmeteret ditt koblet til, aktiverer du vindusbryteren.

Hvis du ser spenning på motoren, men motoren ikke fungerer, er motoren dårlig.

Å fikse manuelle Windows som ikke vil rulle opp eller ned

Manuelle vinduer er langt enklere enn elektriske vinduer. Siden det ikke er noen elektronikk involvert, er det egentlig bare to ting som kan føre til at et manuelt vindu slutter å virke: slitte tannhjul i veiven eller et problem med regulatoren.

Hvis den manuelle vindusregulatoren sitter fast, kan du få den til å fungere igjen med ferskt fett.

I motsetning til kraftvinduer finnes det virkelig ikke en rask og enkel måte å tvinge et fast manuelt vindu opp midlertidig. Du kan prøve å trekke vinduet på plass, men det kan forverre problemet ved å bøye eller bryte regulatoren.

For å finne ut hvorfor et manuelt vindu ikke ruller opp, må du fjerne vindusveiven og dørpanel og inspisere alt visuelt.

Når du snur vindusveiv, må du være oppmerksom på hvordan det føles. Hvis veivhjulet løsner når du snur det, eller det føles som om det sliper, kan tennene bli slitte inne i sveiven. Trekk veiven av og utfør en visuell inspeksjon. Hvis tennene er slitte, bør du løse problemet ved å bytte veiv.

Hvis veiven ser bra ut, må du fjerne dørpanelet og se på vinduet og regulatoren. Kontroller at vinduet ikke har sprettet ut av kanalen. Hvis det har gjort det, kan det føre til at du ruller det opp når du skyver det inn igjen.

I noen tilfeller kan du oppleve at regulatoren har bundet seg, settet seg fast i noe, eller at fettet har tørket ut. Med problemer som disse kan du kanskje rulle opp vinduet ved å frigjøre regulatoren eller påføre et nytt lag med fett.


Legg igjen en kommentar