Oppstartsfiler (hva de er og hvordan du åpner dem)

Ordet "støvel" har forskjellige betydninger i forskjellige sammenhenger. Du har kanskje å gjøre med en fil som bruker .BOOT-filtypen, eller kanskje du leter etter informasjon om når datamaskinen starter opp, for eksempel de forskjellige typene oppstartalternativer og hvordan du bruker oppstartbare filer og programmer.


Hvordan åpne .BOOT-filer

Filer som slutter med .BOOT-suffikset er InstallShield-filer. Dette er vanlige tekstfiler som lagrer installasjonsinnstillinger for InstallShield-programmet, som er et program som brukes til å lage oppsettfiler for programvareinstallasjoner.

Siden de er tekstfiler, kan du mest sannsynlig se innholdet med et tekstredigeringsprogram, for eksempel Notisblokk i Windows eller et program fra listen vår Beste gratis tekstredigeringsliste.

Slike BOOT-filer blir noen ganger sett lagret sammen med lignende installasjonsfiler som INI og EXE-filer.


Hva er oppstartbare filer?

Oppstartbare filer har ingenting å gjøre med filer som ender i .BOOT-filtypen og som brukes av InstallShield. I stedet er det bare filer som er konfigurert til å kjøre når datamaskinene starter opp. Det vil si før operativsystemet er lastet.

Imidlertid er det to typer som vi trenger å dekke. Ett sett er filene Windows krever for å kunne starte vellykket, og som er lagret på harddisken. Den andre er de oppstartbare filene som er lagret på andre enheter som kjører før operativsystemet starter.

Windows-startfiler

Når Windows OS først installeres, plasseres visse filer på harddisken som kreves for å være der for at operativsystemet skal lastes inn, enten det er i normal modus eller i sikkermodus.

For eksempel krever Windows XP at NTLDR, blant andre filer, lastes inn fra volumstartposten før operativsystemet kan starte. Nyere versjoner av Windows trenger BOOTMGR, Winload.exe og andre.

Når en eller flere av disse oppstartsfilene mangler, er det vanlig å ha en haik under oppstart, der du normalt ser en slags feil relatert til den manglende filen, som "BOOTMGR mangler."

Se denne siden for en mer omfattende liste over oppstartsfilene som kreves for å starte forskjellige versjoner av Windows.

Andre typer boot-filer

Under normale forhold er en datamaskin konfigurert til å starte opp til en harddisk som lagrer operativsystemet, som Windows. Når datamaskinen først starter, leses de riktige oppstartsfilene som er nevnt ovenfor, og operativsystemet kan lastes fra stasjonen.

Derfra kan du åpne vanlige filer som ikke kan startes, som bilder, dokumenter, videoer osv. Disse filene kan åpnes som vanlig med tilhørende programmer, som Microsoft Word for DOCX-filer, VLC for MP4, etc.

I noen tilfeller er det imidlertid nødvendig å starte opp til en annen enhet enn harddisken, som en flash-stasjon eller CD. Når oppstartssekvensen er riktig endret, og enheten er konfigurert for å starte opp fra, kan du vurdere disse filene som "oppstartbare filer" siden de kjører ved oppstartstidspunktet.

Dette er nødvendig når du gjør ting som å installere Windows på nytt fra en plate eller flash-stasjon, kjøre oppstartbar antivirusprogramvare, teste datamaskinens minne, partisjonere harddisken med verktøy som GParted, tørke all data fra harddisken eller andre oppgaver som innebærer å manipulere eller lese fra harddisken uten å faktisk starte den.

AVG Rescue CD er for eksempel en ISO-fil som må installeres på en plate. Når du er der, kan du endre oppstartsrekkefølgen i BIOS for å starte opp til den optiske diskstasjonen i stedet for harddisken. Det som skjer videre er at i stedet for at datamaskinen leter etter oppstartsfiler på harddisken, ser den etter oppstartsfiler på platen, og laster deretter det den finner; AVG Rescue CD, i dette tilfellet.

For å gjenta forskjellen mellom oppstartsfiler og vanlige datafiler, bør du vurdere at du kan installere et annet AVG-program, som AVG AntiVirus Free, på datamaskinens harddisk. For å kjøre dette programmet, må du endre oppstartsrekkefølgen for å starte harddiskens operativsystem. Når datamaskinen har startet opp på harddisken og lastet inn operativsystemet, kan du åpne AVG AntiVirus, men ikke AVG Rescue CD.


Legg igjen en kommentar