Hva er en XLSX-fil, og hvordan åpner jeg en?

Hva å vite

  • En XLSX-fil er en regnearkfil fra Microsoft Excel Open XML Format.
  • Åpne en med Excel, Excel Viewer, Google Sheets eller et annet regnearkprogram.
  • Konverter en til CSV, XLS, ODS og andre lignende formater med noen av disse programmene eller en filkonverterer som ConvertFiles.com.

Denne artikkelen forklarer hva XLSX-filer er, hvordan du åpner dem, og hvilke programmer som kan konvertere dem til andre regnearkformater som CSV eller ODS.


Hva er en XLSX-fil?

En fil med XLSX-filtypen er en Microsoft Excel Open XML Format Spreadsheet-fil. Det er en ZIP-komprimert, XML-basert regnearkfil opprettet av Microsoft Excel versjon 2007 og senere.

XLSX-filer organiserer data i celler som er lagret i regneark, som igjen er lagret i arbeidsbøker (filer som inneholder flere regneark). Cellene i et regneark er plassert av rader og kolonner og kan inneholde stiler, formatering, matematiske funksjoner og mer.

Regnearkfiler laget i tidligere versjoner av Excel lagres i XLS-format. Excel-filer som støtter makroer er XLSM-filer.

Web / Chloe Giroux


Hvordan åpne en XLSX-fil

Med mindre du med vilje har installert et program på datamaskinen din som kan åpne XLSX-filer, vil dobbeltklikk på en ikke gjøre noe nyttig. I stedet må du ha et bestemt program på datamaskinen din som kan gjenkjenne XLSX-filen.

Selv om Microsoft Excel (versjon 2007 og nyere) er det primære programvaren som brukes til å åpne XLSX-filer og redigere XLSX-filer, kan du installere Microsoft Office Compatibility Pack for å åpne, redigere og lagre XLSX-filer ved hjelp av en eldre versjon av Excel.

Hvis du ikke har til hensikt å redigere XLSX-filen, og du bare vil se den, kan du installere gratis Microsoft Office Excel Viewer. Den støtter også utskrift og kopiering av data fra XLSX-filen, noe som kan være alt du trenger å gjøre.

Du kan også åpne og redigere XLSX-filer uten Excel, helt gratis, ved hjelp av WPS Office-regneark, OpenOffice Calc eller LibreOffice Calc. Hvis du bruker Mac, støtter Apple Numbers også XLSX-filer (men ikke alle funksjonene fungerer).

Google Sheets, Microsoft Excel Online og Zoho Docs er noen andre måter du kan åpne og redigere XLSX-filer gratis. For å gå denne ruten må du laste opp XLSX-filen til nettstedet før du kan gjøre noen endringer.

For å redigere XLSX-filen i Google Sheets, må du først laste den opp via Google Drive og deretter åpne den filen i Google Sheets. Se bildet nedenfor for hjelp.

Åpne en XLSX-fil i Google Sheets.

Hvis du bruker Chrome-nettleseren, kan du installere Office Editing for Docs, Sheets & Slides som en utvidelse, som lar deg åpne og redigere XLSX-filer direkte i nettleseren, enten ved å dra en lokal XLSX-fil til Chrome eller åpne en fra internett uten å måtte laste det ned først.

Installering av Chrome-utvidelser er ganske grei, men hvis du trenger litt trinnvis hjelp, har vi en guide om hvordan du legger til utvidelser i Chrome.


Hvordan konvertere en XLSX-fil

Hvis du har en av programmene vi allerede har nevnt installert på datamaskinen din, anbefales det å bruke det samme programmet for å lagre det XLSX du jobber med i det spesifikke formatet du er interessert i. Dette gjøres normalt gjennom filet > Lagre som menyvalget.

Hvis du for eksempel bruker Excel, går du gjennom det FIL > Lagre som > Søk menyen og velg CSV, XLS, TXT, XML, etc. F12 nøkkelen skal også fungere for å komme til Lagre som-vinduet.

Konvertere en XLSX-fil til CSV med Excel.

Noen ganger er den raskeste løsningen for å konvertere en XLSX-fil ikke med et verktøy du har installert, men i stedet via et gratis program for filkonvertering eller en online tjeneste som Zamzar eller Convert Files.

Bare å se på funksjonene til disse to tjenestene, kan du konvertere hvilken Excel-fil du har for mange forskjellige filtyper, som XLSX til CSV, XML, DOC, PDF, ODS, RTF, XLS, MDB og til og med bilde- og webfilformater som JPG, PNG og HTML.


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Den mest sannsynlige årsaken til at filen ikke åpnes på dette tidspunktet, hvis du har prøvd alle forslagene ovenfor, er at du ikke egentlig har å gjøre med en XLSX-fil. Dette kan skje hvis du bare kort har sett på filtypen og forvirrer den for en Excel-fil.

For eksempel, kanskje filen din virkelig ender i .LSX, i så fall er den en Streaming Media Shortcut-fil og har ingenting å gjøre med Excel. Windows Media Player åpner LSX-filer.

På samme måte ville det være enkelt å forveksle en SLX-fil for en som har Excel XLSX-suffikset, men SLX-filer er heller ikke relatert til Excel og brukes i stedet av programmer som Simulink og SpectraLayers.

XLR er en annen som er lett å blande for en Excel-fil.

Hvis du ikke kan åpne filen, kan du lese utvidelsen på nytt og undersøke den på nettet. Det skal være ganske enkelt å finne mer informasjon om formatet og lære hvilke programmer som kan åpne og konvertere det. Vi kan til og med ha en beskrivelse av det her på Web - bruk søkeboksen øverst på denne siden for å sjekke.


Legg igjen en kommentar