Hva er en VHDX-fil?

En fil med filtypen VHDX er en Windows 8 Virtual Hard Drive-fil. Den fungerer som en ekte, fysisk harddisk, men er lagret i en enkelt fil som ligger på en fysisk disk som en harddisk. Man kan opprettes fra bunnen av eller fra sikkerhetskopiprogramvare som Disk2vhd.

VHDX-filer kan inneholde et helt operativsystem for formål som testing av programvare eller kjøring av eldre eller nyere programvare som ikke er kompatibel med vertsoperativsystemet, eller bare for å holde filer som alle andre lagringsbeholdere.

VHDX-filer skiller seg fra VHD-filer (Virtual PC Virtual Hard Disk) ved at de kan være større enn 2 TB (opptil 64 TB), tåle strømbruddshendelser og gi ytelsesforbedringer.


Hvordan åpne en VHDX-fil

Windows 10, Windows 8 og Windows Server 2012 åpner VHDX (og VHD) filer uten å måtte laste ned noen programmer eller verktøy. Bare høyreklikk VHDX-filen og velg Monter alternativet.

En annen måte å åpne en VHDX-fil på er gjennom Disk Management gjennom Handling> Fest VHD Meny. Les mer om hvordan du åpner diskadministrasjon hvis du ikke er sikker på hvordan du kommer dit.

Hvis du går den andre ruten gjennom Diskbehandling, kan du eventuelt åpne VHDX-filen i skrivebeskyttet modus ved å merke av for det alternativet før du åpner filen. Denne tilnærmingen leser data fra VHDX-filen, men den lar deg eller noe program skrive informasjon til den - noe som er nyttig hvis du er bekymret for at vertsdatamaskinen er infisert med skadelig programvare.

Løs ut eller lukk en VHDX-fil gjennom Windows Utforsker ved å høyreklikke på den monterte virtuelle harddisken og velge Løs ut.

Hvis du finner ut at et program på din PC prøver å åpne VHDX-filen, men det er feil applikasjon, eller hvis du heller vil at et annet installert program skal åpne VHDX-filer, se vår guide for endring av filtypeforeninger i Windows.


Hvordan konvertere en VHDX-fil

Hyper-V Manager er innebygd i noen versjoner av Windows. Den konverterer VHDX til VHD. Installer programmet gjennom Windows Feature-delen av Kontrollpanel.

StarWind V2V Converter konverterer VHD-filer til VMDK (Virtual Machine Disk) for bruk i VMWare Workstation-programmet. Du kan gjøre det til en voksbar bildefil eller en som har en forhåndsinnstilt størrelse. Du kan også bruke dette programmet til å konvertere VHD-filen til IMG eller en annen VHD-fil som kan dyrkes eller har en forhåndstildelt størrelse.

Hvis du trenger at VHDX-filen din skal være en VDI-fil (VirtualBox Virtual Disk Image) for å fungere med VirtualBox, installerer du VirtualBox-programmet og kjører deretter denne kommandoen:

VBoxManage.exe klone "location-of-the-VHDX-file.vhdx" hvor-for-å-lagre-the-file.vdi --format vdi

Å konvertere VHDX til ISO er ikke veldig nyttig, siden en ISO-fil vanligvis lagres på en CD for oppstartsformål, og å sette VHDX-innholdet i det formatet ville være unødvendig. For lagringsformål kan du imidlertid konvertere filen til ISO ved først å konvertere VHDX-filen til IMG ved hjelp av metoden ovenfor, og deretter bruke IMG til ISO for å fullføre konverteringen.


Åpner filen fortsatt ikke?

Dobbeltsjekk filtypen hvis filen din ikke fungerer med programmene nevnt ovenfor. En VHDL-fil ser ut som den sier VHDX, men den er egentlig ikke relatert og kan ikke åpnes med VHDX-åpnerne og omformerne ovenfra. VHDL-filer er faktisk VHDL-kildefiler i ren tekst som kan åpnes i et tekstredigeringsprogram.

Legg igjen en kommentar