Bruk alternativet Safe Boot for å feilsøke Mac-problemer

Apple har tilbudt et Safe Boot-alternativ helt siden OS X Jaguar (10.2). Safe Boot kan være et viktig feilsøkingstrinn når du har problemer med Mac-en. Dette kan være problemer med å starte Mac-en eller problemer du kommer over mens du bruker Mac-en, for eksempel å ikke ha apper som ikke starter eller apper som ser ut til å føre til at Mac-en fryser, krasjer eller stenger.

Safe Boot (et begrep som ofte brukes om hverandre med Safe Mode) fungerer ved å la Mac-en din starte opp med det minste antallet systemutvidelser, preferanser og skrifttyper den trenger for å kjøre. Ved å minimere oppstartsprosessen til bare de nødvendige komponentene, kan Safe Boot hjelpe deg med å feilsøke problemer ved å isolere problemene.

Alle Mac-er som kjører macOS Catalina (10.15) gjennom OS X Jaguar (10.2) støtter Safe Boot-funksjonen.

Pixabay

Safe Boot kan få Macen til å kjøre igjen når du har problemer forårsaket av korrupte apper eller data, programvareinstallasjonsproblemer, skadede skrifter eller preferansefiler. I disse tilfellene er problemet du enten en Mac som ikke klarer å starte helt og fryser på et eller annet tidspunkt underveis til skrivebordet, eller en Mac som starter vellykket, men deretter fryser eller krasjer når du utfører spesifikke oppgaver eller bruker spesifikke applikasjoner. .


Safe Boot og Safe Mode

Du har kanskje hørt begge disse begrepene slått sammen. Teknisk sett er de ikke utskiftbare, selv om de fleste ikke bryr seg hvilket begrep du bruker. Imidlertid, for å rydde opp i ting, er Safe Boot prosessen med å tvinge Macen din til å starte opp med et minimum av systemressurser. Sikker modus er modusen Mac-en din bruker i når den fullfører en sikker oppstart.

Hva skjer under en sikker oppstart?

Under oppstartsprosessen gjør en Safe Boot følgende:

  • Utfører en katalogsjekk av oppstartsstasjonen
  • Laster bare bare minimum av kerneutvidelser som macOS eller OS X trenger for å kjøre
  • Deaktiver alle andre skrifter enn de som er plassert på / System / Library / Fonts. Dette er skriftene som leveres av Apple. Alle tredjepartsskrifter er deaktivert.
  • Flytter alle fontbuffer til søpla
  • Deaktiverer alle oppstarts- eller påloggingselementer
  • Sletter den dynamiske lasterbufferen (OS X 10.5.6 eller nyere) for å fikse problemer som forårsaker at en blå skjerm fryser ved oppstart

Noen funksjoner er ikke tilgjengelige i sikkermodus

Når Safe Boot er fullført, og du er på Mac-skrivebordet, fungerer du i Safe Mode. Ikke alle OS X-funksjoner fungerer i denne modusen. Spesielt er følgende funksjoner enten begrenset eller fungerer ikke i det hele tatt.

  • DVD-spiller fungerer ikke.
  • iMovie kan ikke ta video.
  • Enheter som er koblet til lydinngang eller lydutgang, fungerer ikke.
  • Interne eller eksterne modemer fungerer ikke.
  • AirPort-kort fungerer kanskje ikke, avhengig av hvilken versjon av kortet og hvilken versjon av operativsystemet som er i bruk.
  • Quartz Extreme kjører ikke. Programmer som bruker Quartz Extreme-funksjoner, for eksempel gjennomsiktige vinduer, fungerer kanskje ikke riktig.
  • Nettverksfildeling er deaktivert i OS X 10.6 og nyere.

Slik starter du en sikker oppstart og kjører i sikker modus

Metoden du bruker for å utføre en sikker oppstart på din Mac, varierer litt avhengig av om du bruker et kablet eller trådløst tastatur /

Sikker oppstart med kablet tastatur

  1. Slå av Macen din.

  2. Trykk og hold inne Skift nøkkel.

  3. Start Mac-en.

  4. Frigjør Skift når du ser påloggingsvinduet eller skrivebordet.

Sikker oppstart med Bluetooth-tastatur

  1. Slå av Macen din.

  2. Start Mac-en.

  3. Når du hører Macens oppstartslyd, holder du inne Skift nøkkel.

  4. Frigjør Skift når du ser påloggingsvinduet eller skrivebordet.

Når Mac-en din kjører i sikkermodus, kan du feilsøke problemet du hadde, for eksempel ved å slette et program som forårsaker problemer, fjerne et oppstarts- eller påloggingselement som forårsaker problemer, starte Disk First Aid eller reparere tillatelser.

Du kan også bruke sikkermodus for å starte en installasjon på nytt av den nåværende versjonen av Mac OS ved hjelp av en kombinasjonsoppdatering. Kombinasjonsoppdateringer oppdaterer systemfiler som kan være ødelagte eller mangler mens alle brukerdataene dine blir uberørt.

I tillegg kan du bruke Safe Boot-prosessen som en enkel Mac-vedlikeholdsprosedyre, og skylle mange av hurtigbufferfilene systemet bruker, og forhindre at de blir for store og reduserer noen prosesser.

Avslutt sikkermodus ved å starte Macen på nytt som vanlig.

Safe Boot vs. Secure Boot

Safe Boot er ikke det samme som Apples Secure Boot, som er tilgjengelig for Mac-maskiner som ble utgitt i slutten av 2018 til i dag, og som inkluderer Apple T2 Security Chip. Secure Boot tilbyr tre sikkerhetsnivåer som er designet for å sikre at Mac-en din bare kan startes fra et pålitelig operativsystem. Det er ikke ment å erstatte Safe Boot.


Legg igjen en kommentar