Har du prøvd DD-WRT firmware?

DD-WRT er en type firmware for ettermarkedet for trådløse bredbåndsrutere. DD-WRT er tilgjengelig online fra dd-wrt.com som gratis nedlastinger med åpen kildekode, og inneholder spesielle funksjoner og optimaliseringer designet for å forbedre standard firmware som ruteprodusenter tilbyr med sine produkter. Opprinnelig opprettet for visse modeller av Linksys-rutere, har DD-WRT blitt utviklet over mange år for å være kompatibel med andre populære merker og modeller.

Installer DD-WRT på rutere ved hjelp av fastvareoppgraderingsprosessen (også kalt firmwareblinking). Rutere inneholder en liten fast mengde vedvarende flashminne - vanligvis 4 megabyte, 8 MB eller 16 MB i størrelse - der firmwaren er lagret. I likhet med andre typer firmware til ruteren, eksisterer DD-WRT firmware i form av en binær fil.


Hvorfor bruke alternativ fastvare

Rutere krever ikke DD-WRT firmware for standard drift. Imidlertid installerer mange nettverksentusiaster den i stedet for produsentens firmware med det mål å hente bedre ytelse eller kapasitet fra ruterne. For eksempel gir DD-WRT funksjonalitet som andre typer firmware kan mangle, for eksempel:

  • Quality of Service (QoS) -alternativer
  • Kompatibilitet med forskjellige typer virtuelle private nettverk
  • Ytterligere sikkerhetsinnstillinger

Opprinnelig designet for bruk med visse modeller av Linksys-rutere, har DD-WRT utvidet seg gjennom årene for å være kompatibel med andre populære merker.


DD-WRT pakkealternativer

For å gi rutereieren mer kontroll over hva slags fastvare du skal installere, støtter DD-WRT forskjellige firmwarebilder for hver ruter. De største versjonene inneholder mest funksjonsstøtte, men det er mer sannsynlig at de trenger ekstra konfigurasjon, mens de mindre versjonene fjerner funksjoner som noen kanskje ikke vil ha, noe som igjen kan bidra til å øke ytelsen og / eller forbedre stabiliteten.

DD-WRT støtter opptil syv versjoner av fastvare for en gitt enhet:

  • Micro
  • Mini
  • Nokaid
  • standard
  • VoIP
  • VPN
  • Mega

Mini- og Micro-versjonene varierer i størrelse mellom 2 MB og 3 MB. Nokaid-versjonen er den samme som standardversjonen minus støtte for XLink Kai-spilltjenesten. Som navnet antyder, inkluderer VoIP- og VPN-versjonene ekstra støtte for henholdsvis tale over IP- eller VPN-tilkoblinger. Til slutt nærmer Mega-versjonene seg og noen ganger overstiger 8 MB. DD-WRT støtter ikke alle syv pakkene for hver rutermodell; spesielt megapakker kan ikke passe på eldre rutere som bare inneholder 4 MB flashminne.


DD-WRT vs. OpenWRT vs. tomat

DD-WRT er en av tre populære tilpassede firmwarealternativer. Hver av de tre har sine egne lojale følgere og også forskjellige designmål.

Sammenlignet med DD-WRT tilbyr OpenWRT enda flere tilpasningsalternativer. Videre er OpenWRT designet for å bli modifisert og utvidet av firmwarekodere. Den gjennomsnittlige hjemmet router eier vil finne disse ekstra bjeller og fløyter altfor kompliserte, men avanserte brukere og hobbyistkodere setter stor pris på firmwareopprettingsmiljøet som OpenWRT tilbyr.

Tomat firmware prøver å tilby et enklere å bruke tilpasningsgrensesnitt enn DD-WRT. De som har problemer med å få DD-WRT til å jobbe pålitelig på ruteren, har noen ganger bedre hell med Tomat. Denne pakken har imidlertid en tendens til ikke å støtte så mange forskjellige rutermodeller som DD-WRT.


Legg igjen en kommentar