Hva er en EFI-fil?

En fil med EFI-filtypen er en Extensible Firmware Interface-fil.

De er kjørbare boot loader, eksisterer på UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) -baserte datasystemer, og inneholder data om hvordan oppstartsprosessen skal fortsette.

Alfred Pasieka / Getty Images

EFI-filer kan åpnes med EFI Developer Kit og Microsoft EFI Utilities, men ærlig talt, med mindre du er en maskinvareutvikler, er det lite bruk i å "åpne" en.


Hvor er EFI-filen i Windows?

På et system med et installert operativsystem vil oppstartsadministratoren som eksisterer som en del av hovedkortets UEFI-firmware, ha en EFI-filplassering lagret i BootOrder-variabelen. Dette kan faktisk være en annen boot manager hvis du har et installert multi-boot verktøy, men vanligvis bare er EFI boot loader for operativsystemet ditt.

Mesteparten av tiden er denne filen lagret på en spesiell EFI-systempartisjon. Denne partisjonen er vanligvis skjult og har ikke stasjonsbokstav.

På et UEFI-system med Windows 10 installert, for eksempel, vil EFI-filen være plassert på følgende sted, på den skjulte partisjonen:

EFI boot bootx64.efi

or

EFI boot bootia32.efi

Du ser bootx64.efi-filen hvis du har en 64-biters versjon av Windows installert eller bootia32.efi-filen hvis du bruker en 32-biters versjon. Se 64-bit og 32-bit: Hva er forskjellen? for mer om dette hvis du ikke er sikker.

På noen Windows-datamaskiner fungerer winload.efi-filen som boot loader og lagres vanligvis på følgende sted:

C: Windows System32 Boot winload.efi

Hvis systemstasjonen din er noe annet enn C eller Windows er installert i en annen mappe enn Windows, vil naturligvis den nøyaktige banen på datamaskinen din variere.

På et system uten et installert operativsystem, med en tom BootOrder-variabel, ser hovedkortets oppstartsbehandling på forhåndsdefinerte steder etter en EFI-fil, som på plater i optiske stasjoner og på andre tilkoblede medier. Dette skjer fordi, hvis dette feltet er tomt, har du ikke et operativsystem installert, og du vil sannsynligvis installere det neste.

For eksempel, på en Windows 10-installasjons-DVD eller ISO-avbildning, eksisterer følgende to filer som datamaskinens UEFI-oppstartsbehandling raskt finner:

D: efi boot bootx64.efi

og

D: efi boot bootia32.efi

Som med Windows-installasjonsstasjonen og banen ovenfra, vil stasjonen her være forskjellig, avhengig av mediekilden. I dette tilfellet er D bokstaven som er tildelt den optiske stasjonen min. I tillegg, som du kanskje har lagt merke til, er både 64-biters og 32-biters EFI-opplastere inkludert på installasjonsmediet. Dette er fordi installasjonsplaten inneholder begge arkitekturtyper som installasjonsalternativer.


Hvor er filen i andre operativsystemer?

Her er noen av standard EFI-filstedene for noen operativsystemer som ikke er Windows:

macOS bruker denne filen som oppstartslaster, men ikke i alle situasjoner:

System Library CoreServices boot.efi

EFI boot loader for Linux vil variere avhengig av distribusjonen du har installert, men her er noen få:

EFI SuSE elilo.efi
EFI RedHat elilo.efi
EFI human elilo.efi

Du får ideen.

Kan du fortsatt ikke åpne eller bruke filen?

Vær oppmerksom på at det er noen filtyper som er stavet veldig mye som ".EFI" som du faktisk kan ha og derfor kan åpne med et vanlig program. Dette er mest sannsynlig tilfellet hvis du bare har lest feil filtypen feil.

For eksempel kan det hende du virkelig har en EFX eFax faksdokumentfil som ikke har noe å gjøre med utvidbare firmware-grensesnittfiler, og i stedet er et dokument som åpnes med en fakstjeneste. Eller kanskje filen din bruker EFL-filtypen og er en eksternt format språkfil eller en krypteringsfilkryptert fil.

Hvis du er sikker på at du kan åpne filen du har, er den sannsynligvis ikke i samme format som beskrevet på denne siden. I stedet må du dobbeltsjekke filtypen for filen din og undersøke programmet som kan åpne den eller konvertere den til et nytt format.

Du kan til og med prøve å laste den opp til en filomformertjeneste som Zamzar for å se om den gjenkjenner filtypen og foreslår et konverteringsformat.


Legg igjen en kommentar