Hvordan fikse feilen ‘Operativsystem ikke funnet’

Hvis datamaskinen din ikke finner et operativsystem å starte opp i, kan det hende du ser en veldig enkel feil mot en svart skjerm som viser "Operativsystem ikke funnet".

Dette kan være en oppsiktsvekkende feil å se. Hvordan klarte du å bruke datamaskinen din helt fint før feilen, men nå er operativsystemet bare borte? Hvor ble det av? Er også filene dine borte?

Heldigvis er det noen veldig enkle grunner til at dette kan skje, og det er svært lite sannsynlig at viktige data er slettet. Her er noen årsaker til feilen "Operativsystem ikke funnet":

  • BIOS har blitt feilkonfigurert
  • Boot-poster er skadet
  • Harddisken er skadet eller utilgjengelig

Feilen "Operativsystem ikke funnet" kan sees på alle datamaskiner som kjører Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista eller Windows XP.


Hvordan fikse feilen "Operativsystem ikke funnet"

  1. Start datamaskinen på nytt. Feilen "Operativsystem ikke funnet" kan være en midlertidig feil som en omstart vil fikse.

  2. Koble fra unødvendige flash-stasjoner, ta ut platen hvis det er en i diskstasjonen, og fjern eventuelle disketter. Datamaskinen din prøver kanskje å finne et passende operativsystem på en av disse enhetene, og hvis den ikke kan, kan den vise feilen "Operativsystem ikke funnet".

  3. Start BIOS og sørg for at harddisken operativsystemet er installert på er oppført som den første oppstartsenheten. Hvis ikke, endrer du oppstartrekkefølgen slik at den er det.

    Dette er viktig fordi hvis noe annet som en flash-stasjon eller plate har prioritet, men ikke har et operativsystem, antar datamaskinen at det ikke er et operativsystem å starte opp til, og det vil kaste “Operativsystemet ikke funnet ”Feil.

  4. Slå UEFI Secure Boot på eller av, avhengig av hva den er satt til akkurat nå. Hvorvidt Windows kan starte i UEFI-modus, avhenger av om det er på en GUID Partition Table-disk eller en MBR-disk. Aktivering eller deaktivering av Secure Boot kan avgjøre om feilen er relatert.

    Du gjør dette gjennom BIOS-oppsettverktøyet (se lenken i trinn 3 for å lære hvordan du kommer dit) gjennom Sikkerhet kategorien. Veksle Secure Boot til hva det for øyeblikket ikke er, så heller aktivert or Deaktivert.

    Start datamaskinen på nytt etter dette trinnet. Hvis du fremdeles ser feilen "Operativsystem ikke funnet", tilbakestill denne innstillingen til den den var og fortsett med neste forslag nedenfor.

  5. Tilbakestill BIOS tilbake til fabrikkinnstillingene. Å angre enhver BIOS-tilpasning kan tilbakestille noe som tidligere skjulte harddisken eller ødelegge hvordan operativsystemet ble funnet.

    Den enkleste måten å fikse "Operativsystemet ikke funnet" -feilen med en BIOS-tilbakestilling er å se etter et tilbakestillingsalternativ i BIOS-oppsettverktøyet. Det kan være en funksjonstast som F9 du trenger å trykke på, eller et menyvalg som heter Tilbakestill BIOS. De spesifikke trinnene du må ta, avhenger av BIOS-produsenten.

  6. Reparer oppstartsposter for å fikse feilen "Operativsystemet ikke funnet". Gyldige oppstartsposter er avgjørende for en normal oppstartsprosess. Hvis hovedoppstartsposten (MBR) eller oppstartskonfigurasjonsdata (BCD) er skadet eller mangler, kan det hende du ser feilen "Operativsystem ikke funnet".

    Siden du ikke har tilgang til Windows på grunn av feilen, må du bruke en installasjonsplate eller flash-stasjon for å komme til reparasjonsverktøyene som vi snakker om i dette trinnet og det neste. Lær hvordan du gjør det i Windows 10 og 8 her; Windows 7 (her) og Vista-brukere (her) kan følge lignende trinn.

    Start med å gjenoppbygge BCD med denne kommandoen (åpne den lenken for alle trinnene du trenger for å komme til ledeteksten der du kan skrive dette):

    bootrec.exe / rebuildbcd

    Mens du fremdeles er i ledeteksten, skriver du inn denne etter at den forrige kommandoen er ferdig:

    bootrec.exe / fixmbr

    Til slutt starter du datamaskinen på nytt for å se om feilen "Operativsystem ikke funnet" er løst.

    Se hvordan du reparerer MBR i Windows XP hvis du bruker den versjonen av Windows. En annen måte å fikse noen Windows XP-oppstartsfiler på er å reparere boot.ini-filen.

  7. Bruk diskpart-kommandoen for å aktivere partisjonen som Windows er installert på. Av en eller annen grunn kan det ha blitt deaktivert, noe som ville forklare hvorfor du ser feilen "Operativsystem ikke funnet".

    Få tilgang til ledeteksten fra installasjons-CDen ved å følge de samme trinnene som ovenfor, og skriv deretter inn denne kommandoen:

    diskpart

    Etterfulgt av:

    list disk

    Bruk denne kommandoen til å velge disken som tilsvarer den operativsystemet er installert på (de fleste vil bare se en i listen):

    velg disk 0

    Bruk denne kommandoen til å liste opp alle partisjonene på den disken:

    liste volum

    Skriv inn denne for å velge partisjonen på den disken som Windows er installert på:

    velg volum 2

    Gjør volumet aktivt med denne kommandoen:

    aktiv

    Hvis du har løst feilen "Operativsystem ikke funnet", bør Windows starte normalt når du starter på nytt. Avslutt ledeteksten og velg Fortsett for å prøve å starte operativsystemet.

  8. Sett på plass harddiskens strøm- og datakabler. Frakoblede eller løse kabler kan være årsaken til feilen "Operativsystemet ikke funnet".

  9. Installer Windows-operativsystemet på nytt. Feilen "Operativsystem ikke funnet" kan være bokstavelig. Det er mulig at skadelig programvare eller et utilsiktet format har slettet operativsystemet fra harddisken.

    Hvis du ikke får tilgang til harddisken for å installere operativsystemet på nytt, er trinn 10 det siste alternativet.

  10. På dette punktet er en feil harddisk den eneste gjenværende årsaken til hvorfor du fortsatt får feilen. Bytt ut harddisken og installer en ny versjon av operativsystemet for å fikse feilen "Operativsystem ikke funnet".


Legg igjen en kommentar